Discussió:Exposició Universal de Barcelona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Anècdota no documentada[modifica]

Aquest artícle tot i ser ampli i en molts aspectes ben documentat, pateix de falta de referències fiables. Presenta com a certa una anècdota sobre l'oferta d'Eiffel a Barcelona: " Com a anècdota, es pot anotar que l'enginyer francès Gustave Eiffel va presentar als organitzadors de l'Exposició Universal el seu projecte per construir a Barcelona la Torre Eiffel, però als responsables de l'ajuntament barceloní els va semblar una construcció estranya i cara, que no encaixaria a la ciutat, i van preferir construir com a entrada al recinte l'Arc del Triomf, d'estil més clàssic. Després de la negativa del consistori barceloní, Eiffel va presentar el seu projecte als responsables de l'Exposició Universal de París, que es va fer un any més tard, el 1889.". Recentment, l'historiador Lluís Permanyer s'ha queixat a la Vanguardia de que tractant-se d'una llegenda urbana, la capacitat multiplicadora de la xarxa converteix en veritat aquelles mentides que són repetides molt cops (recordeu Hermann Göring). Certament, els centenars de referències que apareixen a Internet són repetitives i taxatives en la seva afirmació. Només alguna referència més seriosa i un llibre de Martín Recarte presenten la història sota un "Es diu que...", deixant clar que pot formar part de l'imaginari popular. Per contra les dades que Permanyer presenta al seu article semblen més contrastades. Potser entre el saber popular va correr la història d'un francès que va venir a oferir una torre ceremonial per a l'Exposició que, finalment, no és va fer. Però no era Eiffel, sinò l'enginyer Lapierre tal com ho recull la Vanguardia del 30-11-1886. Si us sembla bé procediré a esborrar-ho, deixant aquesta llarga nota com a documentació per a futurs viquipedistes. Salut ! --amador (disc.) 17:09, 3 abr 2010 (CEST)

En parlaven a la revista Sàpiens (que acostuma a ser una font fiable), miraré si la trobo. --Beusson (disc.) 17:18, 3 abr 2010 (CEST)

...Austràlia, (x), França...[modifica]

No seré jo qui defensi la restauració borbònica ni les monarquies, però segons la Constitució espanyola de 1876 i els historiadors, Espanya existia a 1888, per la qual cosa la bandera de l'estat on està la ciutat que organitza les "expos" que hi ha entre Austràlia i França, ha ser l'espanyola ¿no? el comentari anterior sense signar és fet per 83.32.240.161 (disc.contr.) 01:07, 20 maig 2013 (CEST)

Estic d'acord. Les exposicions universals es realitzen en estats sobirans. L'anterior va ser a Austràlia, i es posa la seva bandera. La posterior a la de Barcelona va ser a França, i es posa la seva bandera. Catalunya en 1888 no era un país sobirà, i l'exposició universal es va anunciar que celebraria a Espanya. Així que demano que es posi la bandera espanyola. Deixem el catalanisme de costat i posem les coses com van ser en realitat. El país en què es va celebrar l'Exposició va ser a Espanya, no a Catalunya. Catalunya en aquell temps no era ni tan sols una comunitat autònoma, només una regió més d'Espanya dividida en quatre províncies. No hi ha, per tant, cap motiu lògic i racional perquè es posi la bandera de Catalunya com el "país" en què es va celebrar l'exposició.--L´Esplanada (disc.) 11:31, 20 maig 2013 (CEST)
Les exposicions s'organitzen en estats, municipis, i galàxies. El que posem és la localització més útil per als nostres lectors, en la línia del que s'ha discutit abastament en una pila de llocs.--Pere prlpz (disc.) 11:41, 20 maig 2013 (CEST)
És clar, la localització més útil per als lectors, entenc. Preferiu això a redactar els articles fent cas als historiadors, que són les referències que s'han de seguir obligatòriament en una enciclopèdia. No crec que hi hagi cap historiador que digui que Barcelona no està a Espanya, o sí n'hi ha? Jo veig aquí que us busqueu qualsevol excusa per no posar banderes espanyoles en qualsevol article referit a alguna cosa de l'àmbit catalanoparlant, encara que això signifiqui enganxar una puntada descomunal a la imparcialitat i a la història. Després tens el cinisme d'acusar a mi d'independentista.--L´Esplanada (disc.) 11:48, 20 maig 2013 (CEST)
Que els independentistes com tu penseu que dir que que Barcelona és a Catalunya és dir que Barcelona no és a Espanya pot ser legítim, però es la realitat que voleu, no la que és d'acord amb les referències. A més, l'article no diu enlloc que Catalunya sigui un estat independent.--Pere prlpz (disc.) 11:53, 20 maig 2013 (CEST)
Crec que no has entès la meva queixa molt bé. La meva queixa és referida al fet que en aquest article, que tracta sobre l'exposició universal realitzada en un estat, no apareix la bandera d'aquest estat enlloc. I hauria d'aparèixer, no? Ja que sí que apareixen les dels estats australià i francès.--L´Esplanada (disc.) 12:06, 20 maig 2013 (CEST)

