Discussió:Ós bru

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

@Paucabot: @Vriullop: Hola. He provat la {{IEV}} en aquest article per veure com quedava. Tot està bé tret d'un detall que m'ensumo que deu ser culpa de WikiData. Els paràmetres «Classe» i «Ordre» apareixen dues vegades a la taxocaixa. «Therapsida» i «Synapsida» no haurien d'aparèixer per defecte. Gràcies.—Leptictidium (digui) 21:16, 31 jul 2017 (CEST)

Aquest podria ser el problema: https://angryloki.github.io/wikidata-graph-builder/?property=P171&item=Q36341. Pau Cabot · Discussió 00:21, 1 ago 2017 (CEST)
@Paucabot: Es pot solucionar? —Leptictidium (digui) 11:29, 1 ago 2017 (CEST)
No tenc gaire clar quin és el problema, però el que està clar és que l'arbre taxonòmic de Wikidata és un garbuix. Podries explicar perquè «Therapsida» i «Synapsida» no haurien d'aparèixer per defecte? Pau Cabot · Discussió 11:33, 1 ago 2017 (CEST)
Tocant coses a WikiData crec que he trobat la solució.—Leptictidium (digui) 11:44, 1 ago 2017 (CEST)
I quin era el problema? Pau Cabot · Discussió 11:54, 1 ago 2017 (CEST)
És possible que els canvis a d:Q189069 i a d:Q322241 siguin revertits. Això, a part de que el nostre article de Sinàpsid diu que és una classe i que el nostre article de Teràpsid diu que és un ordre. Crec que seria millor solució modificar el que s'hagi de modificar a la plantilla, si ens expliques quin és el problema. Pau Cabot · Discussió 12:02, 1 ago 2017 (CEST)
El problema és que una classe no hauria de contenir una altra classe, i un ordre no hauria de contenir un altre ordre. Des de l'arribada de la filogenètica molecular, cada vegada s'ha reconegut més la problemàtica d'assignar categories taxonòmiques a grups d'aquest nivell i, de fet, la bibliografia científica cada vegada s'hi refereix més com a clades.—Leptictidium (digui) 22:48, 1 ago 2017 (CEST)
Ja han revertit els canvis: d:Special:diff/531813509 i d:Special:diff/531813737. Pau Cabot · Discussió 10:07, 5 ago 2017 (CEST)
Alguna idea pel costat plantilla? —Leptictidium (digui) 11:18, 5 ago 2017 (CEST)
El problema en aquest cas és de criteri biològic i no informàtic (és a dir, de la plantilla). Si això del clade és tan clar com dius, no hauria de ser difícil consensuar-ho a Wikidata. Si no és tan clar, significa que aquesta taxonomia respon al consens (almanco de Wikidata) i no acab de veure el motiu per eliminar-la aquí.
Si deixam de banda el problema enciclopèdic, jo diria que es pot fer, però no és immediat perquè els dos rangs en qüestió tenen noms duplicats amb altres dos rangs homònims. Pau Cabot · Discussió 12:47, 6 ago 2017 (CEST)
En efecte, hi ha dues qüestions:
 1. Els grups com Synapsida/Therapsida haurien de tenir categoria taxonòmica o haurien de ser clades i prou? WikiData (i, de fet, la Viquipèdia) s'haurà d'enfrontar a aquest debat tard o d'hora, però com que no requereix una resolució immediata pel tema que ens ocupa aquí, me'l guardo a la carpeta per un altre dia.
 2. Independentment de la categoria taxonòmica que acabem atribuint a Synapsida/Therapsida… Són tàxons prou rellevants per mostrar-los a les taxocaixes com a regla general? De les principals viquipèdies (de, en, es, fr, it, ja, nl, pl, pt, sv, ru, uk i zh), no n'hi ha cap ni una que ho faci. Aquí tampoc no ho hem tingut mai per costum. Per tant, si tècnicament és possible, hauríem d'evitar que aquests tàxons surtin per defecte.—Leptictidium (digui) 13:22, 6 ago 2017 (CEST)
D'acord. Vriullop? Pau Cabot · Discussió 13:57, 6 ago 2017 (CEST)

No acabo de veure què s'hauria de fer. El que veig és que l'arbre de tàxons té múltiples camins. El que segueix el mòdul és:

