Bandera de Bèlgica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bandera de Bèlgica
Bandera deBèlgica
Característiques
13:15
Símbol vexil·lològic d'una bandera que es pot utilitzar a terra pels particulars, en edificis civils, estatals i públics
Símbol vexil·lològic d'una bandera normal o "de iure"
Adopció 1831–actualitat
Bandera de Bèlgica
Proporcions 13:15 Símbol vexil·lològic

La bandera de Bèlgica conté tres bandes verticals iguals de color negre, groc i vermell; el disseny vertical està basat en la bandera de França, mentre que els colors van ser presos de l'escut del ducat de Brabant. Les proporcions inusuals de la bandera (13:15) són d'origen desconegut. La bandera va ser adoptada oficialment el 23 de gener de 1831, després de la independència belga del Regne Unit dels Països Baixos el 1830. La bandera va tenir un paper important durant la revolució i els colors de la bandera van servir com a recordatori d'una vella bandera amb bandes horitzontals usada durant una revolta anterior el 1789, època que els Països Baixos estaven sota domini austríac.

Altres banderes[modifica | modifica el codi]

Banderes regionals i comunitàries[modifica | modifica el codi]

Brussel·les capital (Bruxelles-capitale/Brussels hoofdstedelijk Gewest). La bandera de la regió, adoptada a partir de 2015 a partir d'una adaptació al logotip de la ciutat per mantenir una unitat en els símbols utilitzats no exempta de polèmica,[1] s'estableix en un fons blau i té en el seu centre un iris (Iris pseudacorus) de pètals grocs amb un cor gris fimbrejat en blanc.[2] Es tracta d’una planta molt adaptada a les zones d’aiguamolls, molt presents en aquest territori. Ràtio 2:3.

Flandes (Vlaanderen/Flandres). La bandera de la regió mostra un lleó rampant en sable contornejat en blanc i armat en gules (és a dir, amb la llengua i urpes vermelles) sobre un camp groc.[3] Comprèn les províncies d’Anvers, Brabant Flamenc, Flandes Occidental, Flandes Oriental i Limburg. La bandera també és utilitzada per la comunitat de parla flamenca, ja que coincideix el territori. Ràtio 2:3.

Valònia (Wallonie). La bandera de la regió mostra un gall en gules dempeus i amb una pota aixecada sobre un camp d'or.[4] Comprèn les províncies d'Hainaut, Brabant Való, Lieja, Luxemburg i Namour. Utilitzada també per la comunitat de parla valona, ja que coincideix el territori. Ràtio 2:3.

Comunitat de parla alemanya (Deutschsprachige Gemeinschaft). La bandera utilitzada per la Comunitat Germanòfona de Bèlgica mostra un lleó rampant de gules envoltat per nou flors blaves de 5 pètals sobre un camp blanc.[5] No té cap estatus administratiu, ja que representa una comunitat lingüística dins la província valona de Lieja.

Banderes provincials[modifica | modifica el codi]

Anvers. La província d'Anvers va adoptar el 1928 una bandera formada per tres franges verticals groga, vermella i blanca. Aquest disseny es va canviar a partir del gener de 1997 però mantenint els mateixos colors i afegint-li el blau. Avui en dia, el camp de la bandera està format per 24 quadrats (6x4) en què els colors es distribueixen diagonalment, així començant pel quadrat inferior esquerra i cap al superior dret, els colors són blanc, blau, groc i vermell, a partir d’aquést es repeteix la sèrie fins a acabar amb l’últim quadrat en blanc.

Brabant Flamenc. La bandera de la província fou adoptada pel Consell Provincial el 17 de gener de 1995 i confirmada el 16 d'abril de 1996 per l'executiu de Flandes. El disseny mostra les armes de la província, formades per un lleó rampant taronja (o groc fosc) amb la llengua i urpes vermelles (armat) i l'escut de Lovaina al pit, capital de la província però també capital de l'antic ducat de Lotaríngia.[6] Ràtio 2:3.

Brabant Való. La bandera fou aprovada pel consell Provincial el 2 de gener de 1995. La bandera està dividida en 3 triangles, un d'equilàter negre carregat amb un lleó rampant groc amb la llengua i urpes vermelles (armat), i 2 d'escalens a la part superior de color groc carregats amb un un gall vermell dempeus amb una pota alçada. Són les armes de Flandes i Valònia respectivament.[6] La ràtio és 13:15 com la bandera de l'estat, però sovint s'utilitzen les proporcions 2:3.

Flandes Occidental. La bandera fou aprovada el 27 de maig de 1997 pel Ministeri de Cultura, Família i Benestar de Flandes. Aquesta està formada per 12 raigs, 6 de grocs i 6 de blaus, amb un escut vermell al centre. Ràtio 2:3.

