Calendari coreà

De Viquipèdia

El calendari coreà és un calendari lunisolar, com els calendaris tradicionals d'altres països d'Àsia oriental. Les dates es calculen a partir del meridià de Corea, i les celebracions i festivals es basen en la cultura coreana. El calendari gregorià va ser adoptat oficialment en 1896, però les festes tradicionals encara es basen en l'antic calendari. El festival més gran de Corea avui dia és el Seollal (l'any nou coreà), el primer dia de la festa tradicional coreana d'any nou. Altres festes importants són el Daeboreum, també coneguda com a Jeongwol Daeboreum (la primera lluna plena), el Dano, també anomenat Surit-nal (la festa del cinquè dia del cinquè mes del calendari lunar coreà) i el Chuseok (el festival de la collita del calendari coreà), i el Samjinnal (la festa del començament de la primavera). Altres festivals menors inclouen el Yudu (festival d'estiu), i el Chilseok (festival dels monsons).

Història[modifica]

El calendari coreà està basat en el calendari xinès. El calendari tradicional ha estat designat amb el nom d'era coreana. El calendari de l'era coreana es va utilitzar diverses vegades fins a 1896. El calendari lunar va ser utilitzat contant els anys a partir de la fundació de la Dinastia Joseon en 1392. Es va adoptar el calendari gregorià l'1 de gener de 1896, amb nom de l'era de Corea "Geonyang" (건양), l'adopció del calendari solar. A Corea del Nord, el calendari de l'era Juche s'ha utilitzat des de 1997, aquest calendari està basat en el naixement de Kim Il-sung.

Festivals[modifica]

Celebracions de Daeboreum.

El calendari lunar és usat per a l'observació de les festes tradicionals, com Seollal, Chuseok i l'Aniversari de Buda. També s'utilitza per als serveis commemoratius dels avantpassats i pels aniversaris dels coreans. També hi ha molts festivals regionals que se celebren segons el calendari lunar.

Festival del lotus.
Jenasang, taula cerimonial per celebrar el Chuseok.

Festivitats tradicionals[modifica]

Festival Significat Esdeveniments Data (lunar) Menjar
Seollal Any nou coreà Un servei ancestral s'ofereix a la tomba dels avantpassats, les salutacions d'any nou s'intercanvien amb la família, parents, veïns, i els ancians (Sebae). Dia 1 del mes 1

pastís d'arròs en rodanxes sopa (teokguk), pastissos de mel (yakgwa).

Daeboreum Primera lluna plena de l'any Salutació a la lluna (Dalmaji), vol de cometes, cal espantar als mals esperits (aengmagi taeugi) i encendre fogueres (daljip taeugi) Dia 15 del mes 1 arròs bullit amb cinc grans (ogokbap), fruits secs (bureom), consum de vi (gwibalgisul)
Meoseumnal Festival dels funcionaris Neteja de la casa, cerimònia de majoria d'edat, el ritu xaman dels pescadors (Yeongdeunggut) Dia 1 del mes 2 pastissos d'arròs (songpyeon)
Samjinnal Tornada dels ocells migratoris Arribada de la primavera. Dia 3 del mes 3 (dugyeonju) (dugyeon hwajeon)
Hansik Inici de la temporada de cultiu Visita a la tomba ancestral, oferir ritu, neteja i manteniment. Dia 105 després del solstici d'hivern menjar fred solament: artemisa (suktteok), mandonguilles (ssukdanja), sopa de artemisa (suktang)
Chopail Aniversari de Buda Festival dels fanals. Dia 8 del mes 4 pastís d'arròs (jjintteok), pastís de flors (hwajeon)
Dano Festival de la primavera Cal rentar-se el cabell amb aigua, i donar regals. Dia 5 del mes 5 pastís d'arròs amb herbes (surichwitteok), sopa (junchiguk)
Yudu Festa de l'aigua Festa de l'aigua, cal rentar-se el cabell per llevar la mala sort. Dia 15 del mes 6 Cinc fideus de colors (yudumyeon) arròs (suen)
Chilseok Dia de reunió a Corea teixir tela Dia 7 del mes 7 blat (miljeonbyeong), pastís d'arròs amb frijols vermells (sirutteok)
Baekjung L'adoració a Buda L'adoració a Buda Dia 15 del mes 7 pastís d'arròs mixt (seoktanbyeong)
Chuseok Festival de la collita Visita a la tomba ancestral, sireum (lluita tradicional coreana), oferir gra d'arròs (olbyeosinmi), cercle de dansa (ganggang sullae) Dia 15 del mes 8 pastís d'arròs, castanyes, frijols (songpyeon), sopa (torantang)
Jungyangjeol Marxen els ocells migratoris Celebrar la tardor amb poesia i pintura, composició de poemes, gaudir de la natura. Dia 9 del mes 9 crisantem (gukhwajeon), maduixes (eoran), mel, te amb llimona (Yujacha)
Dongji Solstici d'Hivern Ritus per dissipar els mals esperits Al voltant del 22 de desembre en el calendari solar Sopa i arròs (patjuk)
Seotdal Geumeum Nit de cap d'any Cal deixar les portes obertes per a rebre els esperits ancestrals. Últim dia del mes 12 arròs barrejat amb verdures (bibimbap), pastissos d'arròs, frijols (injeolmi), galetes tradicionals (hangwa)

Referències[modifica]