Betty Cooper

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula personatgeBetty Cooper
Tipus personatge de còmic
personatge humà de ficció
personatge de sèrie de televisió
personatge animat
Creat per Bob Montana i John L. Goldwater
Interpretat per Lauren Holly i Lili Reinhart
Context
Present a l'obra The Archie Show Tradueix i Pep Comics Tradueix
Dades
Nom de naixement Elizabeth Cooper
Sexe dona
Ocupació mecànica, scuba diver Tradueix, escriptora, mestra d'escola, cantant, jugadora de beisbol i animadora esportiva
Nacionalitat Estats Units d'Amèrica
Modifica les dades a Wikidata

Elizabeth “Betty” Cooper és un dels personatges principals dels còmics americans, Archie comics. La primera aparició del personatge va ser el desembre del 1941, on la betty va sortir a la portada dels Pep comics; allà hi era com a enamorada del protagonista, l'Archie Andrews. En els comics també és la guitarrista i una dels tres vocalistes del grup “The Archies”.[cal citació]

El personatge va ser creat pel publicista i editor John L. Goldwater, el guionista Vic bloom i el dibuixant Bob Montana.

Biografia del personatge[modifica]

La Betty Cooper és la més petita de tres germans i la filla de l'Alice i el Hal Cooper. Els seus germans grans es diuen Polly Cooper i Charles Smith. El Charles va ser donat en adopció i la Polly se'n va anar de Riverdale, el seu poble. Els dos germans surten ocasionalment en flashbacks de la joventut de la Betty o van a visitar la seva família.

La Betty té entre 14 i 20 anys en les versions dels comics/series on és una adolescent i per això va a Riverdale High, l'Institut del seu poble. Allà es on coneix a tots els seus amics, entre ells l'Archie, el seu veí i el personatge principal de la història. La Verònica, la noia nova i rebel que acaba d'arribar a Riverdale. I el Jughead Jones, el seu millor amic i el seu alter ego.

La Betty Cooper és coneguda per ser la noia perfecta, és molt ordenada, bona noia, no té problemes... Però l'aparició de la Verònica Lodge, la que serà la seva millor amiga, fa que es converteix en una persona més revel. Aquestes dues competiran per aconseguir l'amor de l'Archie Andrews, el personatge principal dels comics. Així i tot al llarg dels comics s'esmenta varies vegades que la relació d'amistat de les dues noies és intocable, sobretot per una discussió sobre nois.

A la versió dels anys 60, els quatre personatges principals; l'Archie, la Verònica, el Jughead i la Betty s'uneixen per crear una banda de música:  “The Archies”. L'Archie era el cantant principal, la Verònica estava al piano i cantava, el Jughead tocava la bateria i la Betty a la guitarra i cantava.  

També s'esmenta que la Betty pot tocar qualsevol instrument de Percussió.

A la sèrie comencen a desenvolupar aquesta banda a la temporada 4, l'últim any d'escola obligatòria dels quatre adolescents. Allà fan una batalla de bandes entre “The Pussycats” i  “The Archies”.

Història de publicacions[modifica]

El personatge de la Betty Cooper va fer la seva primera aparició el desembre de 1941, amb els Archie comics. Està inspirada en Betty Tokar, una dona checa que va sortir amb un dels creadors Archie comics, el Bob Montana, l'any 1939.Va ser un dels grans personatges de The Archie comics i per això hi ha dues històries on ella es la protagonista. La primera, que es deia Betty and me, va ser publicada des de l'any 1965 fins al 2012, se'n va publicar més de 200 històries diferents. I la segona, I Betty, on es van publicar 195 històries. Va sortir des del septembre del 1992 fins al gener de 2012. També es pot trobar  en “Betty's diary” que va publicar 40 històries des-de gener del 86 fins a l'abril del 90.

Ara mateix es la co-protagonista en una revista “Betty and Veronica digest Magazine”, que va començar a sortir el novembre del 1980, s'han publicat més de 250 històries. El 2015 es van tornar a publicar una sèrie de comics on surten tots els protagonistes principals, dient-se, New Riverdale universe.

El personatge de la Betty també surt a la famosa serie de riverdale, on han canviat les característiques principals del personatge i on la seva trama no es basa en aconseguir l'amor del seu millor amic, l'Archie.

