Discussió:Bolet

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Afegeixo la informació sobre la denominació dels bolets a la Llitera, franja d'Aragó. Els mots "pixagós", "pixagossos" són tradicionals i estan molt extesos. Pel que fa al rovelló, hi ha força afició a la zona i mai he sentit la paraula "pinetell" per a referir-se a un Lactarius Deliciosus, el "rovelló" més comú a la zona.

A Mallorca no he sentit dir mai el mot "prebas" o "prebassos", el nom genèric popular pels bolets es "esclatassang" o "esclatassangs", que també fa referencia als lactarius.

Plàcid80.58.40.172 20:49 29 oct, 2004 (UTC)

El comentari del Pinetell també el veig descencertat. Es fa servir sobretot per uns subespècie del lactarius deliciosus. Els altres usos, per bé que aplicats a bolets en concret són localment molt restringits. Llull 20:53 29 oct, 2004 (UTC)

Categoria bolets[modifica]

Què us sembla si creem la categoria Bolets. És que cada vegada que faig un article d'un bolet i els hi he de posar la categoria Fongs, és que em fa mal.--Lohen11 16:12, 26 jul 2006 (UTC)

No sé si passa a altres territoris de parla catalana, però a la Llitera, franja d'Aragó, la paraula "bolet" no és massa coneguda. En canvi, "fong" és la més utilitzada: "fongs de txop", "fongs d'alzina"... En aquesta zona, que no és especialment de tradició boletaire per la mancança de boscos, antigament només es reconeixien tres tipus de fongs: "terrolers" (xampinyons), "fongues" (encara intento esbrinar a quin fong -comestible- fa referència, perqué l'avi diu que ja no se'n fan, però la preferència per la paraula "fong" davant el "bolet" català és evident) i "pixagossos" (tot allò que no eren "fongues" o "terrolers"). Seria bó saber si a la resta de Catalunya i territoris catalanoparlants també té lloc aquest fenomen (el de la predilecció de "fongs" abans que "bolets", per a determinar la conveniència de crear la categoria "Bolets", deixant de banda la de "Fongs", tot i pertànyer els primers als segons. Salut. Edito: Ara me n'adono que el fil de discusió és de 2006 i que la categoria "Bolets" ja està creada. Serveixi el comentari doncs per a afegir informació sobre la denominació dels bolets a zones fora de Catalunya, per si algú vol fer-la servir.
Jo ho faria de forma similar a les altres viquipèdies, que no diferencien entre fong i bolet. Més aviat denominaria bolet a l'aparell reproductor i fong a l'ésser viu, encara que ja sabem que el nom de bolet s'usa normalment per a designar l'ésser viu ... --Paucabot 16:19, 26 jul 2006 (UTC)
Aleshores estaries d'acord que si el bolet és l'aparell reproductor, el que collim, el que mengem, el que surt a les fotos...aleshores posar-ho a la categoria de Bolet?--Lohen11 16:25, 26 jul 2006 (UTC)
A mi se'm fa molt dur trobar a la mateixa categoria un rovelló i el Penicillium notatum... Trobo que estaria bé una subcategoria dins de micologia. Això sí, aleshores els fongs no bolets estaria bé deixar-los a micologia fins que n'hi hagi més. Ah!, i dins de la proposada categoria bolets, ja se'n podria crear una altra dita "bolets comestibles". --80.39.155.111 16:32, 26 jul 2006 (UTC)
Em sembla bé, esperaré nous comentaris i si tinc temps portaré a terme la proposta--Lohen11 16:37, 26 jul 2006 (UTC)
Segons jo, s'han de classificar els organismes, no els fruits. El que es classifica taxonòmicament són els organismes, o no? Llavors l'article ha d'anar sobre l'organisme. El que passa és que de l'organisme, en veim poca cosa: només el fruit, però no per això hem de fer-ho diferent a les altres viquipèdies (en:Category:Fungi) ni d'altres éssers vius de la viquipèdia catalana (Meló). Si les dues coses tenguessin prou literatura, fins i tot podríem separar-les com a Plàtan ... --Paucabot 16:41, 26 jul 2006 (UTC)
Els exemples que dones no són gaire bons. Meló surt classificat com a agricultura, i pel que fa a plàtan no tenen RES a veure un arbre plàtan (els de la rambla de Barcelona), d'un fruit plàtan (banana). Diria que ara mateix no s'estan classificant taxonòmicament els organismes. Només els animals.
Si és taxonòmicament, proposo que la categoria es digui "Fungi" (com hi ha Categoria:Plantae. Però les categories no són excloents. Es pot tenir Fungi i alhora Bolet. De manera que el Penicillium notatum estaria a Fungi (dins del penicillia, si és que existeixen) i Rovelló dins de Bolets comestibles i també a Fungi (on toqui). Què us sembla? --80.39.155.111 16:59, 26 jul 2006 (UTC)
Llavors com quedaria tot?
  • Eucariota
    • Fungi
      • Bolets
        • Bolets comestibles
Per exemple? –Pasqual bústia 17:18, 26 jul 2006 (UTC)
I què fem amb la categoria actual de fongs? –Pasqual bústia 17:20, 26 jul 2006 (UTC)

