Aragonès panticut

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaAragonès panticut
Panticuto
Tipussubdialecte Modifica el valor a Wikidata
Dialecte dearagonès Modifica el valor a Wikidata
Ús
Autòcton deAragó
EstatEspanya
Classificació lingüística
llengua humana
llengües indoeuropees
llengües itàliques
llengües romàniques
llengües italooccidentals
llengües romàniques occidentals
llengües gal·loibèriques
llengües gal·loromàniques
llengües occitanoromàniques
aragonès
aragonès central
aragonès centre-occidental
tensí Modifica el valor a Wikidata

L'aragonès panticut o pandicut[1] és la forma de l'aragonès tensí parlada a la vila de Panticosa, a l'Alto Gállego que pertany al bloc central de l'aragonès.[2]

La població local el fa servir de manera quotidiana, i és la variant del tensí millor conservada.[1] És un dels primers dialectes en estar descrits, gràcies a la publicació, el 1986, de el llibre L'aragonès de Panticosa. Gramàtica, basat en la tesi de llicenciatura de Francho Nagore. Els seus trets genuïns són l'article en la seva variant intervocàlica ro, ra, ros, ras (també documentat en Ballibió, Sobrepuerto i Sobremonte), els participis amb la -t- intervocàlica conservada i la conservació de les consonants sordes intervocàliques -P-, - t-, -K-.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Nagore Laín, Francho. Gramática de la lengua aragonesa (en castellà). volum 1. Librería General, 1977, p. 17. ISBN 9788470780400. 
  2. Conte Cazcarro, Anchel. El Aragonés: identidad y problemática de una lengua (en castellà). 2a ed.. Librería General, 1977, p. 82. ISBN 9788470780226. 

Bibliografia[modifica]

  • Nagore Laín, Francho (1986). El aragonés de Panticosa. Gramática. Colección de Estudios Altoaragoneses. Huesca: Instituto de Estudios Altoaragoneses. ISBN 84-398-7908-3.

Enllaços externs[modifica]