Applus+

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióApplus+
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusnegoci Modifica el valor a Wikidata
Indústriacertificació, inspection systems (en) Tradueix i Inspecció Tècnica de Vehicles Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballserveis
Especialitatinspecció, assaig i certificació de productes
Forma jurídicaSocietat anònima
Història
Creació1996
Activitat
Borsa de cotitzacióBBCN APPS
Governança corporativa
Seu 
Altra seu
PresidènciaChris Cole
Conseller delegatFernando Basabe
DivisionsApplus+ Automotive
Applus+ IDIADA
Applus+ Laboratories
Applus+ NORCONTROL
Applus+ RTD
Applus+ VELOSI

Lloc webapplus.com
Twitter (X): applus LinkedIn: applus Modifica el valor a Wikidata

Applus+ és una empresa dedicada a la inspecció, assaig i certificació de productes i actius per garantir que compleixin les normes i reglaments mediambientals, de qualitat, salut i seguretat. Compta amb 20.000 empleats i una xarxa de més de 350 oficines i laboratoris amb presència en més de 70 països de tots els continents.

Història[modifica]

Al 1996 neix Agbar Automotive com a diversificació del Grup Aigües de Barcelona en el negoci de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV).[2] Quatre anys més tard, l'empresa s'introdueix als EUA a través de la compra de Keating, empresa capdavantera de control d'emissions de vehicles.[3] Durant aquest temps se li dona la concessió de Idiada (Institut d'Investigació Aplicada de l'Automòbil), que compta amb instal·lacions de primer nivell i un equip d'experts en disseny, assaig, enginyeria i homologació per a la indústria de l'automòbil internacional.[4] Al 2002 es defineix el posicionament estratègic de la companyia i es llança la marca Applus+ a nivell global, aconseguint en 2003 la gestió del LGAI (Laboratori General d'Assaigs i Investigacions) com a base per a la seva expansió tecnològica i internacional en el negoci de l'assaig i la certificació.[4]

Al 2004, Applus+ compra la divisió de Qualitat i Medi Ambient de SOLUZIONA (Norcontrol i Novotec) convertint-se en la major companyia d'inspecció industrial i mediambiental i assistència tècnica d'Espanya.[5]

Dos anys més tard, Applus+ aconsegueix augmentar la seva presència internacional en més de 40 països, adquirint el grup holandès Röntgen Technische Dienst (RTD),[6] capdavanter en assajos no destructius i inspecció per a la indústria petroliera i del gas a Europa, i aconsegueix posicionar-se com a líder en serveis d'assajos per a la indústria petroliera i del gas. També adquireix K1, el segon operador d'inspecció de vehicles a Finlàndia. K1 realitza el 20% d'inspeccions al país.

Al 2007 The Carlyle Group es converteix en el principal accionista de Applus+, amb més del 70% de participació en el grup.[7] Aquest mateix any, Applus+ aconsegueix una xarxa de 45 estacions a través de diferents adquisicions d'operadors d'ITV a Finlàndia, i d'aquesta manera es confirma com a segon operador del país. Al 2009, se'ls concedeix el 100% de les ITV a Irlanda (National Car Testing). El NCT va realitzar entorn d'1,4 milions d'inspeccions de vehicles a l'any en 46 estacions per tot el país. En 2011 adquireix dues empreses més: l'empresa alemanya BKW que ofereix serveis d'assajos i caracterització de materials per a la indústria aeronàutica europea, i malaya Velosi, multinacional de serveis d'inspecció, certificació, assajos i serveis de selecció de personal per a la indústria petroliera i del gas. D'aquesta manera consolida la seva posició de lideratge global en el sector.

Al 2012 l'empresa reforça la seva posició a Australàsia amb l'adquisició de la companyia australiana John Davidson and Associates (JDA), multinacional de referència en serveis d'inspecció a la regió d'Àsia-Pacífic.

Applus+ comença a cotitzar a la Borsa de Madrid des de maig de 2014.[8]

L'any 2017, Applus+ adquireix varies companyies, entre elles, Inversions Finisterre (amb presència a Espanya i Costa Rica), Emilab (Itàlia) i AC6 (Espanya).

També al 2017 Applus+ trasllada la seva seu a Madrid en el context del referèndum d'autodeterminació de Catalunya.

Divisions[modifica]

Assajos de compatibilitat electromagnètica de vehicle complet en càmera semi-anecoica.
Assajos amb corrents induïts

Applus+ ofereix els seus serveis especialitzats a través de 4 divisions:

  • Applus+ Automotive: És el segon operador del món en nombre inspeccionis tècniques de vehicles i el líder a Espanya. Realitza més de 17 milions d'inspeccions a l'any a Europa, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina comptant aquesta divisió amb un equip de 4400 empleats.[9]
  • Applus+ IDIADA: Soci internacional de la indústria de l'automòbil. És l'antic Institut d'Investigació Aplicada de l'Automòbil de la Generalitat de Catalunya. Ofereix serveis en disseny, assaig, enginyeria i certificació per a la indústria de l'automòbil a tot el món. Compta amb 2.400 empleats i té presència a 25 països.[9]
  • Applus+ Laboratories: coneguda anteriorment com a Applus+ LGAI, és hereva del Laboratori General d'Assaigs i Investigacions de la Generalitat de Catalunya. Actualment és especialista en el desenvolupament de solucions tècniques per millorar la competitivitat dels productes i fomentar la innovació. La seva experiència en assaig i els seus laboratoris capdavanters li permeten intervenir en tota la cadena de valor dels productes mitjançant serveis d'assaig, desenvolupament de producte, control de qualitat i certificació. Compta amb 800 empleats i té presència a Europa, Àsia i Amèrica.
  • Applus+ Energy & Industry: Dona serveis d'assajos no destructius, inspecció, supervisió i control de qualitat, gestió de projectes, control de proveïdors, certificació, integritat d'actius i provisió de personal tècnic qualificat. Compta amb 13.100 treballadors a més de 60 països.

Referències[modifica]

  1. «Lloc Web Oficial». Applus.com.
  2. Montenegro, Ana «Agbar Automotive prevé duplicar su facturación» (en castellà). El Mundo [Barcelona], 10-03-2002 [Consulta: 31 juliol 2016].
  3. «Agbar compra la empresa Keating en EE UU por 11.000 millones» (en castellà). El País [Barcelona], 16-12-2000 [Consulta: 31 juliol 2016].
  4. 4,0 4,1 Garganté, Toni «L'Idiada, clau per arrelar l'automòbil». Ara, 13-07-2014 [Consulta: 31 juliol 2016].
  5. Serafi del Arco «Applus+ absorbe la división de calidad de Soluziona» (en castellà). El País [Barcelona], 06-11-2004 [Consulta: 31 juliol 2016].
  6. «Agbar adquiere la empresa de inspecciones industriales RTD» (en castellà). bolsamania.com, 06-04-2006. [Consulta: 31 juliol 2016].
  7. EUROPA PRESS «Economía/Empresas.- Applus compra tres compañías en Estados Unidos, Dinamarca y Corea del Sur» (en castellà). El Economista [Barcelona], 16-12-2013 [Consulta: 31 juliol 2016].
  8. «Las firmas de inversión otorgan un respaldo unánime a Applus» (en castellà). Expansión [Madrid], 23-06-2014 [Consulta: 31 juliol 2016].
  9. 9,0 9,1 Ortín, Alberto «Applus dice a los analistas que puede sacar tajada del escándalo Volkswagen» (en castellà). Vozpópuli, 11-11-2015. Arxivat de l'original el 16 d’agost 2016 [Consulta: 13 agost 2016].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]