Baixo al nivell inicial. No, l'exemple no va així. Dins de Fungi (o Fongs) hi aniria la classificació científica. I posaria Bolets dins Eucariota, igual que ara també hi ha categoria:Plantae i categoria:Plantes, amb significats diferents. L'un és per la classificació científica i l'altra per a l'agrícola o alimentària. --80.39.155.111 17:52, 26 jul 2006 (UTC)

Sí, sí, però aquesta doble classificació ja fa temps que estic dient que me la carregaré per ser un pes de confusió que arrosseguem i de fet ja fa temps que vaig arreglant-ho. Posar bolets a eucariota i saltar-nos que tots ells són fongs seria d'altra banda carregar-nos la classificació jeràrquica de les categories. Llull · (vostè dirà) 17:58, 26 jul 2006 (UTC)

Alto aquí![modifica]

He de dir que he llegit propostes que no m'han agradat gens. Potser que llegiu el que hi ha a Viquipèdia:Viquiprojecte Arbre de la vida i l apàgina de discussió. Hem tingut desdoblats durant molt de temps diferentes branques dels articles relacionats amb els éssers vius (que si no sé quants a "animalia" i tants d'altres a "animals") i m'hi he anat esforçant en agrupar-ho tot en els noms vulgars (som una enciclopèdia en català! Per evitar els debats sobre si cal o no fer servir noms llatins en les categories es va acabar amb una solució tan dràstica com crec Wikispecies!). D'aquesta manera tot ho tenim classificat en el mateix arbre sense camins paral·lels que es desdoblin i confonguin a la gent. Per tant la proposta de "fungi" em sembla horrible.

Quant al tema dels bolets. No em sembla malament que hi hagi una subcategoria per bolets. I quan n'hi hagi molts n'hi podria haver subcategories com "mengívols" o "verinosos". L'únic problema que hi veig és que tard o d'hora quan s'incrementi el contingut, la categoria "fongs" es dividirà en diferents subcategories segons la classificació taxonòmica i que tret d'algun ascomicot, la majoria de bolets són basidiomicots, de manera que gairebé estaríem fent una doble classificació amb dues categories amb el mateix contingut. De totes maneres ho veig possible i viable.

Sobre si el "bolet" és només la part visible li trauria tota la importància. El nom d'un bolet és tan aplicable a l'espècie com al cos carnós de manera que es pot classificar alhora el mateix article taxonòmicament i per si és o no un fong que fa bolet. Llull · (vostè dirà) 17:23, 26 jul 2006 (UTC)

Nova proposta[modifica]

És clarament incompatible una classificació taxonòmica amb una tipus "bolet comestible" o "bolet verinós", si cada bolet ha de tenir una sola categoria.

Jo deia Fungi per analogia amb la categoria existent Plantae, però si ha de ser Fongs, cap problema.

