Bandeja paisa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBandeja paisa
Característiques
RegióDepartament d'Antioquia
País d'origenColòmbia Colòmbia
Detalls
Tipusplat de menjar, plat de porc i plat amb carn de bou Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalskidney bean (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

La bandeja paisa (paisa es refereix a algú de la Regió Paisa), amb les variacions conegudes com bandeja de arriero, bandeja montañera o bandeja antioqueña, és el plat més representatiu de la regió, típic de la cuina antioqueña, corresponent als actuals territoris d'Antioquia,[1] el Viejo Caldas o Eix Cafetero (Caldas, Quindío i Risaralda), part del nord del Valle del Cauca i el nord del Tolima, Colòmbia.[2][3]

La característica fonamental d'aquest plat és la seva enorme abundància, tant en quantitat com en varietat d'aliments, de tal manera que la bandeja paisa completa només és possible servir-la en plats grans anomenats safates.

Ingredients[modifica]

Aquest plat es serveix en una vaixella àmplia, de diverses peces, i ovalada (tipus safata). En la seva presentació clàssica tradicional o autòctona està compost per catorze ingredients invariables;[4] dotze d'ells disposats en les esmentades safates o plats, i dos més com a acompanyament:

Acompanyament

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Els nous catalans - La cuina: Colòmbia, la bandeja paisa - RTVE.es», 17-08-2009. [Consulta: 25 febrer 2021].
  2. MacDonald Smith, Kendon. «¿Es la bandeja paisa el plato nacional?» (en castellà). Diners, 14-11-2017. [Consulta: 25 febrer 2021].
  3. Castaño, Vicky. «Bandeja paisa (Plat combinat colombià) - Colòmbia». Karakia. CCMA. [Consulta: 25 febrer 2021].
  4. Ingredientes Bandeja Paisa (castellà)