Discussió:Regne de València

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Considere que hauriem retirar el comentari de que el moviment polític de caire anti-català al País Valencià utilitza la denominació Regne de València. Si bén és cert que durant els primers anys de la dècada dels 80 utilitzaven aquest terme, hui en dia el blaverisme és gairebé desaparegut, i dels que encara l'abanderen ja no diuen Regne de València, sinò Nació Valenciana argumentant que no volen un Regne perquè no volen a un rei espanyol, i que tampoc no volen el nom de País perquè volen deixar clar que la seua nació no és catalana, sinò la Nació Valenciana. Per tant, considere que la utilització partidista del mot Regne de València ha sigut tan efímer que no mereix parar tanta atenció com per a explicar aquest detall en termes històrics. Tot i així, crec que l'article hauria de portar l'entrada de Antic Regne de València Joanot

No, home, no. Segur que crearies una entrada per a Regne de Castella o comtat de Barcelona i no pas per a Antic Regne de Castella o Antic Comtat de Barcelona. En tot cas, jo redirigiria des d'antic cap aquí. Quant al contingut polític, per això hi ha el cartell de neutralitat. Tu mateix. Llull 19:19 7 set, 2004 (UTC)
Només era un comentari, com que deies a l'article que des del punt de vista acadèmic s'hi hauria de dir Antic Regne de València, doncs he pensat açò, tampoc té tanta trascendència, i l'opció que dius em sembla bé. Quant a allò de "cartell de neutralitat", no ho acabe d'entendre. M'ho podries explicar un poc millor, per favor??? Gràcies :D --Joanot 19:27 7 set, 2004 (UTC)
El que deia jo també era només un comentari. Però no ho deia jo, això en l'article, ho ha dit un altre usuari. La Viquipèdia es fonamenta en el principi de la neutralitat. Cal sintetitzar les definicions sense barrejar-hi idees polítiques -aquí, sovint hi ha la dificultat de què gran part dels contribuidors són pancatalanistes-. Vaig penjar-hi un cartell -visible a l'inici de l'article- per què si bé veia que el contingut d'aquella versió no era neutral, no em veia capaç d'escriure'n un que ho fos o ni tan sols modificar-lo amb aquesta fi. Llull 20:01 7 set, 2004 (UTC)

Crec que no cal posar de nom "Antic Regne de València" perque no hi ha un "Nou Regne de València" (Nou ja tenim prou amb el Canal Nou :D). El Regne de València és història com també ho és el Principat de Catalunya, el Regne de Granada, el Imperi Austrohúngar o qualsevol estat que ja no existisca. De la mateixa forma pense sobre el nom "País Valencià" que també es històric i no pas una realitat ni un nom oficial.

No es per fer la punyeta, però crec que País Valencià si que és una denominació oficial, en tant i en quant està a l'estatut d'autonomia com altres denominacions.
També he vist que en la pàgina País Valencià diu així: El País Valencià és el territori històric del Regne de València .... Aleshores, tenint en compte el que dieu a dalt, cal modificar aquesta definició? Hauriem de dir que el País Valencià (o la Comunitat Valenciana), és el territori històric del Regne de València més els territoris de ... i ... i ... ??

Història del Regne de València[modifica]

No trobe molt de trellat que s'incloga una història del Regne de València, quan hi ha una història del País Valencià. Jo llevaria tot el contingut històric de l'article i referiria a la història del País Valencià des de la conquesta fins a 1707.--Arnadí

Sí, potser tens raó. Però no és tan fàcil com eliminar informació d'aquest article i referenciar l'altre. Car l'informació es diferent (links diferents, etc). Potser caldria un procés de fusió. No sé... com ho veieu? --Makinal 18:08 25 mai, 2005 (UTC)
Sí, si hi ha material nou ací que no estiga a la Història del PV. Ací es pot contar l'evolució del territori i quines parts no formaven part del Regne de València (Plana d'Utiel-Requena, etc.), però contar una vegada més el repoblament, les revoltes i tot això, no crec que siga adient.--Arnadí 18:27 25 mai, 2005 (UTC)

He intentat afeggir un pàrraf sobre els canvis en el terrirori del Regne de València a partir de la seua desaparició en el 1707, però no m'acaba d'agradar. Ho veig interesant aquest tema, que a més molta gent desconeix. Però la veritat, no sé si posar-lo en l'entrada del País Valencià o ací, encara que ací crec que s'hauria de parlar del tema, ja que l'actual territori del País Valencià no és al 100% el de l'Antic Regne de València.

Per tant, aquestes són les informacions que volia afeggir: L'actual País Valencià conté des de l'any 1851 la comarca d'Utiel-Requena, perteneixent històricament a Castella (excepte els pobles de Sinarques i Xera, històricament valencians), junt amb Sax, antic enclavament murcià entre la província d'Albacete i la província d'Alacant, i finalment Villena, perteneixent a la província d'Albacete, ambdós en el País Valencià des de l'any 1836.