Ja que tenim dins de Biologia Micologia, perquè no fem una categoria Bolets on hi hagi els comestibles, els verinosos i qualsevol altre que pengi de Micologia, i deixem la taxonomia a Arbre de la Vida, Eucariotes, Fongs?

Així, el Penicillium notatum estaria dins de Fongs (en la subcategoria que li toqués), i potser també a Medicina o Medicaments, i Rovelló estaria també a Fongs (en la subcategoria corresponent) i a Bolets comestibles. --80.39.155.111 18:21, 26 jul 2006 (UTC)

Daixò... per què han de tenir una sola categoria? El que he dit és posar la classificació taxonòmica i bolets (categoria que pot ser subdividida). Llull · (vostè dirà) 18:24, 26 jul 2006 (UTC)
Ho he entès per D'aquesta manera tot ho tenim classificat en el mateix arbre sense camins paral·lels que es desdoblin i confonguin a la gent. . Pensava que ho deies per allò de Plantes i Plantae, i que aquí consideraves el mateix. I per a tu d'on hauria de sortir bolets? Suposo que de la taxonòmica no, ja que no és taxonomia, no? --80.39.155.111 19:37, 26 jul 2006 (UTC)
Bolets hauria de ser subcategoria de fongs tal i com fruites i flors ho és de plantes. El problema no és tenir articles no taxonòmics en la categoria d'un grup d'éssers vius. El problema és tenir per duplicat exactament la mateixa informació amb noms vulgars i científics prenent camins paral·lels que no es troben (tipus la dicotomia animal/animalia que vaig tenir el gust de carregar-me recentment). Llull · (vostè dirà) 19:43, 26 jul 2006 (UTC)

Aleshores, la proposta seria:

  • Biologia
    • Arbres de la vida
      • Eucariotes
        • Fongs
          • Bolets
            • Bolets comestibles
            • Bolets no comestibles

I la categoria actual Fongs, la substituïm per Bolets. Ho he entès bé?--Lohen11 07:44, 27 jul 2006 (UTC)

Seria:

  • Biologia
    • Arbres de la vida
      • Eucariotes
        • Fongs
          • Ascomicots
            • Neolectomicets
            • Pezizomicotins
            • ...
          • Basidomicots
          • Zigomicots
          • ...
          • Bolets
            • Bolets comestibles
            • Bolets no comestibles

I es posa alhora la categoria més concreta pel ramal "bolets" i la més concreta pel ramal taxonòmic. Llull · (vostè dirà) 07:51, 27 jul 2006 (UTC)

Una darrera pregunta, el ramal taxonòmic el posem en català? Per exemple: posem Basidomicots o Basidiomicets?--Lohen11 08:37, 27 jul 2006 (UTC)
Sí, en català. Per posar-ho en llatí ja tenim Wikispecies. Tant -cots com -cets és correcte. A mi em sona d'haver-ho sentit més la primera forma, però tant hi és. Llull · (vostè dirà) 08:51, 27 jul 2006 (UTC)
A l'hora de categoritzar, fins on arribo: a la Classe a l'Ordre o a la Família?--Lohen11 09:19, 27 jul 2006 (UTC)
Pensa que no recomenem fer noves subcategories si aquestes no tenen un mínim de 5 articles i si no s'està dividint una categoria que tenia com a mínim 15 articles. Tenint present aixo, ho pots dividir com et sembli més racional. Llull · (vostè dirà) 09:22, 27 jul 2006 (UTC)

Un assumpte que veig que potser no m'he expressat bé. Les categories les tenim en català a, però les taules taxonòmiques (excepte en el nom de la capçalera) en llatí. Això passa amb els bolets i tota la resta d'articles. Llull · (vostè dirà) 09:30, 27 jul 2006 (UTC)

Gallery més petita[modifica]

Algú sap com es pot fer per mostrar les fotos de la gallery més petites. En aquest cas, penso que quedarien més bé.--Lohen11 16:42, 27 jul 2006 (UTC)

