Constantin Hansen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaConstantin Hansen

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(da) Carl Christian Constantin Hansen Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 novembre 1804 Modifica el valor a Wikidata
Roma (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 març 1880 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Copenhaguen (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaFrederiksberg Ældre Kirkegård Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióReial Acadèmia de Belles Arts de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Amsterdam
Haarlem Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorReial Acadèmia de Belles Arts de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
GènerePintura d'història Modifica el valor a Wikidata
MovimentEdat d'or danesa Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsGustav Friedrich Hetsch, Johan Frederik Clemens, Christian August Lorentzen, Johan Ludvig Gebhard Lund, Christoffer Wilhelm Eckersberg i Hans Hansen Modifica el valor a Wikidata
AlumnesSigurd Konstantin-Hansen Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
FillsElise Konstantin-Hansen, Kristiane Konstantin-Hansen, Sigurd Konstantin-Hansen, Thora Constantin-Hansen Modifica el valor a Wikidata
PareHans Hansen Modifica el valor a Wikidata
ParentsEjnar Kampp (besnet) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata
Companyia d'artistes danesos a Roma, 1837
Model en repòs, 1839

Constantin Hansen (danès: Carl Christian Constantin Hansen) (Roma, 3 de novembre de 1804 - Copenhaguen, 29 de març de 1880) va ser un dels pintors associats a l'edat d'or de la pintura danesa. Estava profundament interessat en la literatura i la mitologia, i, inspirat per l'historiador d'art Niels Lauritz Høien, va intentar recrear una pintura històrica nacional basada en la mitologia nòrdica. Va pintar també molts retaules i retrats, inclosa la històrica Assemblea Constitucional (Donin grundlovgivende Rigsforsamling) entre 1861 i 1865.

Primers anys[modifica]

Va néixer a Roma, fill del pintor de retrats Hans Hansen. La família ràpid es va traslladar a Viena, on la vídua de Wolfgang Amadeus Mozart es va convertir en la seva padrina de baptisme. En el seu primer any, la família es va mudar a Copenhaguen, on es va criar.

Educació[modifica]

Va ingressar a l'escola d'arquitectura de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Dinamarca (Det Kongelige Danske Kunstakademi) als 12 anys, però va canviar el seu curs d'estudi a pintura a l'edat de 21 anys. Va començar la seva formació amb Christoffer Wilhelm Eckersberg el 1828. Va perdre als seus pares en aquest moment pel tifus, i es va convertir en l'únic defensor de les seves germanes menors. Es va fer càrrec de diversos encàrrecs que havien pertangut al seu pare, inclosos alguns exemplars d'una col·lecció de retrats en el Palau de Frederiksborg i d'unes pintures decoratives en el Palau de Christiansborg.

Estudi a l'estranger[modifica]

El 1835 va rebre un salari de dos anys per viatjar a l'estranger, al que va seguir un salari addicional d'un any. Els seus viatges el van portar per Berlín, Dresden, Praga, Nuremberg i Múnic en el seu camí a Itàlia, on va viatjar extensament i va romandre en els períodes més llargs a Roma, Nàpols i Pompeia. A Itàlia va conèixer al seu company Dane, l'escultor Bertel Thorvaldsen. Va viatjar amb altres artistes danesos, com a Jørgen Rosegueu, Christen Købke i el pintor decoratiu Georg Christian Hilker.

La Societat d'Art de Copenhaguen (Kunstforening) li va encarregar una pintura a Hansen el 1837, i ell els va brindar Artistes danesos a Roma (Et Selskab af danske Kunstnere i Rom). A més, va pintar escenes populars italianes i estudis d'antiguitats i arquitectura romanes que reflecteixen l'esperit d'Eckersberg.

Després de vuit anys a Itàlia, finalment va tornar a Dinamarca, romanent breument a Múnic, on va estudiar la tècnica de la pintura al fresc, anticipant-se a una comissió, juntament amb Georg Hilker, per decorar el vestíbul de la Universitat de Copenhaguen en Frue Plads. Aquest treball el va ocupar des de 1844 fins a 1853. Hansen va pintar les figures mitològiques, mentre que Hilker va pintar les decoracions i els marcs.

Matrimoni[modifica]

Es va casar amb Magdalena Barbara Købke en 1846, i van tenir tretze fills. No obstant això, quatre nens van morir dins del primer any després d'haver nascut i un dels seus fills, Hans Christian, va morir a l'edat de dinou en un naufragi.

El 1854 va ser nomenat professor en l'Acadèmia i el 1864 es va convertir en membre de l'Acadèmia. Una de les seves filles, Elise Konstantin-Hansen, es va convertir en una pintora reconeguda, i una altra, Kristiane Konstantin-Hansen, es va convertir en teixidora de tapissos.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Constantin Hansen