Chutney

El chutney és un condiment que es fa servir especialment a la cuina dels països del sud d'Àsia que normalment conté espècies i una mescla de verdures.
La paraula deriva del sànscrit "caṭnī" (chatni). Cap al segle xvii els chutneys es van començar a enviar a la Gran Bretanya i a França com a mercaderia de luxe.
Els chutneys poden ser humits o secs i tenir una textura fina o gruixuda. Com a conservants s'hi pot afegir vinagre o suc de cítrics, o bé fermentar-ho en presència de sal per crear acidesa, la qual actua també com a conservant.
Abans el chutney es molia amb la mà; actualment es fan servir aparells elèctrics. S'afegeixen les diverses espècies en un ordre determinat i com a oli es fa servir normalment oli de sèsam o bé oli de cacauet.
Tipus de chutney[modifica]
N'hi ha de molts tipus, pràcticament sense límit, ja que es pot fer amb moltes combinacions d'espècies i verdures. La preparació i tipus varia molt entre el Pakistan i l'Índia.
Tipus de chutneys:
- Chutney de coriandre
- Menta (els chutneys de coriandre i menta sovint s'anomenen Hari chutney; 'hari' és la paraula urdú/hindi per 'verd')
- De tamarinde (sovint anomenat Meethi chutney; 'meethi' és en urdú/hindi 'dolç')
- De dàtils i gingebre
- De coco
- De ceba
- De pruna
- De tomàquet
- De bitxo
- De pebrot verd
Els chutneys a l'estil americà i europeu normalment utilitzen fruits, vinagre i sucre cuits fins a la reducció. S'afegeixen sempre saboritzants a la mescla, i les espècies que més sovint s'inclouen són el fenigrec, el coriandre, el comí i l'asafètida (hing).
Referències[modifica]
- Weaver, William Woys. "Chutney." Encyclopedia of Food and Culture. Ed. Solomon H. Katz. Vol. 1. New York: Charles Scribner's Sons, 2003. 417-418. 3 vols. ISBN 0684805685
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Chutney |