Discussió:José Montilla i Aguilera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Falta que algú s'informi dels diversos títols universitaris i superiors que deu tenir, ha quedat un article molt curtet per una personalitat tan interessant. el comentari anterior sense signar és fet per Oriol88 (disc.contr.) 23:31, 10 gen 2009 (CET) No diu que va ser alcalde de Cornellà. Estaria bé buscar les dades i explicar-ho.--Pere prlpz 19:46, 23 oct 2006 (UTC)

Algú que en sàpiga hauria de posar a la plantilla de càrrecs la d'alcalde de Cornellà.--Pere prlpz 13:03, 25 nov 2006 (CET)

El tema dels càrrecs de quan era diputat s'han d'aclarir una mica, perquè en alguns d'aquests càrrecs (Montserrat, Monseny, etc.) senzillament són càrrecs en patronats en que participa (o fins i tot presideix) el president de la Diputació de Barcelona, i la veritat és que queda una mica embolicat.--Pere prlpz 18:22, 27 nov 2006 (CET)

Estic amb tu. Jo els esborarria, perque són implicits al càrrec de President de la Dipu. Si ningú diu res en contra en 24h., ho simplifiquem.--amador 18:27, 27 nov 2006 (CET)
A mi no em sembla malament que hi siguin al text. Potser es pot especificar això que dieu, que són càrrecs vinculats al primer, però és una informació que no fa cap mal.--SMP·d·+ 18:59, 27 nov 2006 (CET)
Ei, que jo no he dit res d'esborrar-los! (o no he pretès dir-ho). El problema que hi veig és que està tant embolicat el paràgraf i hi ha una barreja de càrrecs importants i no importants, i de càrrecs que són derivats d'altres càrrecs amb d'altres que són electes, que un no s'aclareix, fins a l'extrem que el càrrec fins ara més important del seu currículum (tal l'explicaven a la web de la seva campanya), que era el d'alcalde de Cornellà, no hi era va ser i ningú l'hi va afegir durant mesos. Jo crec que s'hauria de desembolicar, posant els càrrecs amb un cert ordre cronològic i aclarint quins van subordinats a quins altres.--Pere prlpz 19:17, 27 nov 2006 (CET)
Doncs endavant! Prova de fer-ho i ja t'ajudarem si no ens acaba de fer el pes.--SMP·d·+ 21:41, 27 nov 2006 (CET)
No, si ja us animo que ho feu els altres, que jo he arreglat algunes coses imprescindibles perquè feien mal a la vista (com el paràgraf dels estudis escrit amb mala bava) però segur que hi ha gent més interessada que jo en aquest tema, que de 4000 viquipedistes alguns centenars n'hi deu haver que hagin votat aquest home, no?--Pere prlpz 00:38, 28 nov 2006 (CET)
A veure que us sembla ara. --amador 07:40, 28 nov 2006 (CET)
Em sembla molt millor. El que em sembla una mica estrany és això del nom del Patronat de la Muntanya del Montseny: s'hauria de mirar però em sona que deu ser el Patronat del Parc Natural del Montseny o el Patronat de la Muntanya de Montserrat. Diria que és correcte que els càrrecs que diu que són com a representació de la Diputació realment són en representació de la Diputació (caldria assegurar-se'n si no ho ho has fet), excepte el de la Comissió Executiva de la mateixa Diputació de Barcelona.--Pere prlpz 10:21, 28 nov 2006 (CET)
Els títols son copy-paste de la web de la Diputació, o sigui que -tot i sonar extrany- lo de la muntanya està be. Lo de "en representació", és una interpretació meva basada en el cas del COOB'92 que el conèc bé. Els organismes amb participació de les administracions tenen representants (no electes) en els consell d'administració o comites executius. La informació surt de la web de la Dipu, tot i que jo la he reformulat per encaixar-ho en l'estructura nostra. Salut! --amador 12:59, 28 nov 2006 (CET)

Estudis[modifica]

Aquesta frase em sembla no neutral i denota mala bava:

Malgrat els anys que fa que viu a Catalunya, és notòria la seva dificultat per a expressar-se en català i la seva incapacitat d'escriure la llengua pròpia del país que presideix.

Expliquem fets contrastats, no opinions, i, si són prou importants, els fets ja parlaran per si sols per formar l'opinió del lector. Aleshores:

  • Si es vol parlar de la seva dificultat per a expressar-se en català cal explicar quines dificultats té i, si pot ser, citar una font que les reculli.
  • Si no sap escriure en català, cal dir això de manera verificable i ja està.

