Dòmino

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula jocDòmino
Dominospiel.JPG
Tipusmaterial de joc Modifica el valor a Wikidata
Joc de dòmino

El dòmino és un joc de taula en què hi juguen dos o més jugadors. Es basa en un joc de 28 fitxes rectangulars. Cadascuna d'aquestes fitxes està dividida en dues parts d'igual superfície. En cada una d'aquestes parts hi pot haver des de zero fins a sis punts. Cap de les combinacions es repeteix en tot el joc.

Origen[modifica]

Fitxes del dòmino.

El dòmino va sorgir fa mil anys a la Xina a partir dels jocs de daus. Sembla que la forma actual de 28 fitxes dobles i rectangulars no va ser coneguda a Europa fins que, a mitjan segle xviii, la introduïssin i l'estenguessin els italians pertot arreu. El nom del joc és d'origen francès.

La seva popularitat als països llatinoamericans és immensa, particularment en el Carib hispà: Veneçuela, Colòmbia, República Dominicana, Puerto Rico, Cuba, Panamà, etc.

Modalitat de joc[modifica]

  1. Les fitxes es posen de cap per avall i es barregen repartint-se set fitxes a cada jugador. La resta es deixen en reserva.
  2. El jugador que té el sis doble comença el joc. En cas que cap jugador tingui aquesta fitxa l'inicia el cinc doble i així de forma descendent amb tots els dobles. Si cap jugador té un doble l'enceta aquell que tingui la fitxa amb un major nombre de punts: el 5-6, el 4-6, etc.
  3. A partir dels extrems del joc es poden col·locar fitxes unint les caselles lliures del joc que hi ha a taula amb una casella igual de les fitxes que té cada jugador.
  4. Els jugadors tenen una tirada per torn, exceptat en el cas de disposar dels dos dobles dels dos extrems. Un cop esgotat el torn el següent jugador que tira és el situat a la dreta del que ha perdut el torn.
  5. En el cas que un jugador no pugui tirar cap de les fitxes ha d'anar robant fitxes de les fitxes en reserva fins que pugui tirar-ne una. Un cop esgotades aquestes el jugador que no pugui tirar cap fitxa ha de passar.
  6. El joc s'acaba quan un jugador resta sense fitxes ("fa dòmino"), o quan tots els jugadors han passat durant el mateix torn sense tirar. En aquest segon cas, es fa un recompte dels punts de cada jugador (per exemple, una fitxa 4-5 val 9 punts), i qui té menys punts guanya.

Es diu que un jugador "roba" quan pren fitxes del munt que ha restat sense repartir.

El dòmino a la cultura[modifica]

Hi ha un joc paral·lel, consistent a col·locar fitxes de dòmino formant circuits, de manera que tombant la primera caiguin la resta en successió. Aquest joc té campionats propis, on es premia la longitud del circuit i la bellesa de la figura que formen les fitxes i ha batejat l'efecte dòmino, on s'encadenen causes i conseqüències en qualsevol àmbit cultural.

El relleu de les fitxes de dòmino va servir de base per crear l'alfabet braille, on els puntets amb relleu adopten la disposició d'una meitat de fitxa de dòmino i permeten llegir als cecs mitjançant el tacte.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dòmino

Dòmino a Curlie