Arxiu Joan Maragall

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióArxiu Joan Maragall
Facana2 AJM.gif
Façana de l'Arxiu Joan Maragall

EpònimJoan Maragall i Gorina Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbiblioteca
arxiu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1911
Activitat
ÀmbitArxiu documental
Governança corporativa
Seu 
Propietat deBiblioteca de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Part deBiblioteca de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Altres
Transport públicFGC: Sant Gervasi i Plaça Molina -- Autobús: 16, 17, 27, 58 i 64

Lloc webbnc.cat… Modifica el valor a Wikidata

L'Arxiu Joan Maragall és un centre de documentació que reuneix un important fons documental sobre la figura i l'obra del poeta i el conjunt del Modernisme. Està ubicat a la darrera residència de Joan Maragall, en el número 79 del carrer d'Alfons XII de Barcelona, al districte de Sarrià - Sant Gervasi.[1] És una secció de reserva de la Biblioteca de Catalunya i està obert a investigadors i estudiosos de l'obra del poeta. A més és una casa museu que exposa els interiors de la residència i que es pot visitar en grup o individualment.

Història[modifica]

L'Arxiu es va constituir poc després de la mort del poeta, l'any 1911, per iniciativa de la seva vídua, Clara Noble,[2] que va impulsar la primera edició de la seva obra completa i va recopilar el seu llegat documental. La família Maragall va assumir el manteniment de l'Arxiu fins que el 1993, gràcies a un acord amb la Generalitat de Catalunya, el centre es va institucionalitzar i es va adscriure a la Biblioteca de Catalunya.[3]

Contingut[modifica]

  • Manuscrits: disposa d'una completa col·lecció d'obra manuscrita autògrafa del poeta, entre la qual destaca l'epistolari de més d'un miler de documents enviats i rebuts, un centenar de manuscrits d'obra literària original, una quarantena de traduccions fetes pel mateix autor, agendes i llibretes d'ús personal. Bona part dels originals es troben digitalitzats i disponibles al web. Es pot col·laborar en la seva transcripció accedint al portal Transcriu-me!!.
  • Biblioteca personal del poeta: d'un miler d'exemplars, molts d'ells dedicats, conté obres de caràcter únic i singular.
  • Edicions: l'Arxiu també disposa de les primeres edicions de totes les obres de Joan Maragall i les posteriors fins a l'actualitat.
  • Biblioteca crítica: completa el fons documental del centre una extensa biblioteca crítica de diferents autors sobre l'obra de Maragall, les partitures originals i impreses de més de cent músics sobre poemes de l'autor, la col·lecció iconogràfica (dibuixos, gravats, fotografies, quadres, etc.) i uns 10.000 retalls de premsa.

Casa Museu[modifica]

Article principal: Casa Gassó Vidal

L'espai està habilitat també com a casa museu i es poden visitar les diferents estances de la residència, tal com s'han conservat després de la reforma del 1957, que va convertir la torre en una finca de pisos. Els espais de visita són el rebedor, el saló noble, el menjador, el despatx i dos dormitoris en els que es conserven diversos objectes del poeta i de la seva família. S'hi poden veure obres d'artistes significatius com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Joaquim Sunyer, Joquim Mir, Josep Clarà, Manolo Hugué o els germans Josep i Joan Llimona, així com fotografies i retrats de figures, ciutats i espais. El mobiliari és d'estil isabelí i alfonsí, amb alguna peça modernista.

Haidé. Estudis maragallians[modifica]

L'Arxiu publica anualment la revista acadèmica Haidé. Estudis maragallians, editada per la Biblioteca de Catalunya, que té com a objectiu afavorir l'estudi del poeta Joan Maragall i el seu temps.

Va publicar el primer número l'any 2011, durant la celebració de l'Any Maragall, que commemorà el primer centenari de la mort del poeta. Els impulsors del projecte van ser Dolça Tormo i Francesco Ardolino, els quals, amb la col·laboració d'Eugènia Serra en el pla informàtic i el suport de Dolors Lamarca, directora aleshores de la Biblioteca de Catalunya, donaren forma al número 0 de la revista, més breu que els que li succeirien i encara sense una estructura definida. A partir del número 1, Haidé ja presenta un patró clar, i es caracteritza per un dossier central, format per un seguit de contribucions que giren al voltant d'un eix temàtic monogràfic. L'any 2013 es va convocar el “Primer Premi Haidé”, per al millor treball de grau sobre la vida i l'obra de Joan Maragall, i l'estudi guanyador es va incorporar com a annex al número 2 de la revista. La seu del Consell de Redacció d'Haidé és l'Arxiu Joan Maragall. Té una periodicitat anual i surt en format electrònic de lliure accés. Cada número té al voltant de 200 pàgines. La majoria dels articles són en català, però també se'n poden trobar en altres llengües científiques.

Hi han passat diversos membres i col·laboradors. Els directors han estat Francesco Ardolino, Dolça Tormo (fins al 2013) i Esther Vilar (2014-). El consell de Redacció està format per Glòria Casals, Jordi Castellanos i Vila (fins al 2012), Joana Escobedo i Abraham, Marta Font (2014-), Francesc Fontbona, Lluís Quintana, Eugènia Serra, Dolça Tormo (2014-) i Esther Vilar (fins al 2014). Al comitè científic hi ha Cèsar Calmell, Carme Gregori, Giuseppe Grilli, Maria Llombart, Jordi Malé, Joan Lluís Marfany (2012−), Carles Miralles, Ignasi Moreta, Josep-Maria Terricabras i Eliseu Trenc. Entre els col·laboradors hi ha Nancy de Benedetto, Anna M. Blasco Bardas, Hermann Bonnín, Jordi Cerdà, Nicolae Coman, Mercedes Conde Pons, Ramon Farrés, Sergio Fuentes, Jaume Genís, Eloi Grasset, Heidi Grünewald, Lourdes Jiménez, Xavier Juncosa, Jing Liu, Xavier Montoliu, Marta Pawłowska, Carme Perella, Carla Planas, Ronald Puppo, Aitor Quiney, Susanna Rafart, Gemma Reguant, Teresa-M. Sala, Josep Miquel Sobrer, Enzo Varricchio i Alan Yates.

Referències[modifica]

  1. Informació al web de la Biblioteca de Catalunya
  2. Casa Museu Joan Maragall. Biblioteca de Catalunya, 2004, p. 112–. ISBN 847845151X [Consulta: 29 gener 2011]. 
  3. Pascual, M. «Endinsar-se en la vida i l'obra maragalliana». Presència [Girona], núm. 2015, del 4 a l'14 octubre 2010, p. 12.

Enllaços externs[modifica]