Alternativament, es podria repetir el que va dir sobre el seu nivell de català al seu discurs d'investidura (i dir que s'està citant el discurs), o explicar que un cop investit va dir en una entrevista que aniria a classes de català (i citar l'entrevista). --Pere prlpz 17:05, 4 des 2006 (CET)

I tant! Molt ben explicat! De moment ho trec...--SMP·d·+ 18:59, 4 des 2006 (CET)


La frase "Tot i no tenir el batxillerat va començar a estudiar una carrera universitària" no em sembla neutral. Si va poder estudiar a la universitat deu ser perquè va poder (FP o coses així). I si va començar dues carreres i no les va acabar, s'ha de posar tal qual. --Eutopio 11:38, 4 set 2007 (CEST)

Aquest paràgraf l'hem anat muntant a partir de retalls, alguns dels quals en origen no eren ni neutrals. No crec que estiguem dient cap barbaritat, però estaria bé que hi hagués alguna referència.--Pere prlpz 13:02, 4 set 2007 (CEST)

¿José Montilla Aguilera es catalán?[modifica]

Esta persona ha nacido en una población de Córdoba, y este simple hecho le convierte en andaluz. En una enciclopedia como esta tenemos que ser serios, precisos y rigurosos con lo que escribimos. Por eso no podemos poner que José Montilla es catalán, pues no lo es. ¿Os imaginais que una persona de Gerona que viva en Madrid diga que es madrileña por vivir en Madrid? Pues con Montilla y cualquier otra persona pasa lo mismo. To propongo poner que Montilla es un político andaluz. ¿Qué opinais al respecto? ¡Saludos desde Getafe! Miguel303xm 23:30, 4 març 2007 (CET)

Aquesta és una opinió molt minòritària a Catalunya, si més no públicament, i pròpia habitualment d'un catalanisme molt minoritari i radical i sovint hispanòfob i racista en el que no esperava veure't enquadrat (o sigui, després de veure la teva pàgina d'usuari, no t'acabo d'imaginar cridant Xarnegos fora! i cremant banderes espanyoles). L'opinió majoritària tendeix a considerar catalans tots els que estan integrats a Catalunya, i diria que això forma part del discurs d'en José Montilla. Ara no recordo cap frase seva en aquest sentit, però el seu mateix partit feia campanya electoral en temps de Raimon Obiols dient que es dirigien als catalans que ho són perquè ho són els seus pares i als catalans que ho són perquè ho són els seus fills, i crec que el personatge entra clarament en el segon supòsit. Si hi hagués una nacionalitat catalana seria més objectiu, però si vols més criteris pots pensar que si en comptes d'haver vingut d'Iznajar en Montilla hagués vingut d'Alger o de Maputo, fa molts anys tindria la nacionalitat espanyola, el veïnatge civil català (d'acord amb el Codi Civil) i la condició política de català (d'acord amb l'estatut, tant amb el de 2006, com amb el de 1978 i el de 1932). No sé quant de temps has de seguir vivint a Getafe per poder dir que ets de Getafe en comptes de dir que ets un de Madrid que viu a Getafe, però crec que podem dir sense perdre rigor que en Montilla és un polític català (d'origen andalús, com ja queda clar en l'article), perquè lliga amb el criteri majoritati, amb el criteri del seu partit, i amb els migrats criteris objectius que podem trobar. Un abrazo.--Pere prlpz 16:24, 5 març 2007 (CET)
Perfecto, si eso es lo que pensais (aunque no estoy de acuerdo) lo respetaré. Pero eso sí, usando tu mismo argumento, estaría en mi derecho de poner que Joan Clos es madrileño. ¡Saludos! Miguel303xm 16:43, 5 març 2007 (CET)
Estaria de acuerdo si:
  • Joan Clos y los madrileños lo vieran así.
  • Joan Clos viviera, trabaja y se hubiera integrado en Madrid (por ejemplo, pero no necesariamente, siendo alcalde de Madrid). Això és, naturalment, subtil excepte en casos extrems (quan fa que hi viu? cada quant agafa el pont aeri?).
Suposo que si em responguessis si ets (o et consideres) de Madrid o de Getafe tindria un exemple més clar.
--Pere prlpz 19:57, 8 març 2007 (CET)
Segons l'Estatut d'Autonomia de Catalunya és català aquell ciutadà de nacionalitat espanyola que resideix a Catalunya. Hi poden haver definicions diferents, però no seran pas més "enciclopèdiques" que l'oficial; que és també la que determina, per exemple, qui pot votar a les eleccions al Parlament de Catalunya. --Daniel D.L. 15:40, 4 set 2007 (CEST)
Un dia hem de discutir com assignem gentilicis a la gent, sobretot pels que han canviat de residència al llarg de la seva vida. Per exemple, a l'article Paco Candel es diu que Paco Candel és valencià, que és un contrasentit amb tot el que s'ha dit aquí.--Pere prlpz 15:50, 4 set 2007 (CEST)

Sincerament, em sembla ridícul llegir que Montilla és andalús quan fa prop de cinquanta anys que viu a Catalunya i per voluntat pròpia (ell va empènyer la seva família a venir), quan és president de la Generalitat i quan de forma pública i en diverses ocasions ha proclamat la seva catalanitat a qui el volgués escoltar. Si és català qui viu i treballa a Catalunya, i expressar el seu desig de ser-ho, qui som els altres per suplantar-lo i dir una altra cosa?

