Vés al contingut

Arxiu General de Simancas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióArxiu General de Simancas
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusarxiu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1540
Governança corporativa
Seu

Lloc webculturaydeporte.gob.es… Modifica el valor a Wikidata

L'Arxiu General de Simancas (en castellà: Archivo General de Simancas) (també conegut per les sigles, AGS), és el primer arxiu oficial de la Corona de Castella, ja que va ser fundat l'any 1540.[1] Des de la seva fundació està ubicat al castell de la localitat de Simancas (província de Valladolid).

L'arxiu ha esdevingut una institució cultural dependent del Ministeri de Cultura d'Espanya.[2][3] A les seves dependències, a banda de les tasques de conservació i catalogació dels seus fons documentals, s'hi poden realitzar tasques d'investigació, i també alberga un Museu.

L'arxiu conté 61.505 lligalls i 5.196 volums. Les sèries principals catalogades són: títols de Castella, de Flandes, d'Itàlia i de Portugal; negociacions amb Anglaterra, i registre del segell. Altres fonts també importants són: manual de l'estat i patrimoni reial, butlles, secretaris provincials, guerra i marina, inquisició, patronat eclesiàstic, cambra de Castella, corts, comptadories, casa reial, gràcies i privilegis, direcció general de rendes i consell reial.[4]

Història

[modifica]
Cèdula donada per Carles I en què s'ordena el trasllat de documents des de la Chancillería de Valladolid al castell de Simancas. Data del 16 de setembre de 1540 a Brussel·les, i és un dels documents fundacionals del AGS.[5]

L'any 1509 Ferran el Catòlic havia ordenat la reunió d'escriptures reials a Valladolid i a Granada.

L'any 1540 Carles I establí la creació d'un arxiu oficial de la Corona de Castella en el castell de Simancas.[5] En el moment de la seva fundació l'arxiu compartí edifici amb una presó. No obstant això, la intenció de crear un gran arxiu centralitzat queda clara des del primer moment: ja en els anys 1542-43 hi ha constància de diverses obres de remodelació de l'edifici, així com de les primeres remeses de documents trameses cap a l'arxiu.[6]

La consolidació definitiva de l'arxiu la durà a terme Felip II, que l'any 1561 organitzà l'arxiu general de la corona de Castella sota la direcció de Diego de Ayala.

L'any 1810 Napoleó feu conduir a París tota la documentació recollida a Simancas, la qual fou retornada el 1816, llevat d'alguna secció de gran interès per a França.

Referències

[modifica]
  1. DE LA PLAZA BORES, Ángel. Guía del Investigador..., p. 23. 
  2. «Archivo Simancas acoge mañana primera reunión 2009 de Patronato Camino Lengu». ADN, 2009. Arxivat de l'original el 2009-03-02 [Consulta: 2 febrer 2010]. Arxivat 2009-03-02 a Wayback Machine.
  3. MARTÍNEZ GARCÍA, Luis. El archivo de Simancas..., p. 77. 
  4. «Arxiu General de Simancas». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  5. 5,0 5,1 RODRÍGUEZ DE DIEGO, José Luís. Instrucción para el gobierno..., p. 30. 
  6. DE LA PLAZA BORES, Ángel. Guía del Investigador..., p. 26.