Relacions amb altres personatges[modifica]

Tot i ser la noia perfecte i estar dintre de l'estereotip de “noi” la Betty té molts amics. La seva millor amiga es la Verònica. Amb qui tot i estar normalment discutint, sobre l'Archie o qualsevol altra cosa que involucri, “ser la millor entre les dues “. Tot i així  sempre han continuat sent amigues. Moltes vegades queden per animar-se i parlar sobre les seves vides tenen l'esquena de l'altre. Sempre esmenten que la seva relació no es podria comparar a la del Archie i el Jughead (els altres dos personatges principals). La Betty també té altre amigues, com la Ethel Muggs, Nancy Woods i la Midge Klump. Totes aquestes també són  animadores a l'institut on va la Betty.[1]

La relació de la Betty amb el Jughead Jones sempre ha sigut de millor amic i una persona aquí li pot explicar qualsevol cosa. Als còmics, quan no estan discutint els sentiments de la Betty cap a l'Archie, estan animant-se l'un a l'altre.

Moltíssims personatges als còmics els tracten com si fossin parella, al que sempre responen, amb cara de fàstic, que mai s'agradarien d'aquella manera.

Els actors que fan de Betty (Lili Reihart) i Jughead (Cole Sprouse), en un acte per promocionar la serie.

Sempre que a la Betty li passa alguna cosa, el Jughead és el que està allà per a ella, per això al final els productors de la sèrie van acabar fent que tinguessin una relació sentimental més profunda.

A la sèrie la Betty i el Jughead estan en una relació amorosa des del capítol 6, on la Betty o ha estat passant molt malament i ell l'ajuda estan al seu costat. S'ha de dir que la relació d'aquests dos sempre ha estat com als llibres, són millors amics.[cal citació]

Als còmics la betty comença a lligar amb el baixista Reggie Mantle, amb el que al final acaba tenint més d'una simple cita. A la versió dels comics “life With Archie” en la que la Verònica s'acaba casant amb l'Archie, el personatge de la Betty planeja casar-se amb el Reggie Mantle.

A la versió dels 90' comença a sortir amb l'Adam Chisholm. Tothom pensava que la Betty havia triat abans a l'Adam que a l'Archie. I llavors ell comença a ignorar a la Verònica.

A la sèrie la Betty comença amb sentiments cap al seu millor amic Archie. Però aquests duren poc quan es retroba amb el Jughead, un amic de la infancia que l'ajuda a passar per moments molt difícils. Les següents tres temporades les passen com a parella (sempre amb la seva dosis de drama).

Algunes vegades la nostra protagonista també a sigut amiga de la Cheryl Blossom. Però normalment la personalitat seductora d'aquesta cap a l'Archie fa que ella i la Verònica s'ajuntin per frenar-la.[2]

La Betty també a sigut amiga del Jason Blossom, el germà de la Cheryl.

Personalitat i interessos[modifica]

A la Betty sempre li han agradat molt els esports, se la considera molt masculina perquè no encaixa en l'estereotip “femení”.  

Es amiga de tothom, una filla i germana excel·lent. Tot el poble l'estima i l'aprecia molt. Li encanta ajudar a persones sense sostre, recaptar diners per associacions i llegir a gent gran. Moltes vegades ajuda al Archie a reparar el seu cotxe, ja que li encanta la mecànica. En un dels últims capítols originals menciona que li encantaria tenir un taller per a ella mateixa.

Té un gat i li encanta cuidar-lo, de fet, hi ha un quants capítols que se'ls passa amb el Caramel (el gat) i en Jughead. Li encanten els nens petits i moltes vegades va a veure la germana petita del seu millor amic l'escola i li fa de cangur. També és molt activa en problemes socials, com el feminisme i el canvi climàtic.[cal citació]

A l'escola la Betty tá un mitjana per sobre de la mitjana d'estudiants de Riverdale High, evitant així l'estereotip de la noia rossa a la que no li importen els estudis, algo que esmenten els adolescents en diferents capítols. En una història va guanyar múltiples premis i per això va tenir l'oportunitat de viatjar a Nova York, on va acabar de guanyar uns altres premis. Per la seva mala sort, al final del capítol, una enciclopèdia li va caure al cap i va perdre tota la seva memòria.[cal citació]

A la serie la Betty Cooper té una personalitat molt perseverant, ja que sempre està intentant trobar la veritat dels seus misteris. En vàries ocasions a deixat de costat la cara de noia carinyosa per enfrontar-se i interrogar als seus enemics. Es fa referència a que aquesta versió de la Betty és més real, que ella també pateix i que està intentant buscar-se a ella mateixa, com qualsevol adolescent. També s'ensenya com tracta una part més fosca d'ella mateixa i s'ajuda amb els seus amics.[3]

Els comics a la televisió[modifica]

Dels famosos comics s'han fet moltes adaptacions a la televisió. Des del 68 fins al 2000 es van fer 12 versions animades, dibuixos. La majoria eren col·laboracions, és a dir, que Archie comics no va crear una sèrie de dibuixos animats amb l'Archie de protagonista, sinó que sortien com a convidats.