Quina absurditat d'argument, per aquest motiu a la biografia de Schwarzenegger haurien de dir que és austríac i no nord-americà.el comentari anterior sense signar és fet per 147.83.198.248 (discussió • contribucions) revisat:10:23, 27 maig 2011 (CEST).


Signatura de José Montilla[modifica]

Estaria bé posar la signatura de José Montilla a la plantilla de president de la Generalitat (Jordi Pujol i Pasqual Maragall ja la tenen). A veure si algú la pot aconseguir.--gpatgn (discussió) 19:14, 25 març 2007 (CEST)

Fet!!.--amador 22:12, 26 març 2007 (CEST)

Origen evident o no[modifica]

Ahir un company hi va afegir polític català d'origen andalús. i un altre ho va revertir afirmant que l'origen és evident pel lloc de naixement. Jo crec que:

  • L'origen és més que el lloc de naixement. Es pot tenir un origen (familiar) i néixer i viure en un altre lloc, o fins i tot néixer en un lloc per casualitat, sense més relació amb la vida ni els orígens de la persona.
  • Els orígens de José Montilla són rellevants. De fet, ell mateix, fa uns dies, va declarar a Iznájar el seu orgull de ser president de la Generalitat havent nascut a fora de Catalunya.

Aleshores, jo recuperaria la frase polític català d'origen andalús.--Pere prlpz 10:13, 11 set 2007 (CEST)

Totalment d'acord per experiència pròpia. Vaig nèixer a un altre continent amb el que no sento cap vincle. Quan em pregunten d'on soc, contesto Barcelona, tot i que ni vaig nèixer ni visc i vaig començar a fer servir el català passats els 30, tot i que em considero català. És difícil posar etiquetes !! --amador 11:10, 11 set 2007 (CEST)
Sóc el qui va revertir l'origen andalús, però si us plau, a la Viquipèdia intentem fer síntesi cap a propostes millors que les anteriors, que ja en tenim prou de debat estèril al Parlament. Dieu que quan va a Iznájar diu que es sent orgullós del seu origen. Bé, Iznájar ja consta com a poble de naixement. Però estem parlant d'un president de la Generalitat. No creieu que mereix una nota biogràfica? És òptim que el primer punt de l'article sigui Diputació de Barcelona (1983-2004)? Què nassos va fer aquest home entre 1955 i 1983? Penso que un article com aquest mereix un resum de la biografia del personatge. En aquest resum hi constaria l'any en el qual va immigrar al nostre país i fins i tot quines van ser les raons que el van empènyer a venir, o a la seva família, si ho va fer de nen. Per què no? Si Cuba tingués un president nascut a Catalunya segur que en un paràgraf s'explicaria com va arribar a Cuba, que el seu avi era mariner i hi va anar, o el que sigui. Així mateix, s'hi podria afegir perfectament un afegitó dient que "sempre s'ha manifestat orgullós del seu origen andalús". Però deixar el tema en un seguit d'edicions intermitents de li poso origen andalús-li trec origen andalús em semblaria una mica limitat. Què en penseu? --Daniel D.L. 12:05, 11 set 2007 (CEST)
Tens raó que sovint ens apassionem. Amb tot, a la VP m'estimo més anar afegint que revertir, si no és per treure informació falsa. Seguint aquest esprit i els teus suggeriments, acabo d'afegir unes línies sobre la seva vida familiar pre-presidencial. Salut !--amador 07:10, 20 set 2007 (CEST)
Em sembla perfecte. Certament desconeixia alguns detalls de la informació que has posat i em sembla molt adequada. Salut! --Daniel D.L. 16:11, 20 set 2007 (CEST)

Reanomenar la pàgina[modifica]

Proposo reanomenar-lo a «José Montilla i Aguilera». El llibre d'estil recomana aquesta forma, és la que es fa servir en la pàgina oficial de la Generalitat [1] i la que fa servir ell quan signa decrets al DOGC. --SMP​·d​·+ 17:35, 22 feb 2008 (CET)

D'acord, per la referència que dones i per la del DOGC que he posat. Curiosament, al decret de nomenament (signat pel rei i el president del govern) surt sense la "i" però al de presa de possessió ja surt amb la "i".--Pere prlpz (discussió) 18:04, 22 feb 2008 (CET)
A la mateixa pàgina de gencat surt sense la i en les versions castellana i anglesa. A la fitxa del Parlament també hi posa la i. Si ell es presenta així en els registres formals en català, doncs d'acord. --V.Riullop (parlem-ne) 20:37, 28 feb 2008 (CET)