Dòmino

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula jocDòmino
Dominospiel.JPG
Tipusmaterial de joc Modifica el valor a Wikidata
Basat enPai gow (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Joc de dòmino

El dòmino és un joc de taula en què hi juguen dos o tres jugadors individualment, o quatre jugadors individualment o per parelles. Es basa en un joc de 28 fitxes rectangulars amb un costat pla i llis i l'altre sovint amb un botó central que sobresurt i que permet, amb la fitxa cara cap avall, remenar-les amb facilitat. Una de les cares d'aquestes fitxes està dividida en dues parts d'igual dimensió. En cada una d'aquestes parts hi pot haver des de zero fins a sis punts. Cap de les combinacions es repeteix en tot el joc.

Origen[modifica]

Fitxes del dòmino.

El dòmino va sorgir fa mil anys a la Xina a partir dels jocs de daus. Sembla que la forma actual de 28 fitxes dobles i rectangulars no va ser coneguda a Europa fins que, a mitjan segle xviii, la introduïssin i l'estenguessin els italians pertot arreu. El nom del joc és d'origen francès.

Al Països Catalans és un joc molt popular, sobretot als pobles, on s'acostuma a jugar en cafès i casals. La seva popularitat als països llatinoamericans és molt gran, particularment al Carib hispà: Veneçuela, Colòmbia, República Dominicana, Puerto Rico, Cuba o Panamà.

Modalitats de joc[modifica]

Hi ha moltes variants de joc, algunes més establertes que d'altres en funció de les tradicions locals. La modalitat més habitual als Països Catalans és la clàssica, amb el següent procediment:

  1. Les fitxes es posen de cap per avall i es barregen repartint-se set fitxes a cada jugador. La resta es deixen en reserva.
  2. El jugador que té el sis doble comença el joc. En cas que cap jugador tingui aquesta fitxa l'inicia el cinc doble i així de forma descendent amb tots els dobles. Si cap jugador té un doble l'enceta aquell que tingui la fitxa amb un major nombre de punts: el 5-6, el 4-6, etc.
  3. A partir dels extrems del joc es poden col·locar fitxes unint les caselles lliures del joc que hi ha a taula amb una casella igual de les fitxes que té cada jugador.
  4. Els jugadors tenen una tirada per torn, exceptat en el cas de disposar dels dos dobles dels dos extrems. Un cop esgotat el torn el següent jugador que tira és el situat a la dreta del que ha perdut el torn.
  5. En el cas que un jugador no pugui tirar cap de les fitxes ha d'anar robant fitxes de les fitxes en reserva fins que pugui tirar-ne una. Un cop esgotades aquestes el jugador que no pugui tirar cap fitxa ha de passar.
  6. El joc s'acaba quan un jugador resta sense fitxes ("fa dòmino"), o quan tots els jugadors han passat durant el mateix torn sense tirar. En aquest segon cas, es fa un recompte dels punts de cada jugador (per exemple, una fitxa 4-5 val 9 punts), i qui té menys punts guanya.

Es diu que un jugador "roba" quan pren fitxes del munt que ha restat sense repartir.

Dòmino xinès[modifica]

També hi ha un altre tipus de dòmino, estès només a la Xina i utilitzat en diversos jocs amb fitxes com Tien Gow, Pai Gow, Che Deng i Tiu U. En cantonès les peces s’anomenen 骨牌 Gwat Pai, que literalment significa fitxes d’os. Cada patró de les fitxes de dòmino xinès es basa en la puntuació del llançament de dos daus senzills. Un conjunt de fitxes inclou 32 peces dividides en grups anomenats "militars" i "civils". No hi ha marques per distingir les fitxes; el jugador simplement ha de recordar quina fitxa pertany a aquest grup.

