Densitat de corrent

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de magnitud físicaDensitat de corrent
Fórmula Modifica el valor a Wikidata
Relació entre el corrent i la densitat de corrent

La densitat de corrent elèctric es defineix com un vector que té com a magnitud el corrent elèctric per unitat de superfície (àrea de la secció transversal) (vegeu figura). En el sistema internacional d'unitats es mesura en amperes per metre quadrat.

Matemàticament, el corrent que flueix a través d'una superfície i la densitat tenen la relació següent:

  • I és el corrent elèctric en amperes (A). La integral del producte escalar del vector de la densitat de corrent amb el diferencial de cada element de superfície .
  • j(y,z) és la densitat de corrent al punt de coordenades (y,z) en A.m-2
  • S és la secció en m²

Si la densitat de corrent és homogènia, és a dir, si j(y,z) és una constant independent de la posició (y,z), llavors la relació se simplifica i esdevé:

La densitat de corrent està relacionada amb els portadors de càrregues (electrons, forats, ions en cas d'un electròlit):

La densitat de corrent en un material és un paràmetre molt important per als sistemes elèctrics i electrònics; està directament relacionada amb la calor que es produeix en els materials per efecte Joule. Cada unitat de volum del material produirà la quantitat de calor següent:

  • p és la potència tèrmica produïda per unitat de volum (en W/m³),
  • jef és el valor eficaç de j(t), que sempre ha de ser idèntic en tots els punts del volum considerat,
  • ρ és la resistivitat del material.

En el cas dels conductors ordinaris, la densitat de corrent ha de ser prou feble en tots els punts del material per tal d'evitar que l'aïllant exterior del conductor no sigui destruït sota l'efecte de la calor que es produirà per efecte Joule. Segons el tipus d'utilització, la densitat de corrent que no es pot superar oscil·la entre 3 i 5 A/mm². En una situació oposada es troben dispositius, com els forns d'inducció magnètica, que utilitzen densitats de corrent prou elevades per a fondre els conductors o d'altres, com els fusibles, que utilitzen materials que es fonen a partir d'una determinada densitat de corrent.

En els materials superconductors, una densitat de corrent massa elevada pot generar un camp magnètic prou gran per causar la pèrdua de l'estat de superconductivitat.

Vegeu també[modifica]