Argisti II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArgisti II
Biografia
Naixementsegle VIII aC Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 685 aC Modifica el valor a Wikidata
Rei d'Urartu
714 aC – 680 aC
← Rusa IRusa II → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsRusa II Modifica el valor a Wikidata
PareRusa I Modifica el valor a Wikidata

Argisti II va ser rei d'Urartu de l'any 713 aC al 680 aC.

Va succeir al seu pare Rusa I. Va fundar la ciutat d'Argixtiqinili, prop d'Ardjesh.

El 712 aC els assiris van sotmetre a Ambari, rei de Tabal, tributari d'Urartu. El 711 aC un altre tributari, Tarkhunazi, rei de Malatya es va haver de sotmetre a Assíria; el 710 aC ho va fer el rei Mutallu de Gurgum; el 707 aC el rei Mutallu de Kummukh (Commagena), homònim del rei de Gurgum però que no era el mateix, després de trencar amb els assiris i tornar a l'aliança d'Urartu va ser deposat per Sargon II.

Va estendre altra vegada la influència urartiana cap al país de Kauri (Kharput) i va rebre vassallatge d'Ukki o Ukkai (a les fonts del Khabur oriental). Els assiris van atacar Tumurri (Tmoriq) i Ukki que van tornar a l'obediència d'Assíria.

L'any 681 aC el rei Sennàquerib d'Assíria va morir assassinat pel seu fill Adad Ninlil, que, expulsat pel seu germà Assarhaddon, es va refugiar a Urartu. Adad Ninlil és esmentat a la Bíblia amb el nom d'Adramelec i diu la llegenda que ell va ser l'ancestre de la família senyorial armènia dels nakharark Artsruní.

Va morir cap a l'any 680 aC i el va succeir el seu fill Rusa II.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Cassin, Elena (et al.) (eds.). Los imperios del antiguo Oriente: la primera mitad del primer milenio. Madrid: Siglo XXI, 1979, p. 68. ISBN 8432301183. 
  2. Leick, Gwendolyn. Who's who in the Ancient Near East. Londres; Nova York: Routledge, 1999, p. 21. ISBN 9780415132305. 

Bibliografia[modifica]

  • Grousset, R. Adonts, N. Histoire d'Armenie. París. [S.n.], 1946.