Cambra Estrellada

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

LA Cambra Estrelada o Estelada (En anglès Star Chamber) fou un tribunal anglès format per jutges i regidors reials creada el 1487 pel rei Enric VII d'Anglaterra amb la finalitat de donar força a la llei a tots els territoris del regne amb agilitat. L'origen del nom no és clar però, tot i que no hi ha proves, l'Oxford English Dictionary afirma que el nom prové de les estrelles que decoraven les parets de la cambra.

Història[modifica]

En la sessió parlamentària de 1487 el rei Enric VII d'Anglaterra, el primer de la dinastia Tudor, reformulà i desenvolupà l'anomenada Cambra Estrellada (Star Chamber). Tot i que les primeres referències que tenim d'aquest tribuna es remunten fins al 1398, no serà fins al 1487 que agafarà importància. La intenció d'Enric VII era esquivar la burocràcia i la corrupció separant la Cambra Estrellada del tribunal del Consell General del rei. En un començament el tribunal estava format per jutges de dret consuetudinari i consellers privats del rei i serví per complementar i supervisar les activitats dels tribunals inferiors amb qüestions civils i penals. Amb tot, els seus membres també podien ocupar-se directament de casos a petició directa, fet que li donava una força molt gran per acusar i sentenciar en contra de nobles i/o gent poderosa.

Amb tot, el tribunal agafà popularitat durant el regnat d'Enric VIII d'Anglaterra. Sota la direcció de Thomas Wolsey (arquebisbe de York i Lord Canceller) i de Thomas Cranmer (arquebisbe de Canterbury) s'utilitzà la Cambra Estrellada per lluitar contra la dissidència política i religiosa i combatre contra els enemics de la reforma anglicana que Enric VIII havia iniciat a causa del seu divorci amb Caterina d'Aragó. A partir de l'aplicació de les Lleis sobre els drets de Gal·les (Acts in Wales laws) el 1535, el tribunal de la Cambra Estrellada també serví com a arma colonial que jugà sempre a favor dels interessos de la petita noblesa anglesa resident a Gal·les.

En el regnat de Carles I d'Anglaterra (1625 - 1649) la Cambra Estrellada substituí al Parlament durant els onze anys d'absolutisme, convertint-se en un tribunal polític que perseguí l'oposició parlamentarista i el puritanisme, obligant a molts puritans a exiliar-se a Nova Anglaterra. Amb tot, a la restauració del Parlament el 1640 el tribunal de la Cambra Estrellada seria dissolt durant l'anomenat "Parlament llarg" i sota la presidència de John Pym a través de les Lleis Triennals (Triennial Acts) de l'any 1641.

Els excessos de la Cambra Estrellada durant el regnat de Carles I foren un dels arguments que utilitzaren els puritans i Oliver Cromwell per condemnar a mort Carles I el 1649 després de la Guerra Civil Anglesa.

Curiositats[modifica]

Actualment els anglesos anomenen Cambra Estrellada aquells organismes burocràtics, administratius o legals que actuen de manera arbitrària, estricta i amb secretisme.