Espanya SÍ existia a 1888, i no hi havia un "Estat català" i ..... Però què estic discutint? ... Teniu segrestada la Wikipedia? ... Potser et molesta la bandera espanyola? Hi ha algun problema amb la història i els historiadors? el comentari anterior sense signar és fet per 83.37.58.63 (disc.contr.) 02:05, 21 maig 2013 (CEST)

haurà de preguntar als que donen diners a Wikipedia què els sembla aquesta manipulació de la història. La història no és com a un li agradaria, però 1. - Ni els nacionalismes extrems van a segrestar la Wikipedia, 2. - Ni canviarà la història al seu interès. Hi ha catalanoparlants que no som nacionalistes, i creiem que Espanya existia como estado en el 92.el comentari anterior sense signar és fet per 79.141.164.13 (disc.contr.) 16:14, 21 maig 2013‎

Tots sabem on és Barcelona, ara o en el segle XIX. La solució més senzilla és treure les banderetes de la infobox, seguint la recomanació del manual d'estil de la Wikipedia anglesa. Per a més inri, ni "Catalunya" ni la senyera tenien cap estatus oficial el 1888 (ni Mancomunitat, ni Generalitat ni res, només quatre províncies), i la recomanació per a esdeveniments històrics és fer servir les banderes oficials de l'època, si és que se n'ha de fer servir alguna. Fins i tot la infobox és qüestionable, tenint en compte que no és utilitzada al llarg de la sèrie de ciutats seu. Vinga, no val la pena engaxar-s'hi els dits discutint una cosa així. Per exemple, Exposició Internacional de Barcelona de 1929 és considerat un Article de Qualitat i no entra en cap d'aquests temes.--QuimGil (disc.) 01:46, 23 maig 2013 (CEST)

Això cal aprovar-ho en una presa de decisió per tota la comunitat, no es poden pendre decisions unilaterals, perquè aquesta no és la nostre norma, tot i la bona voluntat. --Panotxa (disc.) 05:42, 23 maig 2013 (CEST)
Per a decidir en aquest cas concret no cal pas cap decisió comunitària (al meu parer). La infotaula afecta a 4 articles. La lògica desapassionada em dicta que una successió normal de la sèrie és Ciutat (Estat sobirà) i en aquesta aplicació (en aquest article) de la infotaula s'està incomplint.
El meu parer és que lo assenyat és eliminar de la taula qualsevol bandera. Les Expo's són organitzades per ciutats.
Vull fer notar: es clama al cel per una imatge de 25 px, quant crida fortament l'atenció el cartell amb dues banderes més grans .
Vull fer notar: es clama al cel en defensa de l'ús de banderes segons Estat sobirà bastint-se de la raó si s'empra bandera estat sobirà en la serie s'ha d'emprar arreu ... però no es clama per l'ús de, per exemple, les banderes angleses i escoceses.
Vull fer notar: que ningú s'ha exclamat que en l'article Exposició universal també es trenca la serie Ciutat (Estat sobirà) (deu ser per que algú s'ha oblidat de ser nazionalista, no?)--Mafoso (Mani'm?) 11:11, 23 maig 2013 (CEST)
Aquest és un dels casos que s'està discutint a la taverna, i el tema és si la bandereta és útil o no. De fet, aquest és dels casos en que és més probable que la conclusió final sigui inútil.
Per altra banda, el contingut de la Viquipèdia no reflecteix els estatus oficials, sinó les fonts fiables. Catalunya, Europa o l'Antàrtida existeixen en la mesura que hi ha fonts fiables que en parlen, i en parlen en relació a determinades èpoques, encara que no tinguin "estatus oficial".--Pere prlpz (disc.) 12:03, 23 maig 2013 (CEST)
La presa de decisió vigent tracta literalment de fer ús de les banderes dels territoris de parla catalana i les banderes dels estats que les engloben en els articles que no tracten estrictament sobre les banderes en si, i s'ha consensuat que el que fem és Utilitzar banderes regionals per l'àmbit catalanoparlant, i banderes estatals per la resta del món. Personalment m'és igual que hi hagi una senyera o no hi hagi cap bandera, però en cas que treiem la bandera, com proposes, si algun usuari vol tornar-la a posar, li haurem d'acceptar perquè no es viola cap política ni consens, i estaríem al mateix lloc que ara. I també, a nivell personal, com aquest ha estat un tema de comentaris recurrents durant la vigència de l'actual consens, hi ha hagut altes i baixes de col·laboradors, crec que seria refrescant al menys votar de nou aquella presa de decisió, com ja diu en Pere que s'està parlant a la taverna. --Panotxa (disc.) 12:09, 23 maig 2013 (CEST)
M'he patejat un munt d'articles en els idiomes disponibles a l'esquerra, mirant què fa cada llengua amb les expos en territoris de la seva parla. Els únics que semblen utilitzar infobox amb banderetes són els de la Wikipedia en francès i en italià. En anglès i en alemany principalment hi ha alguns articles ben complerts on la infobox ni hi és ni es troba a faltar. En el cas de l'article en català trobo que tots sabem on es troba Barcelona, Catalunya i la senyera no van tenir cap paper en l'organizació de l'esdeveniment i, tot plegat, no hi veig motiu enciclopèdic per insistir-hi.
Pere, si insistir que Barcelona és a Catalunya (o Espanya) amb bandera i tot sembla superflu en esdeveniments moderns, encara sembla més agafat pels pèls insistir-hi en esdeveniments històrics on ni "Catalunya" ni la senyera definien cap territori, ja sigui en el segle XIX, IX o IXaC. Simplement no és històricament rigorós, i insistir-hi afebleix (en la meva humil opinió) la teva argumentació en general.
Mafoso, tots podríem estar fent coses més interessants que discutir banderetes. I tots ens devem un respecte. Vols trobar una solució o no? Creus que tractar altres editors de nazis ajudarà o no? Sisplau, aquesta discussió ja és prou polaritzant, no cal que hi afegim més llenya al foc. Tots estem intentant contribuir a Wikimedia a la nostra manera i hem de trobar una solució entre tots.--QuimGil (disc.) 17:00, 23 maig 2013 (CEST)
Estem debatint una proposta de guia d'estil per a icones de banderes. Un dels exemples d'aplicació de la proposta és aquest article, el resultat seria treure totes les icones de banderes i deixar els noms de les ciutats. Més a la pàgina de discussió de la proposta.--QuimGil (disc.) 03:52, 26 maig 2013 (CEST)

