Arthur Leonard Schawlow

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Imatge d'Arthur Leonard Schawlow.
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1981)

Arthur Leonard Schawlow (Mount Vernon, Nova York, 1921 - Palo Alto, Califòrnia, 1999) fou un físic i professor univesitari estatunidenc guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1981.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 5 de maig de 1921 a la ciutat de Mount Vernon, situada a l'estat estatunidenc de Nova York, fill d'un emigrant letó i una emigrant canadenca. El 1924 la seva família es traslladà al Canadà, on estudià física a la Universitat de Toronto. Posteriorment amplià estudis a la Universitat de Columbia i entre 1961 i 1996 fou professor de la Universitat de Stanford.

Recerca científica[modifica | modifica el codi]

Entre 1951 i 1961 treballà als Laboratoris Bell de Nova Jersey, desenvolupant treballs sobre l'òptica i investigant sobre la superconductivitat així com la dualitat màser/làser.

A partir de 1961 desenvolupà la Universitat de Stanford els seus estudis sobre l'espectroscòpia, i amplià la seva recerca en la superconductivitat i la Ressonància Magnètica Nuclear. El 1955 Schawlow, juntament amb Charles Townes, aconseguí desenvolupar l'espectroscopi de microones, i el 1958 es disputà infructuosament la patent del làser amb Gordon Gould.

El 1981 fou guardonat amb el Premi Nobel de Física per la seva contribució al desenvolupament del làser espectroscòpic, premi que compartí amb Nicolaas Bloembergen i Kai Siegbahn.

Arthur Schawlow morí de leucèmia el 28 d'abril de 1999 a la ciutat de Palo Alto, situada a l'estat de Califòrnia.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]