Flandes Oriental. La bandera està formada per 3 franges amb una ràtio 5:6:6, sent la superior i la inferior de color verd, mentre la central alterna el blanc i el verd en proporcions 1:1:1:1:4:1:1. A la banda dreta hi trobem un lleó rampant negre amb la llengua i urpes vermelles (armat). D'acord amb el govern provincial[7] el color verd simbolitza el creixent interès pel medi ambient, mentre les 4 franges blanques representen els rius que creuen la província, sent la més gruixuda el Schelde/Escaut, i la resta el Leie/Lys, el Dender/Dendre i el Durme. Ràtio 2:3.

Hainaut. La província no ha adoptat cap bandera oficial, utilitzant-se un estendard extret de l'escut d'armes. L'estendard està dividit en 4 quarts carregant-se el primer i el quart amb un lleó rampant negre amb la llengua i urpes vermelles (armat), mentre el segon i el tercer quart porta per càrrega un lleó rampant roig amb la llengua i urpes d'atzur (armat), tot sobre un camp groc. Ràtio 1:1 o 2:3.

Lieja. La província no ha adoptat una bandera oficial, pel que s'utilitza l'estendard extret de l'escut d'armes. L'estendard està dividit en 4 quarts; trobant al primer, un monument o perron envoltat per les lletres L i G (LieGe) en daurat sobre camp de gules. Al segon, una franja horitzontal d'argent sobre gules (per l'antic ducat de Bouillon). Al tercer, tres lleons rampants verds 2+1 armats i coronats en gules sobre camp d'argent. Al quart, 5 franges horitzontals vermelles sobre camp d'or (representant el comtat de Loon); i entat per 3 corns o banyes d'argent i gules sobre camp d'or (per l'antic comtat de Hoorn). Es dóna el cas que aquest escut d'armes no representa correctament a l'actual província, ja que l'antic comtat de Hoorn fou incorporat als Països Baixos el 1839; l'antic ducat de Bouillon està actualment situat a la província belga de Luxemburg; el comtat de Loon és més o menys l'actual província de Limburg. Només la meitat de l'actual província de Lieja procedeix de l'antic principat de Lieja, mentre que l'altra meitat està formada per l'antic ducat de Limburg i el principat de Stavelot-Malmedy, els quals no estan representats a l'estendard.

Limburg. Bandera aprovada pel Consell Provincial el 8 de maig de 1996 i confirmat per l'executiu de Flandes el 29 d'octubre de 1996.[8] Està formada per un camp blanc sobre el que es situen les armes de l'antic ducat de Limburg, un lleó rampant roig amb la llengua i urpes grogues (armat) el qual vesteix una corona ducal i un escut al pit. L'escut està format per 10 franges horitzontals grogues i vermelles,els colors del comtat de Loon.

Luxemburg. La província va adoptar el març de 1955 la mateixa bandera que utilitza el Gran Ducat de Luxemburg, en la que hi afegeix l’escut d’armes de la província, un lleó rampant vermell sobre dues potes, urpes grogues i llengua i corona ducal daurada, tot damunt de 5 barres horitzontals blaves i 5 de blanques.[9]

Namur. Bandera i armes adoptades pel consell provincial el 15 d'octubre de 1953. Aquesta està formada per dues franges verticals paral·leles al pal que divideixen el camp en dos, el de l'esquerra és negre, sent vermell l'altra. Els colors són usats a la província des de la dècada de 1930.

Banderes històriques[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Le nouveau drapeau fait polémique» (en francès). LaLibre.be, 9 gener 2015. [Consulta: 21 octubre 2015].
  2. «Fixation de l'emblème et du drapeau de la Région de Bruxelles-Capitale» (en francès). Parlement de la Region de Bruxelles-Capitale, 2 octubre 2014. [Consulta: 21 octubre 2015].
  3. «Vlag» (en flamenc). Vlaanderen.be. [Consulta: 21 octubre 2015].
  4. «Décret déterminant le jour de fête et les emblèmes propres à la Région wallonne» (en francès, flamenc, alemany). Belgisch—Moniteur Belge, 23 juliol 1998. [Consulta: 21 octubre 2015].
  5. «Wappen und Fahne» (en alemany). Das Bürgerinformationsportal. [Consulta: 21 octubre 2015].
  6. 6,0 6,1 Lupant, Michel R. Flags and Coat of Arms of the Kingdom of Belgium. Centre Belgo-Européen d’Études des Drapeaux, 1998. 
  7. «Wapen & vlag» (en neerlandès). Province Oost Vlaanderen. [Consulta: 3 novembre 2015].
  8. «Wapenschild en vlag» (en neerlandès). provincie Limburg.be. [Consulta: 3 novembre 2015].
  9. «Adoption d'un drapeau officiel» (en francès). Province de Luxembourg. [Consulta: 3 novembre 2015].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bandera de Bèlgica Modifica l'enllaç a Wikidata