El joc de peces xinès consta de dos grups d’11 fitxes civils (6-6, 1-1, 4-4, 1-3, 5-5, 3-3, 2-2, 5-6, 4-6, 1 -6, 1-5) i un grup de 10 soldats (3-6, 4-5; 2-6, 3-5; 2-5, 3-4; 2-4; 1-4, 2 -3; 1-2). Cada fitxa civil també té un nom xinès: 6-6 és cel, 1-1 terra, 4-4 és home, 1-3 oca, etc. Les fitxes civils s’ordenen en funció del seu significat cultural xinès, que cal memoritzar. Per exemple, el cel val més que la terra; la terra val més que l'home, etc.[1]

No s’ha de confondre el dòmino xinès amb el Mahjong, on s’utilitza un tipus de fitxa completament diferent.

Five-Up[modifica]

El Five-Up, All Fives o Dòmino del Cinc és una variant en què l’objectiu és formar cadenes i esgotar totes les fitxes disponibles, però tenint en compte una norma més que el joc clàssic. Un joc d’aquesta variant de dòmino es pot jugar amb 2, 3, 4, 5 o 6 jugadors, i normalment es juga a 50, 100, 250 o 500 punts. El jugador obté punts addicionals quan els extrems lliures sumen un múltiple de cinc (5, 10, 15, 20, etc.). Per tant, els jugadors aconsegueixen punts fins i tot durant el joc, quan el total dels extrems de la cadena és divisible per cinc. La suma dels extrems s’anomena "Recompte de testes". Al Five-Up, la primera fitxa no ha de ser doble. La primera fitxa doble inserida a la "serp" es diu Spinner i es pot ajuntar amb altres fitxes amb el mateix nombre de punts a les quatre vores, cosa que no ja és possible fer amb les altres fitxes dobles inserides posteriorment.

Guanya la ronda el jugador que acabi les fitxes primer o tingui el menor nombre de punts a les fitxes. Qui guanya o es queda sense fitxes primer guanya d’aquesta manera, a més de la puntuació obtinguda durant el joc, la suma dels punts de les fitxes dels oponents arrodonides al múltiple més proper de cinc (amunt o avall). La mà següent l’obre el jugador a l’esquerra del que va començar el joc en ordre horari.

En un punt mort, és a dir, quan cap jugador pot afegir fitxes, el jugador o la parella amb menys punts guanya i marca els punts corresponents al nombre de punts de les fitxes dels oponents menys la quantitat dels seus propis punts de les fitxes, arrodonides al múltiple més proper de cinc. Si els jugadors es troben amb les mateixes puntuacions, la mà es cancel·la.

Cartes de dòmino[modifica]

Una altra variant del dòmino és el dòmino de cartes, un joc de cartes que es pot jugar amb una baralla de 40 o 52 cartes. Es pot jugar amb 2, 3 (pujant un as o un rei), 4, 5 i 8 jugadors.

Dòmino cubà[modifica]

El dòmino de nou nou o dòmino cubà és una variant del dòmino clàssic, amb fitxes de fins a 9. A diferència del dòmino tradicional -doble sis-, que es juga amb 28 fitxes, en aquest mode s’utilitzen 55 fitxes (30 parells i 25 senars), els valors de les quals oscil·len entre zero i nou i sumen en total 459 punts.

El dòmino a la cultura[modifica]

Sense estar relacionat amb el joc del dòmino, hi ha un entreteniment consistent a col·locar fitxes de dòmino formant circuits, de manera que tombant la primera caiguin la resta en successió. Aquest joc té campionats propis, on es premia la longitud del circuit i la bellesa de la figura que formen les fitxes. Aquest entreteniment ha donat nom a l'efecte dòmino, on s'encadenen causes i conseqüències en qualsevol àmbit cultural.

El relleu de les fitxes de dòmino va servir de base per crear l'alfabet braille, on els puntets amb relleu adopten la disposició d'una meitat de fitxa de dòmino i permeten llegir als cecs mitjançant el tacte.

Referències[modifica]

  1. (EN) Heaven Nine - a Chinese Domino Game [collegamento interrotto], su members.tripod.com.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dòmino

Dòmino a Curlie