Respecte a les pèrdues de territori, l'any 1707, a causa de la Guerra de Succesió, el Regne de València va perdre definitivament la vila reial de Cabdet, que era l'enclavament del Regne dintre de Castella. Un segle més tard, l'any 1809, el País València va perdre per batalla legal contra l'Aragó el poble i les pedaníes d'Abejuela, que és l'entrada de l'Aragó entre les províncies de Castelló i València. Pèrdua d'Abejuela

Per finalitzar, sembla ser que el Racó d'Ademús mai va estar unit amb el Regne de València, sinó que és un error històric cartogràfic, ja que no hi ha ninguna constància escrita sobre aquest unió. Història del Racó d'Ademús

Gràcies! --Vevo (disc.) 01:44, 1 set 2009 (CEST)[respon]

No es pot llevar car equivaldria ignorar la seua existència, i açò si seria un despropòsit Vxurro (disc.) 21:57, 16 nov 2017 (CET)[respon]

Escut de Jaume I[modifica]

No es pot posar aquest títol a l'escut amb la cimera, perquè se sap que és posterior, atès que fou creada pel rei Pere el Cerimoniós. És cert que després fou atribuïda al Conqueridor i que se'l sol representar amb aquesta cimera (no sempre, al monument de Palma, no, perquè ja s'havia descobert l'origen real de la cimera) i que això forma part de la nostra tradició històrica, però en una enciclopèdia s'ha de fer la distinció entre l'origen real i l'ús posterior. Esper redactar prest l'article sobre la cimera on això es podrà veure.

D'acord, doncs endavant. --Makinal 10:35, 30 des 2005 (UTC)
De fet no sé ni que fa ahí eixe escut, ja que mai ha estat l'escut del Regne de València, sinó el del rei de la Corona d'Aragó, des de Pere el Cerimoniós, que se'l inventà, fins a Ferran el Catòlic, que el va canviar. --Andarella 10:46, 30 des 2005 (UTC)
Crec que amb el primer rei dels Trastàmara, Ferran d'Antequera, aquest escut ja no es fa servir. Vull dir que realment aquest escut és dels reis del Casal de Barcelona (a l'article del qual, i a cadascun dels reis dels quals també es fa servir eixe escut, en la versió de la portada d'una crònica de Muntaner, tot i que és a partir de Pere el Cerimoniós), i que a partir de Ferran d'Antequera el que es fa servir és un altre, que es veu a diversos segells, especialment amb Alfons el Magnànim. Concretament, es tracta d'un escut amb els quatre pals sostingut a cada banda per dos dracs alats en posició "llampant" (és a dir, en dos potes i mirant de perfil), i una corona reial oberta dalt de l'escut. --Joanot Martorell 10:57, 30 des 2005 (UTC)
En qualsevol cas, per al que ens interessa ací, és què és l'escut del rei, i no del regne. Jo crec que es deuria posar altra imatge, com ara un mapa amb les fronteres històriques, i amb les governacions, per exemple, no sé, alguna cosa així.--Andarella 11:09, 30 des 2005 (UTC)


A l'Edat Mitjana no existía el concepte de "bandera nacional", primerament perque la nació com hui en dia l'entenem no existía. La soberanía residia a la persona del monarca. No podem fer una divisió entre bandera nacional, comunitaria, provincials y municipals com fem hui en dia. Es clar que la quatribarrada era comú a tot el territori per ser l'estandart reial, però alhora de distinguir els diferents territoris, la bandera de la capital del regne era el simbol mes important. Crec per aixo q es la mes apropiada. --Callosí (disc.) 19:45, 10 oct 2009 (CEST)Callosí[respon]

Això que dius és tot cert, excepte les darreres paraules. No, la bandera de la capital no representava tot el territori. Jo ja vaig dir al 2005, i tot just ací dalt es pot llegir, que allò més apropiat és que no hi haja cap bandera ni cap escut, perquè axí s'està donant informació falsa. --Andarella (disc.) 15:24, 11 oct 2009 (CEST)[respon]

Efectivament, el Regne de València no tenia ni bandera ni escut. Era el rei qui posseïa estendard reial i armes (escut). Pense que s'haurien de llevar les imatges per tal de no donar informació que simplement, és falsa. Com a mínim s'haurien de ficar referències bibliogràfiques per a verificar aquestes dades.

Fases reconquesta[modifica]

Fer referència a l'ocupació prèvia de les zones d'Ademús i la part de la Serrania Vxurro (disc.) 22:02, 16 nov 2017 (CET)[respon]

Territoris que passaren a formar part del Regne de València[modifica]

Massa anys porta aquesta pàgina bloquejada, que impedeix corregir aberracions històriques del quadre de la dreta que identifiquen eixe Regne amb la Taifa de València quan manquen almenys per importància geogràfica i humana la Taifa de Dénia i la part nord del Regne de Múrcia incorporats al Regne el 1244 i 1296 respectivament.--Termes55 (disc.) 00:21, 12 abr 2018 (CEST)[respon]