Porta fortificada

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
No s'ha de confondre amb barbacana.
Porta fortificada a la reconstrucció de l'antiga Babilònia
Micklegate, Porta fortificada situada a York (Anglaterra)
Torre Troitskaya "porta fortificada" i el pont que la separa de la "barbacana" Kutafya.
Torres Kutafya ("barbacana") i Troitskaya ("porta fortificada"), al Kremlin.
Porta fortificada de Lübeck

Una porta fortificada o cos de guàrdia, és una estructura característica dels castells i de les ciutats europees o de les mansions i cases senyorials. Originalment era la "casa de la guàrdia", una estructura fortificada construïda sobre l'entrada.

A l'altre costat del fossat s'hi situava una barbacana.[1] Si no hi ha fossat o pont es tracta simplement d'una porta fortificada. En arquitectura s'entén per porta fortificada, una construcció adjunta o anexada a l'entrada d'un castell, d'una casa senyorial o d'una altra construcció similar d'importància.

Les portes fortificades van aparèixer per primera vegada durant l'Edat Mitjana, quan eren necessàries per a protegir les entrades principals dels castells o de les ciutats. Amb el temps van evolucionar i convertir-se en complexes estructures amb moltes línies de defensa.

Les portes fortificades solen estar compostes per dues portes –en sentit estricte– que podien tenir un o més rastells, l'àmbit comprés entre elles i una planta superior. Adossades als murs d'aquest àmbit intern poden localitzar-s'hi cambres com el cos de guàrdia, petits magatzems, masmorres. En ser els accessos a les fortaleses els punt més vulnerables als assalts, aquestes portes servien com a sistema afegit. Podien disposar de diversos elements defensius: ponts llevadissos, matacans, rastells que protegeixen la part exterior de la porta; espitlleres obertes tant a l'exterior com a l'espai entre portes des de les cambres interiors, trapes, desnivells i corbes entre les portes per defensar l'àmbit intern.

De vegades les portes fortificades formaven part de les fortificacions de les ciutats, tal defensaven els ponts de pas a la ciutat, com passa amb el Monnow Bridge a Monmouth (Gal·les). York (Anglaterra) té quatre portes fortificades que es denominen "Bars", una d'elles és Micklegate.

Després de l'Edat Mitjana moltes portes fortificades a Europa van perdre la seva funció defensiva i van ser convertides en elements decoratius, tant les portes d'entrada a les ciutats com algunes portes d'entrada a llargues cases senyorials, palaus o castells. Fins a la fi del segle XIX sovint van servir de punt de peatge. A poc a poc van esdevenir un obstacle per al trànsit i moltes portes van ser enderrocades.

Europa[modifica]

Anglaterra[modifica]

Alguns exemples notables es localitzen a:

Bèlgica[modifica]

França[modifica]

A França les portes fortificades es denominen logis-porxo , les més llargues també són denominades Châtelet (petit castell). Eren estructures massives i complexes que podien servir tant de porta d'entrada com d'allotjament o bé estar compost d'una porta d'entrada a través d'un mur de tancament. Alguns dels exemples més notables es localitzen a:

Amèrica[modifica]

Alguns exemples notables es localitzen a:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Porta fortificada Modifica l'enllaç a Wikidata