Cicle del sofre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cicle del sofre (francès)

El cicle del sofre és el cicle biogeoquímic de les diferents formes de sofre. El sofre és un bioelement essencial per a la vida, com ara el carboni, el fòsfor, l'oxigen, el nitrogen o l'aigua, té el seu propi cicle de vida. De fet, el sofre és present a tot arreu a la Terra, l'atmosfera, els oceans, els continents, sinó també entre tots els éssers vius en forma de molècules orgàniques.

El sofre forma part de proteïnes. Les plantes i altres productors primaris l'obtenen principalment en la seva forma d'ió sulfat ([SO₄)-2. Els organismes que ingereixen aquestes plantes l'incorporen a les molècules de proteïna, i d'aquesta manera passa als organismes del nivell tròfic superior. En morir els organismes, el sofre derivat de les seves proteïnes entra en el cicle del sofre i arriba a transformar-se perquè les plantes puguin utilitzar-los de nou com ió sulfat.

Els intercanvis de sofre, principalment en la seva forma de diòxid de sofre (SO₂), es realitzen entre les comunitats aquàtiques i terrestres, d'una manera i d'una altra en l'atmosfera, a les roques i en els sediments oceànics, on el sofre es troba emmagatzemat. El SO₂ atmosfèric es dissol en l'aigua de pluja o es diposita en forma de vapor sec. El reciclatge local del sofre, principalment en forma de ió sulfat, es porta a terme en ambdós casos. Una part del sulfur d'hidrogen (H₂S), produït durant el reciclatge local del sulfur, s'oxida i es forma SO₂. "L'element és anomenat com de gran importància en la vida dels éssers vius."

La contaminació atmosfèrica procedent de l'activitat humana representa una introducció d'aquest element de gran importància.

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]