Apa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Pel que fa al caricaturista català, vegeu Feliu Elias.
Pel regne africa al modern Benín, vegeu Apà
Infotaula de geografia físicaApa
TipusRegne i regió històrica Modifica el valor a Wikidata
Història
Períodeantic Egipte Modifica el valor a Wikidata

Apa fou un regne conquerit pel rei Subiluliuma I en la seva primera campanya de Síria. Hom creu que podria tractar-se d'Apina (Damasc), esmentada com Upe o Upi a les cartes d'Amarna, però probablement era un territori més al nord, segurament a la zona de frontera entre Mitanni i Egipte. Aquesta hipòtesi prové dels "fets de Subiluliuma", en què el rei s'atribueixi haver arribat fins a les muntanyes del Líban però no és probable que el rei hitita baixés tant al sud.

La marxa de l'hittita cap a Apa (des Qatna) va provocar l'alarma del rei de Cadeix (Síria) contra qui va declarar la guerra que va aturar la conquesta de la ciutat principal. Poc temps després Subiluliuma, després de derrotar a Cadeix, va tornar a Apa, el rei de la qual era Ariwanna, i tenia com a vassalls als nobles Wambadura, Akparu, i Artaya; tots foren derrotats per l'hittita i fets presoners.

Apa va passar a Egipte en la primera expedició de Ramsès II poc després del 1300 aC, però fou reconquerida pels hitites després de la batalla de Cadeix (vers 1390 aC) i el faraó hi va deixar com a governador al seu germà Hattusilis rei de Hakpis, passats de dos anys, Ramsès II va tornar a Síria-Palestina amb un exèrcit dividit en dues parts: una dirigida pel seu fill Amon Hirhepesef que va dominar les tribus shosu del Negev i la mar Morta i als edomites i es va dirigir a Moab; i l'altra part, dirigida per ell mateix, va atacar Jerusalem i Jericó i després va entrar també a Moab i es va unir al seu fill i junts van marxar contra Hesbon i finalment van reconquerir Apa, moment en què Hattusilis va haver de tornar a territori hitita si és que no ho havia fet abans.