Avui és 6 juny 2013. A dia d'avui continua el segrest d'articles per evitar que s'editen, cosa que contravé les normes de Viquipèdia.
La semiprotección no és: Un mètode per impedir que els anònims puguin editar pàgines. el comentari anterior sense signar és fet per 93.114.40.244 (disc.contr.) 01:56, 6 juny 2013 (CEST)

L'Exposició Universal de 1888 es va celebrar a Espanya, I no en aquest "estat inventat" que apareix a la fitxa. Si us plau sigueu enciclopèdics i digueu la veritat. el comentari anterior sense signar és fet per 79.141.166.25 (disc.contr.) 15:35, 13 juny 2013 (CEST)

Segona i darrera explicació: El criteri general utilitzat en aquesta llista és "Utilitzar banderes regionals per l'àmbit catalanoparlant, i banderes estatals per la resta del món". Si voleu opinar sobre aquest tema, participeu a Viquipèdia:Presa de decisions/2013/Llibre d'estil sobre icones de banderes. No val la pena fer cap picabaralla aquí. Moltes gràcies.--QuimGil (disc.) 18:24, 13 juny 2013 (CEST)

sóc un catalanoparlant d'Ossètia del Sud i no reconec aquell estat fictici que apareix entre França i Austràlia. En llistats o seqüències d'Estats, el més lògic és la coherència, per evitar que el lector confongui una bandera comarcal, regional o aldeana amb la d'un autèntic estat. el comentari anterior sense signar és fet per 79.158.204.201 (disc.contr.) 12:33, 20 oct 2013 (CEST)

Els catalanoparlants d'Ossètia del Sud, que no sabia que n'hi hagués, deveu ser els únics que no sabeu que la bandera en qüestió no és de cap estat. Amb els catalanoparlants de la resta de la galàxia no hi pot haver cap confusió, perquè saben perfectament quin lloc identifica la bandera, que no és un estat.--Pere prlpz (disc.) 13:02, 20 oct 2013 (CEST)
Hola, sóc catalanoparlant dels estats units d'america i no sé què significa aquest drap que s'intenta mesclar amb les banderes estatals d'Austràlia i França. És una bandera local o comarcal? ¿Per què la mescleu en llistats o en contextos de banderes estatals? És molt confús aquesta manipulació, és com la d'enganyar dient que la COMUNITAT VALENCIANA es diu "Estat Valencià" o "Galàxia Valencià" i damunt fer creure al lector que "és un estat d'Europa situat a la Mediterrània ..." Crec que la coherència en llistats i contextos hauria de prevaler, i deixar-se els nacionalismes minoritaris del nord de Catalunya per a una altra wiki secessionista.
Hola, jo també sóc catalanoparlant als USA, què tal? :) Com es va comentar en aquesta mateixa secció, el tema de les icones de banderes s'està debatent en una presa de decisió de la Viquipèdia. Com et pots imaginar, és un tema delicat. Estem fent esforços per a canalitzar el debat cap a decisions, deixant de banda les crispacions. Dóna'ns una mica de temps, aviam si ho podem resoldre. Moltes gràcies.--QuimGil (disc.) 03:06, 4 feb 2014 (CET)