Discussió:Sòcol

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Gairebé tots els enllaços que venen aquí són pel significat de sòcol en arquitectura, basament. Proposo redirigir sòcol a basament i reanomenar la pàgina de desambiguació a sòcol (desambiguació).--Pere prlpz (disc.) 01:47, 16 abr 2019 (CEST)

Sembla que sòcol té diverses accepcions arquitectòniques: [«sòcol». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.]. Heu prospectat també l'ús d'aquestes polisèmies en el camp semàntic arquitectònic? D'altra banda en la darrera actualització (14/2/2020) hi apuntaven 299 enllaços incorrectes. Si s'opta per aquesta opció millor reanomenar l'article basament a sòcol, ja que aparentment no semblen sinònims estrictes. Si us plau manifesteu la vostra solució @Pedraferit, Flamenc: Bestiasonica: enraonem? 17:45, 3 abr 2020 (CEST)
  • @Bestiasonica: Per mi, no hi ha cap problema. No sé si tenim un diccionari de freqüències segons el significat (no n'he trobat cap). La millora solució seria la de wikidata o de la GEC, on gràcies à un identificador únic, es possible tenir items sinònims sense que cal afegir un epítet disctinctiu. Seria un bel repte per als informàtics fer la transformació! (Amadalvarez :+) --Flamenc (disc.) 19:49, 3 abr 2020 (CEST)
No sé si entenc el repte del @Flamenc:. He millorat una mica les descricions de WD i fins i tot li he posat un No s'ha de confondre amb (P1889) entre Rodapeu (Q1630557) i Sòcol (geologia) (Q2143968), tot i que només s'entén a la nostra llengua, ja que en altres idiomes aquesta homonímia no és tan marcada o no existeix. La relació entre VP i WD és 1:1, és a dir un article VP té una entrada WD, si bé hi ha entrades WD sense article associat. Una via fàcil per detectar tots els usos a la VP de la paraula sòcol (en aquest cas la desambiguació) és escrivint insource: sòcol a la caixa de cerca i et mostrarà totes les aparicions (enllaçades o no) dins el text on apareix, la qual cosa ajuda a identificara quin significat fa esment. Més de 200, la majoria referits a basament. Salut !--amador (disc.) 20:30, 3 abr 2020 (CEST)
@Amadalvarez: El repte major seria transformar la viqui amb el mateix sistema que utilitzen la GEC o wikidata (o les bases d'autoritat): tenir un identificador alfanumèric únic per lema. El que permet tenir articles amb el mateix títol i evitar epítets idiosincràtics sense gaire sistemàtica. (Exemple: jo quan tinc dos o més rius amb el mateix nom afegeix entre parèntesis el riu al qual desemboca, altres hi posen el país o la província.) A Wikidata no tinc aquest problema, com que és el codi Q123456789 que fa la diferència. Per simplificar podriem imaginar un codi tipus ca-Q123456789 que utilitza el codi wikidata amb un identificador de la versió lingüística de la viqui. És un megasomni, però l'únic que no és confinat avui, és el meu esperit :-)--Flamenc (disc.) 12:58, 5 abr 2020 (CEST)
@Flamenc: Doncs em sembla que hauràs de convèncer un lingüista que sigui capaç de traduir el teu esperit lliure en requeriments informàtics. Salut, amic ! amador (disc.) 13:50, 5 abr 2020 (CEST)
----
@Flamenc: No són tot avantatges. A Segle#Referències veuràs que múltiples referències diferents a la GEC apareixen totalment igual (si imprimíssim l'article) malgrat que apunten a articles diferents, perquè tenen el mateix nom. Si és clar que els parèntesis són per desambiguar, ho prefereixo a un ID aleatori. Potser mostrar-los amb una font més petita o en un color gris seria una idea.--Ssola (disc.) 17:42, 22 maig 2020 (CEST)

@Bestiasonica: Es tracta de subaccepcions diferents dins d'una mateixa accepció. Podríem dir que són variacions d'un mateix concepte, que no necessàriament han de tenir articles diferents a la Viquipèdia. @Pere prlpz, Flamenc: Respecte a l'actual «basament», si «sòcol» és més comú, també ho podem reanomenar a «sòcol (arquitectura)». Independentment dels enllaços que existeixen actualment, quina de les 3 opcions preferiu? --Ssola (disc.) 18:34, 22 maig 2020 (CEST)