Ampelologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Raïm merlot, fruit d'un cep negre.

L'ampelologia (del grec ἄμπελος ampelos, vinya i λογια logia, estudi) és la ciència[1] que estudia la biologia de la vinya (vitis vinifera), el seu cultiu, l'origen geogràfic de les diferents varietats, la seva adaptació als sòls i climes, com així també les seves patologies i tractaments.[2] Els contorns de l'ampelologia no estan ben definits, ja que les vinyes diferents de la Vitis vinifera L. sovint s'usen com a portaempelts de la Vitis vinifera L. També s'han aconseguit híbrids entre la Vitis vinifera L. i altres vinyes, com la Vitis rupestris Lot.[cal citació]

Implica l'estudi de la fisiologia cel·lular, és a dir, de les cèl·lules que es troben en la vinya, i també la influència dels processos fotosintètics en el contingut de sucre en el fruit i la incidència de les tècniques de conducció de la vinya sobre el raïm.

Estudia a més els processos d'absorció de l'aigua i el seu efecte en la condició dels fruits en cada etapa de la seva maduració, i també el creixement i desenvolupament de la vinya en diferents sòls i climes.

La diferència amb l'ampelografia és que aquesta última és l'estudi descriptiu de la vinya a través de les formes i el color de les seves fulles, els seus fruits i les tiges. Molts entenen, però, que no poden distingir dues ciències una dedicada a l'estudi descriptiu de la vinya i una altra a una altra cosa.[cal citació]

Notes i referències[modifica]

  1. Ciència en el sentit de "coneixement", no en el sentit que hi hagi una comunitat científica amb congressos internacionals i revistes especialitzades. Aquests coneixements a Espanya estan integrats en la diplomatura "Tècnic en l'elaboració de Vins i Altres Begudes", establert pel Reial Decret 1144/97 d'11 de juliol.
  2. Domingo, Carme. «Selecció clonal de la garnatxa negra». Assessorament i Desenvolupament Vitícola . Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). [Consulta: 31 desembre 2020].