El format de galeria no ho permet. Ho he canviat per una taula que es pot millorar. --VRiullop (parlem-ne) 16:52, 27 jul 2006 (UTC)
Oh! Que guai! Fem les fitxes de bolets també en la versió en català?
P.D. Umbonat? Llull · (vostè dirà) 16:59, 27 jul 2006 (UTC)
A veure, umbonat ho he tret de la wiki italiana que en diu umbonato. He estat mirant com dir-ho en català i he trobat varies webs de bolets que en diuen umbonat (potser per haver fet una traducció directa com la meva). També he sospesat de dir-ne en forma de mamella, però no em convencia. Umbonato vé de umbone que eren uns escuts que utilitzaven en època romana i que tenien una forma similar. En fi, potser si que he inventat una paraula, però he buscat a totes les traductores que conec i no el trobaven.
Pel que fa a les fitxes, a veure si tinc temps i amb ajuda també els hi posem--Lohen11 17:59, 27 jul 2006 (UTC)
També ho he intentat i tampoc hi he trobat traducció. A més a la versió en italià no tenen enllaços interidiomes a l'article "umbone". Abans de fer invents podríem mirar si existeix alguna funció matemàtica amb aquesta forma o cridar a l'Enric que és el filòleg de guàrdia i no sé com s'ho fa que troba paraules de sota les pedres. Llull · (vostè dirà) 19:05, 27 jul 2006 (UTC)
Per al·lusions ;-) L'italià umbone ve del llatí umbo, -onis, que és de la mateixa família que umbilicus, per tant llombrígol, melic, i designava el botonet del centre de l'escut, i en general aquest tipus d'escut amb botonet central. Per això d'aquesta mena de bolets en forma d'escut amb botonet en diuen umbonato. He mirat al Termcat i "umbonat" no hi surt, però en canvi hi ha "umbó", definit com la "part semisfèrica, molt sovinit bombada, del centre d'un escut defensiu, destinada a protegir la mà i a desviar els projectils". Per tant, posats a crear (en aquest cas, a traduir) un neologisme, "umbonat" funciona la mar de bé. I quan es refereix a l'agut o obtús vol dir la forma de l'umbó, si més punxeguda o més arrodonida. Aquesta és la meva contribució micològica d'avui. --Enric 23:31, 27 jul 2006 (UTC)
Ja anava demanar ajut i hop!, apareix ell sol a contestar. Això és eficiència. Llull · (vostè dirà) 10:57, 28 jul 2006 (UTC)
No et pensis que sóc a tot arreu com la divinitat... és que hi ha un ocellet que m'ha avisat, hehehe. –Enric, 12:22, 28 jul 2006 (UTC)

Alerta[modifica]

Potser estaria bé fer com a la wikipèdia en turc. La idea és que els bolets comestibles s'han d'aprendre a conèixer, i no només de la viquipèdia. Ningú no s'ha de refiar només d'aquesta. Un exemple: tr:Lepista_nuda i la plantilla: tr:Şablon:Mantar_uyarısı, que diu alguna cosa com: «Avís important. Els articles sobre bolets de la viquipèdia tenen només una finalitat informativa, no intenteu identificar bolets usant només aquesta informacio. Pel fet que pot ser molt difícil distingir entre bolets mengívols i verinosos, només la gent amb experiència i els especialistes ho haurien de fer» --83.43.177.20 17:20, 27 jul 2006 (UTC)

