Carlosruizita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralCarlosruizita
Fórmula química K6(Na,K)4Na6Mg10(SeO4)12(IO3)12·12H2O
Epònim Carlos Ruiz Fuller Tradueix
Localitat tipus Zapiga, Província d'el Tamarugal, Regió de Tarapacá, Xile
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.DG.40
Nickel-Strunz 9a ed. 7.DG.40
Nickel-Strunz 8a ed. VI/D.16
Dana 23.1.2.2
Propietats
Sistema cristal·lí trigonal
Estructura cristal·lina a = 9,46Å; c = 27,33Å;
Color incolor a groc clar
Duresa 2,5 a 3
Lluïssor vítria
Color de la ratlla blanc
Propietats òptiques uniaxial (-)
Índex de refracció nω = 1,622 nε = 1,615
Birefringència δ = 0,013
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1993-020
Any d'aprovació 1994
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La carlosruizita és un mineral de la classe dels sulfats. Anomenat per Judith A. Konnert, Howard T. Evans, Jr., James J. McGee, i George E. Ericksen l'any 1994 en honor a Carlos Ruiz Fuller, el primer director del Servei Geològic Xilè. La carlosruizita és isostructural amb la fuenzalidaïta, amb la qual forma serie. És l'únic mineral conegut que conté iodat i selenat dins de la seva estructura.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la carlosruizita pertany a "07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana i grans; amb NO3, CO3, B(OH)4, SiO4 o IO3" juntament amb els següents minerals: darapskita, humberstonita, ungemachita, clinoungemachita, charlesita, ettringita, jouravskita, sturmanita, thaumasita, bentorita, buryatita, rapidcreekita, korkinoïta, tatarskita, nakauriïta, chessexita, fuenzalidaïta, carraraïta i txeliabinskita.

Característiques[modifica]

La carlosruizita és un sulfat de fórmula química K6(Na,K)4Na6Mg10(SO4)12(IO3)12·12H2O. Cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2 a 3.

Estructura[modifica]

L'estructura es basa en dos blocs complexos. Cada bloc consisteix en una cadena doble formada per grups iodats trigonals-piramidals, enllaçats a dalt i a baix per capes de grups (Se,S,Cr)O4. Les capes es troben separades per K+, Na+ i Mg2+. L'estructura és semblant als membres del grup de l'alunita.

Formació i jaciments[modifica]

S'ha descrit en lixiviats de la mena de nitrats coneguda com a Caliche Blanco associada ulexita, tarapacáita, probertita, nitratina, lópezita, iquiqueïta, halita, guix, dietzeita, darapskita, brüggenita. S'ha descrit només a la regíó de Tarapacá, Xile.

Referències[modifica]

  1. «Carlosruizite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].