Astra Linux

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Astra Linux
Modifica el valor a Wikidata
Tipusdistribució GNU/Linux Modifica el valor a Wikidata
Família de SODebian Modifica el valor a Wikidata
Basat enDebian Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial2009 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
1.7.3 Special Edition (15 novembre 2022) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGNU General Public License Modifica el valor a Wikidata
Disponible en
Característiques tècniques
Plataformax86_64, Elbrus 2000 (en) Tradueix, IBM Z, MIPS, ARM, PowerPC i IBM System p (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
IGUFly (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mètode d'actualitzacióAPT Modifica el valor a Wikidata
Gestor de paquetsdpkg Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)RusBITech (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webastralinux.ru (rus) Modifica el valor a Wikidata
Seguiment d'errorsSeguiment d'errors Modifica el valor a Wikidata

Facebook: astralinuxOS Twitter (X): astralinuxOS Instagram: astra_linux Telegram: astralinux Youtube: UCCx_04wNNOyqP425rH0PboA Modifica el valor a Wikidata

Astra Linux és un sistema operatiu d'ordinador (SO) basat en Linux rus que s'està desplegant àmpliament a la Federació Russa per substituir Microsoft Windows.[1][2][3] Inicialment va ser creat i desenvolupat per satisfer les necessitats de l' exèrcit rus, altres forces armades i agències d'intel·ligència.[4] Proporciona protecció de dades fins al nivell de "secret màxim" en el grau d'informació classificada rus amb un control d'accés obligatori. Ha estat certificat oficialment pel Ministeri de Defensa de Rússia, el Servei Federal de Control Tècnic i d'Exportació i el Servei Federal de Seguretat.

Al llarg de la dècada de 2010, mentre les autoritats i la indústria russes intentaven reduir la dependència dels productes occidentals (" industrialització de substitució d'importacions "), els civils russos van fer servir Astra Linux com a sistema operatiu universal per a ordinadors personals. A part de l'exèrcit i la policia, ara s'està subministrant a institucions educatives, sanitàries i altres institucions estatals, així com a gegants de la indústria com RZD, Gazprom, Rosatom i altres.[5][6][7] Les versions de servidor d'Astra Linux estan certificades per funcionar amb equips Huawei.

Especificacions[modifica]

El creador del sistema operatiu és l'empresa científica/fabricant Rusbitech que està aplicant solucions segons el decret del govern rus núm. 2299-р de 17/10/2010 que ordena a les autoritats federals i les institucions pressupostàries que implementin l'ús del programari lliure.

Hi ha dues edicions disponibles del sistema operatiu: la principal s'anomena "Edició especial" i l'altra s'anomena "Edició comuna". Les principals diferències entre ambdues són el fet que el primer és de pagament, mentre que el segon és gratuït; el primer està disponible per a l'arquitectura x86-64, l'arquitectura ARM i l'arquitectura Elbrus, mentre que el segon només està disponible per a l'arquitectura x86-64; el primer té una certificació de seguretat i ofereix 3 nivells de seguretat del sistema operatiu (que porten el nom de ciutats russes i que de més baix a més alt són: Oryol, Voronezh i Smolensk), mentre que el segon no té la certificació de seguretat i només ofereix el nivell més baix de seguretat del sistema operatiu (Oryol).

Rusbitech també fabrica un "mòdul de control d'arrencada fiable/software/hardware" MAKSIM-M1 ("М643М1") amb bus PCI. Impedeix l'accés no autoritzat i ofereix altres funcions de seguretat digital millorades. El mòdul, a més d'Astra Linux, també admet SO amb Linux kernel 2.6.x fins a 5.xx, així com diversos SO Microsoft Windows.[8]

Es declara que les llicències d'Astra Linux es corresponen amb les lleis russes i internacionals i "no contradiuen amb l'esperit i les exigències de la llicència GPL ".[9] El sistema utilitza paquets.deb.[10]

Astra Linux és un derivat reconegut de Debian.[11] Rusbitech té relacions de col·laboració amb la Fundació Linux. Va formar part del consell assessor de The Document Foundation, [12] però va ser suspès el 26 de febrer de 2022 a causa de la invasió russa d'Ucraïna.[13]

Referències[modifica]

  1. «Госорганы России массово меняют Windows на Astra Linux - CNews» (en rus). CNews.ru. [Consulta: 14 desembre 2023].
  2. «Какие российские альтернативы есть у зарубежного программного обеспечения» (en rus). Российская газета, 23-03-2022. [Consulta: 14 desembre 2023].
  3. «Россияне стало массово скачивать отечественные программы вместо зарубежных» (en rus). www.ferra.ru. [Consulta: 14 desembre 2023].
  4. «Звезда по имени Linux: почему "военные" ОС прочнее» (en rus). old.computerra.ru. [Consulta: 14 desembre 2023].
  5. «Госорганы России массово меняют Windows на Astra Linux - CNews» (en rus). CNews.ru. [Consulta: 14 desembre 2023].
  6. «Какие российские альтернативы есть у зарубежного программного обеспечения» (en rus). Российская газета, 23-03-2022. [Consulta: 14 desembre 2023].
  7. «Россияне стало массово скачивать отечественные программы вместо зарубежных» (en rus). www.ferra.ru. [Consulta: 14 desembre 2023].
  8. «АПМДЗ "Максим-М1"» (en rus). Arxivat de l'original el 2014-07-14. [Consulta: 6 juliol 2014].
  9. «Часто задаваемые вопросы» (en rus). Arxivat de l'original el 2014-07-14. [Consulta: 6 juliol 2014].
  10. «Настройка apt» (en rus). Arxivat de l'original el 2014-07-14. [Consulta: 6 juliol 2014].
  11. «Derivatives/Census/AstraLinux - Debian Wiki» (en anglès).
  12. «The Document Foundation welcomes RusBITech in the project Advisory Board» (en anglès), 06-10-2015.
  13. «The Document Foundation suspends RusBITech from its Advisory Board» (en anglès), 28-02-2022.