Das Lied von der Erde

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióDas Lied von der Erde
Forma musicalsimfonia
cicle de cançons Modifica el valor a Wikidata
CompositorGustav Mahler Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena20 novembre 1911 Modifica el valor a Wikidata
EscenariKaim-Saal Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 14514e77-f06c-4d24-a4d5-9a5962acae64 IMSLP: Das_Lied_von_der_Erde_(Mahler,_Gustav) Allmusic: mc0002370071 Modifica el valor a Wikidata
Gustav Mahler, al voltant de 1885

Das Lied von der Erde (La cançó de la Terra) és una obra a gran escala per a dos solistes vocals i orquestra escrita pel compositor austríac Gustav Mahler. Distribuït en sis moviments separats, cada un d'ells és una cançó independent. L'obra és titulada Eine Symphonie für eine Tenor- und eine Alt- (oder Bariton-) Stimme und Orchester (nach Hans Bethges "Die chinesische Flöte") (Una simfonia per a veu tenor i alto (o baríton) i orquestra (basat en 'La Flauta Xinesa' de Hans Bethge). Mahler fa un ample ús de característiques xineses en la música, i va fer d'aquesta obra un cas únic de la seva producció. Composta entre els anys 1907-1909, seguí a l'octava simfonia, però no rebé número, suposadament per la por supersticiosa del compositor respecte al significat mortal d'una novena simfonia. L'execució de l'obra necessita uns 70 minuts.

Llibret[modifica]

Quatre dels poemes xinesos utilitzats per Mahler (Das Trinklied vom Jammer der Erde, Von der Jugend, Von der Schönheit i Der Trunkene im Frühling) són de Li Tai-Po, el famós poeta errant de la Dinastia Tang. Der Einsame im Herbst és de Chang Tsi i Der Abschied combina poemes de Mong Kao-Yen i Wang Wei amb diferents línies agregades pel mateix Mahler.

Estructura[modifica]

  1. Primer Moviment: Das Trinklied vom Jammer der Erde
  2. Segon Moviment: Der Einsame im Herbst
  3. Tercer Moviment: Von der Jugend
  4. Quart Moviment: Von der Schönheit
  5. Cinquè Moviment: Der Trunkene im Frühling
  6. Sisè Moviment: Der Abschied

Referències[modifica]

  • Oxford Concise Dictionary of Music, ed. de 1996, l'entrada sobre Gustav Mahler llista les obres del compositor, col·locant a Das Lied von der Erde en la categoria "cançó-simfònica".

Enllaços externs[modifica]