 1. Ursus (gènere)
 2. Ursidae (família)
 3. Ursoidea (superfamília): filtrat i descartant alternativa Caniformia (subordre)
 4. Arctoidea (infraordre): filtrat
 5. Caniformia (subordre): filtrat
 6. Carnivora (ordre)
 7. Ferae (grandordre): filtrat i descartant alternatives Placentalia (infraclasse), Mammalia (classe), Laurasiatheria (superordre)
 8. Scrotifera (sense valor): filtrat i descartant alternatives Fereuungulata (sense valor), Preptotheria (superordre), Epitheria (magnordre)
 9. Laurasiatheria (superordre): filtrat
 10. Placentalia (infraclasse): filtrat i descartant Boreoeutheria (sense valor)
 11. Theria (subclasse): filtrat i descartant Eutheria (subclasse)
 12. Mammalia (classe): descartant Holotheria (infraclasse), Boreosphenida (infraclasse)
 13. Mammaliaformes (sense valor): filtrat i descartant Synapsida (classe), Tetrapoda (superclasse), Amniota (sense valor)
 14. Mammaliamorpha (sense valor): filtrat i descartant Tetrapoda (superclasse), Prozostrodontia (sense valor)
 15. Probainognathia (sense valor): filtrat
 16. Eucynodontia (infraordre): filtrat
 17. Epicynodontia (sense valor): filtrat
 18. Cynodontia (infraordre): filtrat
 19. Eutheriodontia (sense valor): filtrat i descartant Therapsida (ordre)
 20. Theriodontia (sense valor): filtrat
 21. Neotherapsida (sense valor): filtrat
 22. Therapsida (ordre)
 23. Sphenacodontoidea (sense valor): filtrat
 24. Sphenacodontia (subordre): filtrat
 25. Eupelycosauria (sense valor): filtrat
 26. Synapsida (classe)
 27. Amniota (sense valor): filtrat
 28. Reptiliomorpha (sense valor): filtrat
 29. Tetrapoda (superclasse): filtrat
 30. Gnathostomata (infrafílum): filtrat
 31. Vertebrata (subfílum): filtrat
 32. Craniata (sense valor): filtrat
 33. Olfactores (sense valor): filtrat
 34. Chordata (fílum)
 35. Deuterostomia (infraregne): filtrat
 36. Bilateria (subregne): filtrat
 37. Animalia (regne): descartant Eumetazoa (subregne)

Són 37 consultes a Wikidata, una exageració. No entenc per què si en la 6a ja teníem l'ordre hagi de donar tantes voltes per acabar en un altre ordre en la 22a. No serà que en algun lloc es perd?, o que en algun cas calgui canviar el valor preferent? Per exemple, només valorant l'arbre i sense tenir-ne ni idea, en la 13a i 14a descarta Tetrapoda que ens faria saltar a la 29a. --V.Riullop (parlem-ne) 10:43, 7 ago 2017 (CEST)

Reconec que no entenc què vols dir exactament quan dius "filtrat" i "descartat".—Leptictidium (digui) 11:34, 8 ago 2017 (CEST)
@Leptictidium: Aquests són els passos que fa el programa cercant cada vegada el tàxon superior des de l'article actual fins a trobar el regne. Els "filtrats" són els que no es mostren en la infotaula (superfamília, infraordre, superordre, etc.) Si no hi hagués aquest filtre mostraria aquests 37 tàxons. En alguns casos a Wikidata hi ha més d'un tàxon superior, per exemple Fera (Q20868) en té 4 i un d'ells marcat com a preferent que és el que pren per seguir l'arbre, "descartant" o millor dit "ignorant" els altres 3. En altres casos no n'hi ha cap de preferent, per exemple Mamífers (Q7377) també en té 4 i pren el primer "descartant" els 3 següents. És possible que els passos per l'obtenció del tàxon superior no siguin els millors per culpa de la indefinició de Wikidata o potser alguna mala definició. Per exemple, i com a supòsit, si Mamífers (Q7377) tingués com a tàxon superior preferent Tetràpode (Q19159) llavors saltaria directament del #12 al #29 sense passar per Therapsida (#22) ni Synapsida (#26). --V.Riullop (parlem-ne) 20:35, 11 ago 2017 (CEST)
Per reflectir els tàxons habituals que haurien d'estar a [pràcticament] totes les taxocaixes, el tàxon preferent hauria de ser Chordata.—Leptictidium (digui) 10:08, 12 ago 2017 (CEST)
Per "preferent" em refereixo a la marca de tres puntets que hi ha al costat, per exemple a Fera (Q20868) es pot modificar cada valor a "rang preferit", "rang normal" o "rang obsolet". El programa es queda amb el primer de rang més alt. De totes formes, vista la taxonavigation de species:Ursus arctos, similar a la llista que he tret més amunt, em temo que serà complicat modificar res a Wikidata en contra de Viquiespècies.
El que se m'acut és no repetir tàxons en la infotaula. Si ja tenim ordre Carnivora i classe Mammalia, doncs ignorar els que apareixen posteriorment ordre Therapsida i classe Synapsida. @Paucabot, Amadalvarez: pot tenir alguna repercussió inesperada si la funció getParentValues elimina etiquetes repetides? Resum ràpid per l'Amador: en la infotaula d'aquest article, extensible a tots els mamífers, no interessa que surtin ordre Therapsida i classe Synapsida per culpa d'una classificació estranya difícil de corregir a Wikidata sense que sigui revertit. --V.Riullop (parlem-ne) 23:06, 12 ago 2017 (CEST)
@Vriullop, Paucabot: En l'ús que en faig, penso que no. Les estructures administratives a vegades tenen valors repetits (Barcelona ciutat i Barcelona província), però si en la consideració de "repetit" no només està el valor sinó també el tipus, no ens ha d'afectar. --amador (disc.) 23:48, 12 ago 2017 (CEST)
Jo també diria que no ha de tenir efectes secundaris, però ho haurem de provar. Pau Cabot · Discussió 07:46, 13 ago 2017 (CEST)
Fet. Ara el paràmetre labelshow s'interpreta com a etiquetes úniques, sense repeticions. Mostra la primera etiqueta trobada, independentment del paràmetre sorting. Si no s'usa labelshow es mostra tot, repeticions incloses, però no és el cas d'aquesta infotaula d'ésser viu. --V.Riullop (parlem-ne) 13:39, 13 ago 2017 (CEST)