Charles Kalme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCharles Kalme
Nom originalKārlis Ivars Kalme
Biografia
Naixement15 novembre 1939 Modifica el valor a Wikidata
Riga (Letònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 març 2002 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Dades personals
NacionalitatEstats Units Estats Units
Letònia Letònia
FormacióUniversitat de Nova York
Director de tesiLipman Bers Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióMatemàtic i jugador d'escacs
Nacionalitat esportivaEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Esportescacs Modifica el valor a Wikidata
Títol d'escaquistaMestre Internacional
Altres
TítolMestre Internacional

Charles Ivars Kalme (letó: Kārlis Ivars Kalme, 15 de novembre de 1939 - 20 de març de 2002)[1] fou un matemàtic i jugador d'escacs letó-estatunidenc, que tenia el títol de Mestre Internacional.[2]

Biografia[modifica]

Kalme va néixer a Riga el 1939, però en acabar la II Guerra Mundial, ell i el que restava de la seva família varen deixar Letònia, i varen viure alguns anys en un camp de refugiats a Alemanya, fins que finalment arribaren a Filadèlfia als Estats Units, el 1951.

El 1955 Kalme va guanyar el campionat juvenil d'escacs dels EStats Units celebrat a Lincoln, Nebraska, amb un marcador de 9-1. El 1960, va formar part de l'equip estatunidenc al Campionat del Món d'Estudiants celebrat a Leningrad, URSS. L'equip americà va guanyar el torneig, única vegada que això ha passat, i Kalme hi obtingué dues medalles d'or, la d'equips i una altra al millor resultat individual al segon tauler. Kalme també va representar els Estats Units dos cops més en aquesta competició: a Hèlsinki 1961 i Cracòvia 1964. Va participar també dos cops al campionat d'escacs dels Estats Units: 1958-1959 i 1960-1961.

Kalme també va arribar a nivell magistral al bridge. De vegades jugava com a company de Michael Lawrence, que era membre de l'equip campió del món de bridge, els Dallas Aces. Posteriorment també va fer de mentor d'un novell Bobby Fischer a Filadèlfia.

Kalme es va doctorar en matemàtiques a la Universitat de Nova York el 1967, i va esdevenir professor de matemàtiques a la Universitat de Califòrnia a Berkeley.

Quan la República de Letònia va recuperar la independència de la Unió Soviètica, Kalme hi va retornar, i hi va morir el 2002.

Referències[modifica]

  1. Ivars C. Kalme. Social Security Death Index.
  2. «Nota biogràfica de Charles Kalme» (en anglès). Chessgames.com. [Consulta: 14 abril 2015].

Enllaços externs[modifica]