Vés al contingut

Darwin (sistema operatiu)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
MkLinux
Modifica el valor a Wikidata
TipusUnix-like Modifica el valor a Wikidata
Basat enNEXTSTEP i FreeBSD Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial
15 novembre 2000 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
1228 (30 octubre 2007)
22.2.0 (13 desembre 2022) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaApple Public Source License Modifica el valor a Wikidata
EpònimCharles Darwin Modifica el valor a Wikidata
Part demacOS, iOS, tvOS i iPadOS Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
PlataformaPowerPC, x86, x86_64, ARM, Apple M1 (mul) Tradueix i AArch64 Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Apple Inc Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webopensource.apple.com (anglès) Modifica el valor a Wikidata


Darwin és el sistema operatiu Unix bàsic de macOS (anteriorment OS X i Mac OS X), iOS, watchOS, tvOS, iPadOS, visionOS i bridgeOS. Anteriorment existia com un sistema operatiu independent de codi obert, llançat per primera vegada per Apple Inc. l'any 2000. Està compost per codi derivat de NeXTSTEP, BSD, Mach i codi d'altres projectes de programari lliure, així com codi desenvolupat per Apple.

Darwin és majoritàriament compatible amb POSIX, però mai, per si mateix, no ha estat certificat com a compatible amb cap versió de POSIX. A partir de Leopard, macOS s'ha certificat com a compatible amb l'especificació única UNIX versió 3 (SUSv3).[1][2][3]

Història

[modifica]
Història simplificada de sistemes operatius semblants a Unix

L'herència de Darwin va començar amb derivats d'Unix complementats amb aspectes del sistema operatiu NeXTSTEP de NeXT (després, des de la versió 4.0, coneguda com OPENSTEP), llançat per primera vegada el 1989. Després que Apple comprés NeXT el 1996, va anunciar que basaria el seu proper sistema operatiu en OPENSTEP. Això es va desenvolupar en Rhapsody el 1997, Mac OS X Server 1.0 el 1999, Mac OS X Public Beta el 2000 i Mac OS X 10.0 el 2001.

El 1999, Apple va anunciar que llançaria el codi font per al microkernel Mach 2.5, el sistema operatiu BSD Unix 4.4 i els components del servidor web Apache de Mac OS X Server. Aleshores, el CEO interí Steve Jobs va al·ludir al naturalista britànic Charles Darwin anunciant "perquè es tracta d'evolució". L'any 2000, els components bàsics del sistema operatiu de Mac OS X es van llançar com a programari de codi obert sota l'Apple Public Source License (APSL) com a Darwin; els components de nivell superior, com ara els marcs Cocoa i Carbon, es van mantenir de codi tancat.

Fins a Darwin 8.0.1, llançat l'abril de 2005, Apple va llançar un instal·lador binari (com a imatge ISO) després de cada llançament important de Mac OS X que permetia instal·lar Darwin als sistemes PowerPC i Intel x86 com a sistema operatiu autònom.[4] Les actualitzacions menors es van publicar com a paquets que es van instal·lar per separat. Darwin ara només està disponible com a codi font. A partir del gener de 2023, Apple ja no esmenta Darwin pel seu nom al seu lloc web de codi obert i només publica una col·lecció incompleta de projectes de codi obert relacionats amb macOS i iOS.

Disseny

[modifica]
Diagrama de l'arquitectura de macOS

El nucli de Darwin és XNU, un nucli híbrid que utilitza OSFMK 7.3 (Open Software Foundation Mach Kernel) de l'OSF, diversos elements de FreeBSD (incloent el model de procés, la pila de xarxa i el sistema de fitxers virtual),[5] i una API de controlador de dispositiu orientada a objectes anomenada I/O Kit.[6] El disseny del nucli híbrid proporciona la flexibilitat d'un micronucli i el rendiment d'un nucli monolític.[7]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Mac OS X Leopard - Technology - UNIX» (en anglès). Leopard Technology Overview. Apple Inc.. Arxivat de l'original el 27 desembre 2008.
  2. The Open Group. «Mac OS X Version 10.5 Leopard on Intel-based Macintosh computers certification» (en anglès), 18-05-2007. [Consulta: 11 febrer 2013].
  3. «macOS version 10.13 High Sierra on Intel-based Mac computers» (en anglès). The Open Group. [Consulta: 19 novembre 2017].
  4. «Apple ISO download directory» (en anglès). Arxivat de l'original el 2016-10-07.
  5. «Mac Technology Overview: Kernel and Device Drivers Layer» (en anglès). Apple Developer Connection. [Consulta: 11 febrer 2013].
  6. Singh, Amit. «XNU: The Kernel» (en anglès), 07-01-2004. Arxivat de l'original el 2 juny 2020. [Consulta: 11 febrer 2013].
  7. «Additional Features» (en anglès). Porting UNIX/Linux Applications to OS X. Apple Inc..