Es van fer dues adaptacions de televisió abans de riverdale. La primera als anys 70, on sortien els adolescents d'Archie comics. I la dels anys 90, que es basava en l'Archie tornant a Riverdale amb 30 anys i retrobant-se amb els altres personatges.

Riverdale[modifica]

Riverdale es el gran èxit de la televisió per Archie comics. La sèrie que està dirigida per Roberto Aguirre sacasa, va sortir el 2017.

KJ Apa, Lili Reinhart i Cole Sprouse a la convenció de San Diego, Comic Con

Des de la primera temporada la sèrie va tenir molts bons rankings d'audiència i va ser nominada a múltiples premis de la televisió. A mida que van passant les temporades els Rànquings i els premis, sobretot els de “Teen Choice”, augmenten i la sèrie cada vegada es fa més popular.

La sèrie presenta els actors que donen vida als personatges de Archie comics, amb KJ Apa en el personatge del Archie Andrews; Lili Reinhart com Betty Cooper, Camila Mendes com Veronica Lodge i Cole Sprouse fent de Jughead Jones, el narrador de la sèrie. [cal citació] La sèrie es basa en un riverdale molt més fosc, on hi ha assassins en sèrie i traïcions familiars. Es un món on la Betty des-de la primera temporada deixa d'estar als peus de l'Archie, per resoldre els misteris del poble amb el Jughead.

És una sèrie que vol atrapar als adolescents per portar-los a conèixer el món dels Archie comics d'una manera més modernitzada, l'internet.

A la sèrie la Betty tambe tracta la salut mental i psicològica del seu personatge, fent una reivindicació sobre la pressió social que pateixen els adolescents. La sèrie ensenya una escena on la noia li ensenya a un dels seus millors amics el dolor físic que s’ha estat sometnt, ja que aquest l’ajuda a “portar millor la vida”. Al cap de 3 capítols accepta que necesita ajuda i que la seva salut mental es troba greument afectada.[4]

Altres comics i aparicions[modifica]

Es podria dir que The Archie comics es un dels còmics “del dia a dia” més famosos i més venuts dels anys 50' al continent Amèrica. Tant que encara es pot trobar en botigues del continent Amèrica i molts adolescents continuen llegint aquesta intrigant saga. Sovint els experts es refereixen a The Archie comics com a un univers, ja que hi ha moltíssimes variacions i mons amb diferents “escenes” i desenvolupaments. Hi ha moltes versions dintre d'aquest univers, 110 per ser exactes.

S'han de destacar dos series de comics en el que la Betty Cooper té més protagonisme, sense tenir en compte els que son adolescents. Les dues series formen part d'un futur alternatiu per a la nostra protagonista.

Life With Archie: The Married Life[modifica]

En un acaba casada amb l'Archie el noi del que estava enamorada desde que eren petits. Volien fer una comparació de com seria la realitat en la que la Verònica es casava amb l'Archie i la realitat en la que la Betty ho feia. Va ser un comic que no va tenir gaire èxit, però que és molt important per veure l'evolució del personatge de la Betty.[5]

Betty and Verònica digest Magazine[modifica]

Els altres son una sèrie de múltiples comics i diferents històries que giren al voltant d'ella i de la seva millor amiga, la Verònica. En tots es protagonista o co-protagonista i la gran majoria van sobre les seves aventures. Ocasionalment surten e, Jughead i l'Archie, ja que continuen sent amics. Ho ha dos que han triunfan mes que la resta, Betty and Veronica digest Magazine i Betty and Veronica jumbo digest. Van ser publicats desde nov. del 1980 fins al oct. del 2010 i desdel juny del 1987 fins al present(oct.2019), respectivament.[6]

Referències[modifica]

  1. «Archie comics official».
  2. «Relacions entre personatges» (en català). Mireiajordan, 19-11-2006. [Consulta: 19 octubre 2025].
  3. «Riverdale info».
  4. «Betty mental health» (en català). Mireiajordan, 19-11-2005. [Consulta: 19 octubre 2022].
  5. «Life With Archie» (en catala). Mireia Jordán, 19-11-2011. [Consulta: 19 novembre 2011].
  6. «Betty and Verònica digest Magazine» (en català). Mireia Jordán, 19-11-2011. [Consulta: 19 novembre 2011].

Enllaços externs[modifica]