Vés al contingut

Andreu Veà i Baró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:38, 9 feb 2014 amb l'última edició de EVA (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaAndreu Veà i Baró
Biografia
Naixement6 d'abril de 1969 (1969-04-06) (55 anys)
Sant Feliu de Guíxols
Fundador COVIDWarriors
2020 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCatalà
FormacióUniversitat Ramon Llull
Tesi acadèmicaHistòria, Societat, Tecnologia i Creixement de la Xarxa  (2002 Modifica el valor a Wikidata)
Es coneix perHistòria d'Internet
Activitat
Camp de treballTelecomunicació i Internet Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióenginyer, empresari, orador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Stanford Modifica el valor a Wikidata
Influències
Família
GermansJoaquim Veà i Baró Modifica el valor a Wikidata
Premis

Twitter (X): landreu Instagram: landreuot LinkedIn: landreu Modifica el valor a Wikidata
Andreu Veà entrevistant a Paul Mockapetris el 2013 a Berlín (DE)

Andreu Veà i Baró (Sant Feliu de Guíxols, 1969), és un pioner d'Internet, emprenedor dins el sector de les telecomunicacions i, en l'actualitat, es el president del capítol espanyol de la Internet Society.[1] És conegut pels seus treballs sobre la història d'Internet i els seus creadors, una investigació que li ha permès entrevistar i enregistrar a més de 350 pioners del sector.

Va iniciar-se amb els ordinadors als dotze anys amb un Commodore VIC-20 amb 3 Kb. de RAM. El 1986 va començar a fer servir les xarxes internacionals de la mà del seu germà, l'etòleg Joaquim Veà, i la xarxa EARN a la Universitat de Barcelona.[2]

Biografia

Va realitzar els seus estudis a Barcelona on es va llicenciar com a enginyer de telecomunicacions i enginyer electrònic al Campus La Salle de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. El 2002 es va doctorar en telecomunicacions defensant amb una tesi sobre la creació d'Internet. Amb l'interès manifestat per la seva tesi per Vint Cerf, considerat el pare d'Internet, va continuar la seva investigació a la universitat de Stanford el 2003, entitat amb la que ha mantingut la seva relació com a acadèmic convidat. És també Màster en Tractament Digital del Senyal i la Informació i Màster en Gestió de Tecnologies de la Informació per la Universitat Ramon Llull.

Activitat professional

La seva activitat professional es va iniciar coincidint amb les primeres passes del sector d'internet en la seva etapa de popularització i accés a nivell domèstic, l'any 1994. En aquest any va ser membre fundador d'ASERTEL, el quart proveïdor d'Internet a Espanya, per a passar posteriorment a liderar l'estratègia d'Internet de Retevisión-Auna en el moment que es va liberalitzar el mercat amb el fi del monopoli de Telefònica a Espanya. Des d'aquesta posició va participar en el llançament de la tarifa plana que va permetre duplicar el mercat en tan sols un any.

Va ser el creador, impulsor i vicepresident del Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX.net), que es va crear l'abril de 1999, i del gallec (GALNIX). També va participar activament a la creació a Barcelona d'una rèplica del servidor arrel de Noms F, encarregat de convertir els DNS en adreces IP, requerit per la millora del temps de resposta per al tràfic internet.[3]

Amb Douglas Engelbart, l'inventor del ratolí, el 2003 a Atherton (Califòrnia)
Durant l'entrevista amb Robert Metcalfe, inventor d'Ethernet a Boston (Massachusetts)

El seu treball a Stanford el portà a crear la plataforma Who is Who in the Internet World,[4] un treball que ha continuat i que li ha permès publicar el 2013 la seva obra Como creamos Internet. L'obra és el resultat d'un treball de recerca dels darrers dinou anys amb entrevistes enregistrades a més de 350 professionals implicats en la creació d'Internet. Al llarg d'aquests anys ha compaginat la docència amb l'activitat professional impartint classes a l'Escola d'Enginyeria La Salle als Màsters de Comerç Electrònic i al de Xarxes i Serveis de Telecomunicacions Avançats.[5]

Actualment contribueix al llançament i la implantació d'empreses espanyoles de base tecnològica a Silicon Valley (Califòrnia) i lidera la Interesting People community, un grup de professionals de diverses especialitats que comparteixen l'interès per la innovació.[2] És col·laborador de Futura Networks, organitzador del Campus-Party Tech Festival, realitza conferències i assessora diversos organismes com l'Ajuntament de Barcelona,[6] o l'IEEE. Forma part del comitè assessor de l'edició 2013 del Internet Hall of fame.[7] En el terreny social, col·labora amb iniciatives sense ànim de lucre, com Social Diabetes.[8]

Dins dels seus projectes de futur destaca una estratègia que pretén fibrejar Catalunya anomenada: "Voluntaris per la fibra: cal il·luminar de nou Catalunya”, una iniciativa per recuperar el retràs tecnològic que pateix el territori com a conseqüència de polítiques proteccionistes que han alentit el desplegament de la fibra òptica a Catalunya.[9][2]

Obra

  • Veà Baró, Andreu. Manual pràctic d'Internet a l'empresa. Barcelona: Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, 2002. ISBN 9788493135119. 
  • Veà Baró, Andreu. Qui és qui a Internet? : recull inèdit de fets i anècdotes. 1. ed.. Barcelona: CIDEM, Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial, 2005. ISBN 9788439368762. 
  • Veà Baró, Andreu. La historia oculta de Intern@t a través de sus personajes (en castellà). Barcelona: Fundació CTIC, 2005.  ISBN 978-84-609-5566-5.
  • Macía Rodríguez, Josep A.; Pardo, Joaquin; Veà Baró, Andreu. !Papa no quiero ir al cole. Me aburro! (en castellà). Barcelona: Amazon Digital Services, Inc., 2012. 
  • Veà, Andreu. Cómo creamos internet (en castellà). 1ª ed. Ediciones Península S.A., 2013. ISBN 978-8499422756. 

Referències

  1. Internet Society. «Junta directiva» (en castellà). [Consulta: 5 desembre 2013].
  2. 2,0 2,1 2,2 Veà, 2013, ressenya.
  3. «Inauguració de la rèplica del Servidor Arrel de Noms F i de l'extensió a Telvent». CESCA, 22-06-2005. [Consulta: 7 desembre 2013].
  4. Veà, 2003.
  5. «Ressenya biogràfica» (en castellà). Congreso Internacional en Innovación Tecnològica Informática, 2012. [Consulta: 7 desembre 2013].
  6. «Membres del Consell Consultiu d'Habitat Urbà». Ajuntament de Barcelona, 2012. [Consulta: 7 desembre 2013].
  7. «Advisory Board». Internet Hall of Fame, 2013. [Consulta: 7 desembre 2013].
  8. «Llista de Membres». Social Diabetes, 2012. [Consulta: 8 desembre 2013].
  9. «Propostes en l’Àmbit de la Catalunya Global. Cal fibrejar el territori». Telecomunicacions i Territori, 2009. [Consulta: 8 desembre 2013].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Andreu Veà i Baró