Cromat de calci

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicCromat de calci
Substància químicacompost químic modifica
Massa molecular155,883 u modifica
Estructura química
Fórmula químicaCaCrO₄ modifica
SMILES canònic
Model 2D
[O-][Cr](=O)(=O)[O-].[Ca+2] modifica
Identificador InChIModel 3D modifica

El cromat de calci és un compost inorgànic sòlid, una oxosal, amb l'aparença d'un groc brillant i fórmula . Emet fum tòxic de crom si es crema.

Obtenció[modifica]

El cromat de calci s'obté industrialment mitjançant la reacció d'una mescla de clorur de calci, CaCl2, i cromat de sodi, Na2CrO4:

Cristal·litza en fines agulles. També es pot preparar per l'acció de l'àcid cròmic amb carbonat de calci:

S'obtenen, habitualment, uns cristalls de color groc vermellós.

Propietats[modifica]

El cromat de calci pot presentar-se en forma hidratada, , que perd aigua quan s'escalfa a 200 °C. Reacciona amb matèria orgànica o agents reductors per formar crom(III). El sòlid reaccionaria explosivament amb hidrazina. Si es mescla amb bor i s'encén, es cremarà violentament.[1] Es dissol en els àcids. És estable en condicions normals i no presenta reaccions especialment perilloses amb certs materials.[2]

Usos[modifica]

S'usa com a pigment groc (CI 77223) des de finals del segle XIX malgrat s'havia sintetitzat a principis del mateix segle. També s'empra com a inhibidor de corrosió, i a galvanoplàstia, a processos fotoquímics.

Perills[modifica]

  • Inhalació: és molt corrosiu per al tacte respiratori i el teixit pulmonar, causant úlceres a l'envà nasal i fins i tot perforació si l'exposició és molt contínua. És considerat un agent carcinogen. Els símptomes de l'exposició crònica són: tossina, dispnea, dolors toràcics i respiració fatigosa.
  • Pell: molt irritant per al teixit epitelial, causant dermatitis i fins i tot perforacions.
  • Ingestió: irritant de les mucoses del tracte digestiu, causant úlceres bastant greus.

Emmagatzematge[modifica]

S'ha de guardar en recipients de metall o de plàstic, inclús paper; sempre que estiguin protegits contra els cops. Els locals s'han de mantenir secs i frescs, sense cap precaució especial.

Referències[modifica]