Ciutadella d'Alep

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ciutadella d'Alep
Imatge
Dades
TipusCastell i tel Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Materialpedra calcària Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCiutat vella d'Alep (Síria) Modifica el valor a Wikidata
Map
 36° 11′ 57″ N, 37° 09′ 45″ E / 36.1992°N,37.1625°E / 36.1992; 37.1625
Activitat
Gestor/operadorSíria Modifica el valor a Wikidata

La ciutadella d'Alep (àrab: قلعة حلب, qalʿat Ḥalab) és un gran palau medieval situat sobre un turó enmig de la ciutat d'Alep. Aquest turó ja va ser utilitzat com a lloc de defensa des de temps molt antic, i en aquell lloc s'han trobat restes d'un temple hitita del primer mil·lenni aC.

La ciutadella es va construir durant el regnat de la dinastia Zengita, i la va iniciar Imad-ad-Din Zengi I. Va augmentar la seva importància amb l'inici de les croades es va accentuar. Quan Nur-ad-Din Mahmud governava Alep al segle XII, va ampliar i fortificar el lloc. La major part de el que ara es conserva ho va construir Adh-Dhàhir ibn Salah-ad-Din, el fill de Saladí.[1]

Per pujar al castell, hi ha unes escales grans que passen per un portal alt pel mig, que es troba sobre uns ponts que arriben fins a la porta principal. Envolta la ciutadella una muralla en forma d'un mig cercle i diferents torres que són de diferents etapes històriques; dins de l'enorme ciutadella, trobem una ciutat completa: amb botigues, mesquites, sales, magatzems, patis, teatre i moltes altres restes antigues. Qui va tenir cura de la ciutadella en l'època del soldà Malik Athahir, va ser Ghasi ben Salih Addin, i es va construir la porta principal i altres construccions dins del castell.

Porta fortificada, fossat i barbacana

L'entrada principal de la ciutadella està composta per una construcció molt gran formada per portes i sales per a desar les armes; una de les construccions que es troben sobre aquest castell és una sala gran, que és la sala reial; aquesta sala està decorada en la seva cara principal per unes escultures de pedra meravelloses. Hi ha moltes construccions, habitacions, sales, passadissos i moltes restes dins del castell.

A les torres, hi ha moltes finestres en forma de rectangles, algunes d'aquestes són grans i d'altres petites i des d'aquestes es veu la millor vista de l'antiga Alep, que és famosa pels seus mercats, pels seus barris, per les seves esglésies i mesquites, per les portalades i per les seves antigues cases.[2]

Per la seva magnificència, l'any 1986, la ciutadella d'Alep va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Té una història plena de fets, ja que, va ser l'inici i la base de molts presidents, reis i capitans. El castell de la ciutadella ha vist els fets més importants de l'Orient des del temps dels Aramiyin, passant per moltes més etapes històriques, i arribant a l'etapa històrica musulmana.[3]

Referències[modifica]

  1. Abd al-Razzaq Moaz (et al.). «Citadelle d'Alep». Découvrir l'art islamique. Museum With No Frontiers. [Consulta: 21 abril 2021].
  2. Gonnella, Julia. The Citadel of Aleppo : description, history, site plan, and visitor tour. Ginebra (Suissa): Aga Khan Trust for Culture, 2008, p. 11, 19-25. ISBN 9782940212026. 
  3. «Ancient city of Aleppo». Unesco. [Consulta: 21 abril 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ciutadella d'Alep