Coll de Lli

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaColl de Lli
Coll de Lli - Côté français.jpg
El coll, amb la placa commemorativa
Tipus Collada
Ubicació
Regió/prov. Catalunya Catalunya del Nord i Comarques gironines
Comarca Vallespir i Alt Empordà
Municipi Morellàs i les Illes i la Vajol
Serralada Pirineu
Dades i xifres
Altitud 712,8 m
Creua Espanya i França
Modifica les dades a Wikidata
Detall de la placa commemorativa

El Coll de Lli és un coll de muntanya de 712,8 m alt dels Pirineus a cavall del terme municipal de la Vajol, de l'Alt Empordà, i del comunal de Morellàs i les Illes, dins del territori de l'antic terme de les Illes, del Vallespir, a la Catalunya del Nord.

És[1] a l'extrem sud-est del terme de Morellàs i les Illes, i al nord-oest del de la Vajol. És al sud-oest del Puig Negre i al nord-est del Serrat Pelat. En el seu vessant de ponent es troba el Bac d'en Cardona.

Hi ha una placa oommemorativa de l'exili dels governs republicans el 1939 que havien estat allotjats a la propera masia de Can Barris, de manera que va ser un dels passos clau[2] de la retirada republicana del 1939.

A més, en aquest coll hi ha també la fita transfronterera[3] número 557, format per una fita d'obra situada damunt d'un turonet. Continuant cap al nord-est, en el Pla de la Llosa hi ha la fita 558, feta d'obra.

Es tracta d'un coll per on passen freqüentment rutes d'excursionisme a peu o en bicicleta[4] de muntanya, tot i que per a les darreres, presenta alguns trams no ciclables (i cal baixar de la bicicleta i fer-los a peu).

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «96 - Morellàs i les Illes». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Les Cluses i Morellàs i les Illes». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]