Bandera de Tokelau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de banderaBandera de Tokelau
Detalls
Tipusbandera nacional Modifica el valor a Wikidata
Subjectes representatscanoa, Creu del Sud, estel de cinc puntes i camper Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perTokelau Modifica el valor a Wikidata
Adoptat13 gener 2021 Modifica el valor a Wikidata
Colorsblau, groc i blanc Modifica el valor a Wikidata

La bandera de Tokelau fou durant molt de temps la bandera de Nova Zelanda. En efecte, aquests arxipèlag del Pacífic està sota sobirania noezelandesa. La bandera es compon d'un fons blau amb un vaixell i una vela de color groc a la part central d'aquesta i en el quadrant superior esquerra hi apareix una Creu del Sud.

Aquestes illes han llançat un procés per obtenir una autonomia semblant a la de Niue o de les Illes Cook. Paral·lelament es va convocar un concurs per tal de dotar d'una bandera nova i d'un himne per a l'illa.[1] Es va oferir una suma de 1000 $ per al guanyador.[2] Inciat el 2004, el concurs fou sucessivament prolongat. El 31 d'agost de 2005 s'havien rebut 123 propostes i el parlament n'havia preseleccionar sis, però es va decidir reobrir el concurs. A la continuació de les taules que van provocar els referèndums d'autodeterminació de 2006 i 2007, el concurs restà obert.

El maig de 2008, el parlament va anunciar la tria d'una bandera i d'un símbol nacional.[3] Només falta oficialitzar les formalitats d'ús per tal que sigui completament oficial.

Bandera no oficial

Una bandera no oficial ha permès identificar específicament les Tokelau. Fou utilitzat a partir de finals dels anys 1980 en competicions esportives.

Les tres estrelles i els tres cercles representen els tres atol·lons de l'arxipèlag. Amb tot, ni els habitants l'han utilitzat.

Notes i referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bandera de Tokelau