Càmera de manxa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La càmera de manxa és un tipus de càmera dissenyada en l'era del daguerreotip [1](anys 1840-1850) i que es manté en ús avui en dia, amb moltes millores. Comprèn una manxa flexible que forma un segell hermètic a la llum entre dos marcs ajustables, un dels quals sosté l'objectiu, i l'altre el visor o el suport de la pel·lícula fotogràfica.[1][2]

La manxa és flexible, amb un plegat tipus acordió. Cobreix l'espai entre l'objectiu i la pel·lícula, i es flexiona per acomodar els moviments dels marcs.[3] El marc frontal és una placa al capdavant de la càmera que sosté l'objectiu i, normalment, un obturador.

A l'altre costat de la manxa, el marc del darrere és una placa que sosté un vidre esmerilat, usat per enfocar i compondre la imatge abans de l'exposició, i és reemplaçat per un marc que conté la pel·lícula sensitiva a la llum, una placa fotogràfica o un sensor d'imatge, per realitzar la presa. Els marcs frontals i posteriors es poden moure de diverses formes en relació un amb l'altre, al contrari que en la majoria dels altres tipus de càmeres. Això permet controlar l'enfocament, profunditat de camp i perspectiva. La càmera és usada normalment amb un trípode o un altre suport.

En fotografia[modifica]

En fotografia una manxa (en anglès bellows) és un accessori plegable o expandible que s'usa en càmeres fotogràfiques de gran i mitjà format, per permetre el moviment de les lents respecte del pla focal per a un enfocament adequat. En certs models de càmeres (com el de la fotografia), ja venien de fàbrica.

Els plecs proveeixen un espai tancat i fosc flexible (càmera fosca) entre la placa o pel·lícula fotogràfica i les lents, en algunes càmeres el fotògraf pot canviar l'angle d'enfocament de la pel·lícula o placa amb respecte de l'eix òptic de les lents, proveït alteracions o distorsions de perspectiva i de focus.

Hi ha dos tipus de manxes de càmera:

  • Manxa de bossa ((anglès) bag bellows), normalment usat en càmeres amb lents de poca distància focal
  • Manxa d'acordió ((anglès) square bellows) té un major rang d'extensió

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Stroebel, Leslie D.. View camera technique. 5th ed. Boston: Focal Press, 1986. ISBN 0-240-51711-3. 
  2. View Camera Technique, p.2. 
  3. Adams, A.. The Camera, (1980), p.34.