Basílica de Santa Pràxedes

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Basílica de Santa Pràxedes
Imatge de l'interior
Imatge
EpònimPràxedes de Roma Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusBasílica menor, obra d'art i església Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle IX
780 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aPràxedes de Roma Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura paleocristiana Modifica el valor a Wikidata
Mesura30 (amplada) × 45 (longitud) m
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRoma Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióvia di Santa Prassede, 9/A - Roma Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 53′ 46″ N, 12° 29′ 55″ E / 41.8961°N,12.4986°E / 41.8961; 12.4986
Patrimoni monumental d'Itàlia
Plànol

Activitat
Diòcesibisbat de Roma Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc webstpudenziana.org Modifica el valor a Wikidata

La Basílica de Santa Pràxedes (en italià, Santa Prassede) és una basílica de Roma, a prop de la Basílica de Santa Maria Major. Entre les relíquies destaca el pilar on hauria estat Jesús de Natzaret durant la flagel·lació i tortura.

Història[modifica]

L'església, en la seva forma actual, va ser un encàrrec del papa Adrià I al voltant del 780 i es va construir a sobre de les restes d'una estructura del segle v. Va ser dissenyada per a guardar les relíquies de les santes Pràxedes i Pudenciana, les filles de sant Prudenci, tradicionalment el primer convers cristià de Pau de Tars a Roma. Les dues santes van ser assassinades per proporcionar un enterrament cristià als primers màrtirs desafiant la llei romana.[cal citació]

La basílica va ser ampliada i decorada pel papa Pasqual I al voltant del 822. Aquest papa, que va regnar entre 817 i 824, seguint l'ideari de Carlemany, tenia la intenció de tornar als fonaments del Cristianisme teològicament i artística. Per això va iniciar la recuperació d'ossos de màrtirs de Roma i la construcció de diverses esglésies. En aquesta església es guarden moltes relíquies per aquest motiu. Els mosaics de l'església són de gran valor.[1]

Pilar de Jesús[modifica]

Pilar que es considera que va ser on Jesús patí la flagel·lació

Entre les relíquies del temple destaca el pilar on hauria estat Jesús de Natzaret durant la flagel·lació i tortura abans de la crucifixió de Jesús a Jerusalem. La relíquia es trobà a principis del segle IV per santa Helena, mare de Constantí I el Gran, que quan va fer vuitanta anys va peregrinar a Terra Santa per a fundar esglésies i recollir relíquies associades a la crucifixió de Jesús al Gòlgota. Per això va trobar altres relíquies, algunes de les quals es van traslladar a altres esglésies. Actualment a Santa Pràxedes hi ha fusta del petit llit de Jesús.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Basílica de Santa Pràxedes
  1. Fletcher, Adrian. «Santa Prassede». PradoxPlace.com. Adrian Fletcher. Arxivat de l'original el 4 de juliol 2017. [Consulta: 19 novembre 2013].