Antirrevisionisme

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Dins de l'històric moviment marxista-leninista internacional, un antirrevisionista és aquell que afavoreix la línia teòrica i pràctica associada amb la III Internacional,[1] i que està en contra de les formes pacífiques o no violentes del socialisme[2] prenent com a referents Karl Marx, Friedrich Engels, Vladímir Lenin, Ióssif Stalin i Mao Zedong i que s'oposa tant al trotskisme com a la direcció soviètica posterior a Stalin, és a dir, a partir de Nikita Khrusxov. Els antirrevisionistes afirmen que l'URSS sota el comandament de Stalin va representar la implementació de l'anomenat socialisme científic, teoritzat i preconitzat per la dupla Marx-Engels i inicialment dut a la pràctica per Lenin. L'essència del pensament antirrevisionista és l'afirmació que la classe obrera va ser la que va posseir el poder a l'URSS fins a 1953, any a partir del qual va començar a ser gradualment substituïda per una burocràcia que havia estat reprimida en el període anterior.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Catino, Martin Scott. The Aggressors: Ho Chi Minh, North Vietnam, and the Communist Bloc (en anglès). Dog Ear Publishing, 2010, p. 25. ISBN 1608445305. 
  2. Catino, Martin Scott. The Aggressors: Ho Chi Minh, North Vietnam, and the Communist Bloc (en anglès). Dog Ear Publishing, 2010, p. 26. ISBN 1608445305. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]