Chasmanthe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuChasmanthe Modifica el valor a Wikidata

Chasmanthe floribunda
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaIridaceae
GènereChasmanthe Modifica el valor a Wikidata
N.E.Br.
Especies

Chasmanthe[1] és un petit gènere de plantes perennes i bulboses de la família Iridaceae, natives de la Província del Cap a Sud-àfrica. Comprèn 26 espècies descrites i, d'aquestes, tan sols 3 d'acceptades.[2]

Chasmanthe floribunda, aspecte general

Descripció[modifica]

Es tracta d'herbes perennes de fins a 140 cm d'alçada, amb fullatge decidu, que creixen a partir de corms. Les fulles són ensiformes, dístiques, alternes, amb nervadura paral·lela i de marge sencer. Presenten acolorides inflorescències en espigues dístiques. Les flors són hermafrodites, zigomorfes, sèssils i es disposen a la inflorescència protegides per dues curtes espates. El perigoni és cilíndric, corbat, amb el tèpal superior estès seguint la curvatura del tub perigonial, els 5 restants són molt més breus i estesos. Presenta 3 estams disposats al llarg del tèpal superior. L'ovari és ínfer i l'estil és tripartit. Les flors són de colors brillants, des del groc, ataronjat fins al vermell escarlata. Es conrea a diverses parts del món com a ornamental. El fruit és una càpsula dehiscent. Floreixen a l'estiu.

Cultiu[modifica]

Chasmanthe es propaga fàcilment per corms i per llavors. Algunes espècies són molt invasores i aconsegueixen naturalitzar-se.

Taxonomia[modifica]

El gènere va ser descrit per Nicholas Edward Brown i publicat al Transactions of the Royal Society of South Africa 20(3): 272–274. 1932.[3]

Etimologia[modifica]

Chasmanthe: nom genèric que deriva del grec, chasme = "obert, partit" i anthos = "flor", fent al·lusió als tèpals incisos o partits característics d'aquestes espècies.

Espècies acceptades[modifica]

A continuació es brinda un llistat de les espècies del gènere Chasmanthe acceptades fins a juliol de 2017, ordenades alfabèticament. Per a cadascuna s'indica el nom binomial seguit de l'autor, abreujat segons les convencions i usos.

Referències[modifica]

  1. «Chasmanthe». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 25 març 2010].
  2. «Chasmanthe». The Plant List. [Consulta: 7 juliol 2017].
  3. «Chasmanthe». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 2 abril 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Peter Goldblatt, John Manning, Gary Dunlop & Auriol Batten. Crocosmia and Chasmanthe. Royal Horticultural Society Plant Collector Guide, 236p.
  • Dimitri, M. 1987. Enciclopedia Argentina de Agricultura y Jardinería. Tomo I. Descripción de plantas cultivadas. Editorial ACME S.A.C.I., Buenos Aires.
  • Informació sobre les espècies de Chasmanthe Arxivat 2007-10-12 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]