Batalla del Golf de Kula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla del Golf de Kula
Teatre del Pacífic de la Segona Guerra Mundial

L'USS Helena i el USS St. Louis en acció al Golf de Kula, vistos des del USS Honolulu
Tipusbatalla naval Modifica el valor a Wikidata
Data6 de juliol de 1943
Coordenades7° 58′ 00″ S, 157° 04′ 00″ E / 7.966667°S,157.066667°E / -7.966667; 157.066667
LlocKolombangara, illes Salomó
ResultatInconclús
CampanyaCampanya de les Illes Salomó
Bàndols
Estats Units d'Amèrica Estats Units Japó Imperi Japonès
Comandants
Estats Units d'Amèrica Walden L. Ainsworth Marina japonesa Teruo Akiyama
Forces
3 creuers
4 destructors
10 destructors
Baixes
1 creuer enfonsat
168 morts
2 destructors enfonsats
324 morts
Cronologia

La Batalla Naval del Golf Kula (japonès: クラ湾夜戦) va tenir lloc a les primeres hores del 6 de juny de 1943 durant la II Guerra Mundial, i va ser entre les flotes dels Estats Units i de l'Imperi Japonès davant de les costes de Kolombangara, a les illes Salomó.

Rerefons[modifica]

El 5 de juliol, la Task Group 36.1, comandada pel Contraalmirall Walden L. Ainsworth, consistent en els creuers lleugers USS Helena, USS Honolulu i USS St. Louis, juntament amb 4 destructors, havia rebut l'avís de què un altre Tokyo Express travessaria the Slot, i es dirigiria cap al nord-oest passat Nova Geòrgia.

Els Aliats estaven a punt de llançar la seva propera ofensiva a les Illes Salomó, havent tot just desembarcat tropes a l'illa de Rendova com a pas previ per assetjar la major pista d'aterratge japonesa a Munda a Nova Geòrgia. Recolzant aquest desembarcament, que requeria un cap de platja inicial per moure les tropes americanes a través del Canal de Blanche a Nova Geòrgia, Ainsworth va ordenar bombardejar des d'un creuer Port Vila i Bairoko i, escàs de munició i combustible, dirigir-se cap al Mar del Coral per reaprovisionar-se. Es programà un desembarcament de marines a la costa nord de Nova Geòrgia pel 10 de juliol, que requeriria més suport.

La Batalla[modifica]

A les 01:06, davant de Kolombangara, la flota estatunidenca establí contacte amb un grup de reforç japonès comandat per l'Almirall Teruo Akiyama, consistent en 10 destructors amb 2.600 tropes de combat, dirigint-se cap a Vila, que havien d'usar-se en un moviment cap a Munda. Els japonesos estaven dividits en dues forces, i una formació de 3 escortes protegint la columna principal es llançà a l'atac.

Els bucs americans van obrir foc a les 01:57, enfonsant el destructor japonès Niizuki i matant a l'Almirall Akiyama. Tanmateix, l'"Helena" havia esgotat la seva munició sense fogonada la nit anterior, il·luminant-se pels vaixells japonesos amb cada salva. La força principal japonesa es retirà de Vila al primer contacte, havent desembarcat només 850 soldats dels 2.600. El destructor japonès Nagatsuki també va ser enfonsat, mentre que el Hatsuyuki resultava danyat.

Ambdues forces van començar a retirar-se de la zona, deixant un destructor japonès i dos americans a la zona per rescatar supervivents i, al voltant de les 05:00, el destructor japonès destructor japonès Amagiri i s'intercanviaren torpedes i canonades, i el Amagiri va resultar tocat i es retirà. El Nagatsuki, abandonat per la seva tripulació al matí, va ser bombardejat i enfonsat per avions americans.

Després de la batalla[modifica]

El USS Radford i el USS Nicholas es van quedar per rescatar supervivents de l'USS Helena. Mentre que rescataven a uns 750 homes, van rebutjar 3 cops a l'enemic, rebent la Citació Presidencial d'Unitat pel seu rescat. El Amagiri escapà, sent posteriorment el vaixell que va tallar en dos al PT-109 a l'estret de Blackett, al sud-oest de Kolombangara.

Enllaços externs[modifica]