Dàwud (nom)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de nomDàwud
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original Daud
Cognom idèntic Daud
Pàgines que comencen per «Dàwud»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Dàwud o Dàüd és un nom masculí àrab —en àrab داوودDāwūd, داودDāwud, o داؤود, Dāʾūd[1] que es correspon amb el català David,[2] que l'àrab pren directament de l'hebreu דָּוִד (Dawid).[3] Si bé Dàwud i Dàüd són les transcripcions normatives en català del nom en àrab clàssic,[4] també se'l pot trobar transcrit Dawud, Daud, Da'ud, Dawood, Dawoud, Daoud...[5] Com a nom del més important rei d'Israel és un nom força usual entre els àrabs jueus i cristians, de la mateixa manera que, com a nom d'un dels principals profetes de l'islam, és dut per molts musulmans, arabòfons o no; aquests darrers l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Daut, Davud; en àzeri, Davud; en bosnià, Davud, Dawud, Daud, Daut; en indonesi, Daud; en kurd, Dawid; en malai, Daud; en persa, داوود (Davud); en turc, Davud; en wòlof, Daawuda.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "داود" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  2. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "داود". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  3. Encyclopaedia of Islam. Second Edition, Brill Publishers, Leiden, s.v. "Dāwūd".
  4. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  5. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.