Claude-Nicolas Ledoux

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaClaude-Nicolas Ledoux

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Claude Nicolas Ledoux Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 març 1736 Modifica el valor a Wikidata
Dormans (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 novembre 1806 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball França Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióarquitecte, urbanista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorÉcole des Beaux-Arts Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsJacques-François Blondel Modifica el valor a Wikidata
AlumnesLouis Ambrose Dubut Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Claude-Nicolas Ledoux (Dormans, 21 de març de 1736 - París, 19 de novembre de 1806) fou un arquitecte francès, un dels màxims exponents de l'arquitectura neoclàssica francesa. Va emprar el seu coneixement de teoria de l'arquitectura per dissenyar no només arquitectura domèstica sinó també per projectes d'urbanisme, entre els quals destaca especialment el seu pla visionari per a la ciutat ideal de Chaux, que fou qualificat d'utòpic.[1] Bona part de les seves obres van ser finançades per la monarquia francesa i la Revolució Francesa suposà un sotrac a la seva carrera. Bona part de les seves obres es van perdre al segle xix, però Ledoux també feu publiccions destacades, com una col·lecció dels seus projectes titulada L'Architecture considérée sous le rapport de l'art, des mœurs et de la législation (Consideració de l'arquitectura respecte a l'art, la moral i la legislació)[2] on revisa i actualitza al rigor neoclàssic els seus primers projectes, una acció que va tenir un efecte distorsionador del reconeixement de les seves aportacions a l'evolució de l'arquitectura neoclàssica.[3] La seva obra més ambiciosa foren les salines d'Arc-et-Senans, una localitat idealista i visionària on es posen en pràctica diversos exemples de l'anomenada arquitectura parlant.[4]

Le Pavillon des Cercles, on l’A39.

Referències[modifica]

  1. Anthony., Vidler,. Claude-Nicolas Ledoux : architecture and utopia in the era of the French Revolution. [English ed.]. Basel: Birkhäuser-Publishers for Architecture, 2006, p. 10. ISBN 3764374853. 
  2. Ledoux, Claude Nicolas (1736-1806) Auteur du texte. L'architecture considérée sous le rapport de l'art, des moeurs et de la législation. Tome 1 / ; par C.-N. Ledoux. Tome premier. París: de l'impr. de H. L. Peronneau, 1804. 
  3. 1923-, Eriksen, Svend,. Early Neo-Classicism in France : the creation of the Louis Seize style in architectural decoration, furniture and ormolu, gold and silver, and sevres porcelain in the mid-eighteenth century. Londres: Faber, 1974, p. 66. ISBN 0571087175. 
  4. Architectural theory. Malden, MA: Blackwell Pub, 2006-<2008>, p. 191. ISBN 9781405102575. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Claude-Nicolas Ledoux