Calendari xinès

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El calendari xinès (農曆 en xinès tradicional i 农历 en xinès simplificat) és un lunisolar, a diferència del calendari gregorià, que és solar.

Avui dia a la Xina s'utilitza el calendari gregorià, però encara s'utilitza el xinès per a marcar vacances tradicionals (com l'Any Nou xinès o el festival Duan Wu), en l'astrologia o per a triar la data més propícia per a un casament. Com que cada mes segueix un cicle de la Lluna, també s'utilitza per determinar les fases d'aquesta.

A la Xina, el calendari tradicional es coneix com el "calendari agrícola" (農曆 nónglì, 农历), mentre que el calendari gregorià es coneix com a "calendari estàndard" (公曆 gōnglì, 公历), o "calendari occidental" (西曆 xīlì, 西历). Un altre nom per al calendari xinès és el "Ying Calendar" (陰曆 yīnlì, 阴历), per la referència a l'aspecte lunar del calendari, mentre que el calendari gregorià és el "Yang Calendar" (陽曆 yánglì, 阳历) per la referència a les seves propietats solars.

Estructura[modifica | modifica el codi]

El calendari xinès es divideix en sis mesos de 29 dies i sis mesos de 30 dies, el que origina anys de 354 dies, per això no coincideix amb el calendari gregorià que, en general, té 365 dies. Cada mes s'inicia amb lluna nova i l'Any Nou xinès està determinat per la segona Lluna Nova després del solstici d'hivern.

Per a ajustar el cicle lunar de 354 dies amb el cicle solar de 365 s'inclou un mes cada 2 o 3 anys, a diferència del calendari gregorià on s'afegeix un dia cada quatre anys.

Història[modifica | modifica el codi]

El seu origen fou prop de l'any 2637 aC, i s'atribueix a l'emperador Huang Ti, que va introduir cinc cicles de dotze anys amb noms d'animals: Rata, Bou, Tigre, Conill, Drac, Serp, Cavall, Cabra, Mico, Gall, Gos i Porc, combinats amb els cinc elements (fusta, foc, terra, metall, i aigua).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calendari xinès Modifica l'enllaç a Wikidata