Em sembla bé si l'avís és més discret tipus {{Avís mèdic}} Llull · (vostè dirà) 17:24, 27 jul 2006 (UTC)
De fet, ho he estat pensant mentre feia l'article de l'ou de reig i veure el perill de confusió amb d'altres bolets molt semblants i tòxics, i el perillós que seria per exemple una equivocació en la inclosió d'una foto errònea, o mala interpretació d'algun text. És doncs molt convenient fer el que diu l'anònim. També estic d'acord en que la combinació de l'alerta turca però més discreta seria ideal. Però no se fer aquest tipus de plantilla. Algú ho pot coordinar?--Lohen11 18:12, 27 jul 2006 (UTC)
Sí, home. Quin text hi posem a la caixa? N'hi ha prou amb un "Atenció!" ? Llull · (vostè dirà) 19:02, 27 jul 2006 (UTC)
Jo hi posaria el que dius amb la imatge turca que és significativa de bolet verinós Fitxer:Bolet perillos.png. I en el text el que deia l'anònim, amb el que ja ens comencem a conèixer.--Lohen11 20:35, 27 jul 2006 (UTC)
Tens la plantilla a {{Avís boletaire}}. Si el nom de la pàgina et sembla bé, ja hi pots enganxar la informació d'avís de manera paral·lela a com es fa en la pàgina d'avís mèdic. Llull · (vostè dirà) 20:44, 27 jul 2006 (UTC)

Consells del bon boletaire[modifica]

Ho sento, però he hagut d'esborrar aquest apartat per què era una infracció clara de Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és. Llull · (vostè dirà) 18:24, 30 jul 2006 (UTC)

Proposta Nou Projecte Wiki de Bolets[modifica]

Aprofito aquesta plana per a informar de que es podria crear una Wiki exclusivament de bolets. Amb la facilitat que hi ha ara per a crear Wikis m'he pres la llibertat de crear-ne dues per a que la gent que vulguem col·laborar-hi puguem opinar i triar la que veiem més adient per al projecte.

Aquestes son les adreces:

Les dues son prou interessants i tenen avantatges i inconvenients. Modifiqueu-hi tot el que vulgueu... ara per ara estan en proves esperant a que la gent que hi vulguem col·laborar decidim quina fer servir i com crear els continguts.

el comentari anterior sense signar és fet per Ev3c (disc.contr.) Oersted 19:09, 2 oct 2006 (UTC)

