Batalla de Calcinato

Infotaula de conflicte militarBatalla de Calcinato
Guerra de Successió Espanyola
Batalla de Calcinato (GSE Nord Itàlia)
Batalla de Calcinato
Batalla de Calcinato
Batalla de Calcinato
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data19 d'abril 1706
Coordenades45° 30′ N, 10° 24′ E / 45.5°N,10.4°E / 45.5; 10.4
LlocCalcinato (Província de Brescia, Llombardia)
EstatItàlia Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria Borbònica
CampanyaFront italià
Bàndols
Dues Corones Borbòniques

Pavelló reial del Regne de França Regne de França
Ducat de Màntua Ducat de Màntua
Ducat de Mòdena Ducat de Mòdena
Escut Felip V Monarquia Hispànica

Gran Aliança de la Haia

Sacre Imperi Romano Germànic Sacre Imperi Germànic

Ducat de Savoia Ducat de Savoia[1]
Comandants
Exèrcits Borbònics
Escut de França posterior al segle XIV Duc de Vendôme
Exèrcits Confederats
Sacre Imperi Romanogermànic Comte de Reventlow
Forces
~ 41.000 homes ~ 19.000 homes
Baixes
500 morts o ferits 6000 morts, ferits o capturats

La batalla de Calcinato es va lliurar en el marc de la guerra de successió espanyola a la rodalia de Calcinato, Itàlia, el 19 d'abril de 1706, entre les tropes franco-espanyoles del mariscal Vendôme (41.000 homes) i les austríaques del general Reventlow (19.000 homes). La victòria va correspondre al bàndol franco-espanyol.

Preludi[modifica]

El 1706, a Itàlia hi havia dos disputes obertes: La lluita pel Piemont i la lluita entre les tropes franceses de Llombardia i el II exèrcit austríac que es va unir a Victor Amadeu i Starhemberg al Piemont. Aquest últim exèrcit, rebutjat per Vendome en el combat de Cassano, s'havia retirat a Brescia i el llac Garda. Vendome el va seguir i es va establir prop de Castiglione i Màntua.

Batalla[modifica]

L'abril de 1706, aprofitant l'absència d'Eugeni de Savoia, Vendome va atacar el campament imperial de Montechiaro-Calcinato. La seva intenció era sorprendre mitjançant una marxa nocturna el lloc de Ponte San Marco en el flanc esquerre, però a trenc d'alba descobrir que podia atacar el flanc esquerre del seu enemic sense que el flanc dret pogués intervenir. Les seves avantguardes van trencar les defenses imperials i empènyer les restes del seu exèrcit cap a les muntanyes, on el Príncep Eugeni va tenir la major dificultat per reorganitzar de nou.

Conseqüències[modifica]

Els franco-espanyols amb prou feines van tenir 500 baixes, mentre que les pèrdues austríaques van arribar a 6.000 homes. Fins a mitjans de juny, Vendome desbaratar tots els intents del Príncep Eugeni de penetrar al Piemont. Però aquest mes Vendome va ser traslladat amb el seu exèrcit a Flandes com a reforç a causa de l'estrepitosa derrota de Ramillies. En conseqüència, la posició francesa a Itàlia es va debilitar, ia finals de l'any els francesos van ser expulsats d'Itàlia.

Referències[modifica]

  1. El Ducat de Savoia Ducat de Savoia va formar part de l'Aliança borbònica fins al 8 de novembre de 1703, quan pel Tractat de Torí va canviar de bàndol i es va unir a la Gran Aliança de la Haia