Còdex Tro-Cortesià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaCòdex Tro-Cortesià

Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanuscrit Modifica el valor a Wikidata
Part deCòdex maia Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAmèrica precolombina Modifica el valor a Wikidata
Materialpaper amate Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu d'Amèrica (Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Còdex en el Museu d'Amèrica de Madrid

El Còdex Tro-Cortesià o Còdex de Madrid (també escrit Còdex Tro-Cortesà o, en llatí, Codex Tro-Cortesianus) és un còdex maia. És el llibre més important del Museu d'Amèrica de Madrid juntament amb el Còdex Tudela (asteca), i una de les peces més destacades de tota la col·lecció. Cal dir que, per necessitats de conservació, la versió exposada al públic és un facsímil. L'original roman guardat en la cambra cuirassada del museu.

Es tracta d'un dels tres únics còdexs maies prehispànics que es conserven, juntament amb el Còdex Dresden (Biblioteca Estatal de Saxònia i de la Universitat de Dresden, Dresden) i el Còdex de París o Còdex Peresià (Biblioteca nacional de França, París). Existeix un quart llibre, el Còdex Grolier, o Còdex Sáenz, (Biblioteca Nacional d'Antropologia i Història, Ciutat de Mèxic), però la seva autenticitat és discutida.[1]

Descripció[modifica]

Consta de 56 fulls escrits per ambdues cares, amb un total per tant de 112 pàgines. El seu suport és una tira vegetal que està plegada en forma de paravent, per així facilitar la seva lectura. Les seves dimensions són 6,82 metres de llarg, 22,6 centímetres d'alt i 12,2 d'ample. Això ho converteix, amb diferència, en el llibre maia precolombí més extens dels que es conserven,[2] enfront dels 3,56 metres del Còdex de Dresden i 1,43 del de París. Com era costum entre els maies, cada pàgina està rivetada en els seus quatre costats per una gruixuda línia de color vermell. En algunes d'elles apareixen també altres línies vermelles horitzontals que les divideixen en seccions.

Es tracta d'un llibre de caràcter endevinatori, amb una estructura que està basada en el Tzolk'in, el cicle sagrat de 260 dies.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Baudez, Claude-François «Venus y el Códice Grolier». Arqueología mexicana. Editorial Raíces [México, D. F.], 55, 2002. Arxivat de l'original el 6 de febrer de 2010. ISSN: 0188-8218. Arxivat 2010-02-06 a Wayback Machine.
  2. Ciudad Ruiz, Andrés «El Códice Tro-Cortesiano del Museo de América de Madrid». 2000. Anales del Museo de América [Madrid], 30, 2000, pàg. 9-25. ISSN: 0556-6533.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còdex Tro-Cortesià
  • Còdex borbònic — Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies Inc.