No hi veig cap raó per fer sortir aquest projecte fora la viquipèdia. Més aviat em fa arronsar el nas. I més si comprobo que gairebé totes les teves aportacions han sigut spam de la teva web--Lohen11 19:35, 2 oct 2006 (UTC)
Hola Lohen11... Em semblava que podia ser interessant crear un wiki especific de boles (evidentment si els que en sabeu no hi voleu col·laborar quedarà en un no res... jo les úniques aportacións que hi podria fer és la d'estructurar-la i mantenir-ne els index actualitzats... que ja em supondria prou feina adicional) Jo no són micòleg... només un afecionat als bolets que sap una mica d'informàtica i em va semblar una bona idea lo de la wiki de bolets ja que si es fa a la viquipedia pot quedar la informació una mica amagada en comparació a si es crea una wiki específica... en la que jo hi colaboraría tant com pugués dins del que jo pugués fer. ara l'únic que pretenia era fer-ne propaganda per tal d'esperonar a la gent que en sabeu prou, o sou micòlecs, per a participar-hi. Els problemes de les web's normals (com pot ser la meva del Puig de les Cols a la que crec que et refereixes) es que quan el propietari se'n cansa o no te prou temps es mor la web... cosa que no passa amb les wikis... i ja et puc assegurar que si quan vaig crear la del Puig de les Cols hagués conegut les wikis ho hauria aprofitat. I en quan a lo de l'spam (que si no t'entenc malament et refereixes a la meva web del Puig de les Cols) et voldria fer veure que la plana es personal, gratuïta, sota Creative Commons i que no té ni adSense (encara que segurament no en treuria ni un duro per les poques visites) i que l'únic que pretèn és promocionar les rutes i paratges que a mi m'agraden per tal de que d'altra gent en pugui gaudir. I com pots veure els links (spam si ho prefereixes) no s'han borrat de cap wiki on els he posat i suposo que és per que els que ho crontoleu heu vist que no hi ha afany de lucre, sinó de transmetre un contingut lliure i gratuït (que crec que és la filosofia de la wikipedia, no???)... I et dic més... sobre la wiki de boles no en voldria tenir ni la "autoria" i si voleu aprofitar una de les wiki com a extensió de la viquipedia i com a idea dels viquipedistes d'aquesta plana encantat i jo m'esborro. Simplement es una idea que vaig tenir fa temps en descobrir les wikipedies i que llavors era un pel més complicada de portar a terme i que ara amb wiki.com o wikispaces o alguna altra es podria fer molt facilment. Adéu!
T'anava a preguntar en quina llicència està el contingut de la teua wiki, per potser incorporar alguna cosa a la Viquipèdia, però com veig que el teu article sobre el reig és una còpia exacta de l'article a La web del Boletaire i a més el teu wiki té publicitat, doncs passo del tema. Potser els ho preguntaré a ells... --Razor Ramon HG 13:40, 3 oct 2006 (UTC)
Amb lo de que l'article del reig és un copy/paste descarat tens tota la raó... però només el vaig fer per a posar una fitxa d'exemple i encetar la discussió de com podia ser el wiki... (jo no sóc micòleg i no sé descriure els bolets científicament)... Si realment hi hagués mala intenció hauria copiat tota la web a la que fas referència quan lo que pretenia era només posar-hi un exemple i ja està. En quan a lo del MEU wiki crec que està clar que ningú és propietari d'un wiki, i ja he dit a dalt que si esteu interessats en fer-lo servir i ho voleu jo desapareixo ràpidament... i si no m'encarrego de crear index i coses que jo pugui fer... o si creieu que la idea es bona però en un altre servidor doncs endevant... Que jo no guanyo res amb el wiki de bolets més que més feina i mal de caps... com suposo que vosaltres amb la viquipèdia. Simplement proposava una idea que (com a afeccionat als bolets que sóc) crèia que podia ser interessant. Si no ho creieu així doncs res... a una altra cosa i no passa res... però no hi veieu segones intencions que no n'hi han... simplement una idea que pot ser interessant i ja està. I la propaganda que veus no és meva, és del servidor de les wikis i n'hi ha més de servidors de wikis... si no agraden els dos que he proposat n'hi ha més que potser serien més adients. Potser lo collonut seria agafar el software MediaWiki i contractar un espai a un servidor i crear allí una wiki específica... però això ja vol molt més de temps i peles que no tinc. O ampliar el que ja heu fet a la Viquipedia que està molt bé... Simplement una idea que posava sobre la taula. Adéu!!--Ev3c 17:16, 3 oct 2006 (UTC)

Més informació si us plau[modifica]

He estat buscant informació sobre bolets medicinals, i considero que hi ha molt poca informació o bé que estàn les pàgines en construcció. Jo estic fent un treball sobre això, on hi recopilo els bolets que són medicinals i en faig una classificació, i com en varies pàgines web, me trobat amb la dificultat que resulta ja que s'haurien de conèixer molt més. I amb tot això, trobo moltes classificacions que es basen en dir si són tòxiques o bé són comestibles, però em resulta molt difícil de saber (suposant els que són comestibles), quins bolets són medicinals, i és que de webs en català o bé castellà no he arribat ni a 10bolets, i en pàgines en anglès me'n podrien sortir ben bé uns 30 tranquilament, el problema és que si ja en el meu idioma haig de buscar paraules sobre aquest camp, més difísil és entendre aquest tema en altres idiomes. No sé si m'explico gaire bé, però em queixo de que buscant, buscant, no trobo la manera de saber quins bolets són medicinals, almenys tot i no saber-los tots, es podria fer algun apartat on hi posi els que es conèixen i fer-ne una breu expliació o alguna cosa similar. M'agradaria almenys, si alguna persona volgués saber que hi han bolets medicinals, almenys que trobi que n'hi han uns quants, tot i que pugui ser una feina entretinguda. Però és que si no és perquè ja et saps el nom d'aquell bolet, no te'n surt pas cap, trobo que estaria bé posar una mica més fàcil aquesta informació. Gràcies

Puig --81.33.69.171 (discussió) 22:58, 3 gen 2008 (CET)[respon]