Drets del col·lectiu LGBT a Burundi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Location Burundi AU Africa.svg

Aquest és un article sobre els drets LGBT a Burundi. Les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals a Burundi han d'afrontar reptes legals que no experimenten els residents no LGBT. Burundi criminalitza l'activitat sexual entre persones del mateix sexe tant per homes com per dones.

Lleis relatives a les relacions sexuals entre persones del mateix sexe[modifica]

Segons una traducció no oficial de l'article 567 del Codi Penal de Burundi, una persona que té relacions sexuals amb algú del mateix sexe pot ser sancionat amb empresonament de tres mesos a dos anys i una multa de 50.000 a 100.000 francs.[1][Note 1]

L'1 de juliol de 2009, un jove va ser arrestat per presumpta comissió de violència sexual contra el patró d'un club a Bujumbura. Més tard, la policia va declarar que l'home va ser arrestat per ser gai, però es va oferir a alliberar el sospitós a canvi de diners. La intervenció de les organitzacions no governamentals de drets humans i de la comunitat LGBT va ajudar a aconseguir el seu alliberament de la custòdia de la policia. El 2012, dues lesbianes van ser detingudes i posteriorment alliberades.[2] El setembre de 2014, un empleat vietnamita de la companyia telefònica Viettel fou enxampat en relacions sexuals amb un home burundès a la província de Karuzi. L'home burundès va al·legar que era sexe no consensuat i el vietnamita va ser detingut. Les autoritats van tancar el cas tres dies després per manca de proves.[3] El 2 de novembre de 2016 el Tribunal Superior de la província de Cibitoke va condemnar a un any de presó un jove de 15 anys que va admetre la violació d'un noi de set anys d'edat. L'adolescent va ser acusat de violació d'un menor i d'homosexualitat.[4][5][6][7][8][9][10]

Reconeixement de les relacions entre persones del mateix sexe[modifica]

L'article 29 de la Constitució de Burundi prohibeix el matrimoni entre persones del mateix sexe.[11][Note 2]

Adopció de nens[modifica]

Segons un lloc web del govern francès, les persones solteres i casades poden optar per adoptar fills. El lloc web no diu si les persones LGBT estan desqualificades.[12]

Condicions de vida[modifica]

L'Informe sobre Pràctiques dels Drets Humans per Països del Departament d'Estat dels Estats Units per al 2016 van afirmar que:

« Actes de violència, discriminació i altres abusos basats en l'orientació sexual i la identitat de gènere
La llei penalitza els actes sexuals entre persones del mateix sexe amb sancions que van des de multes a empresonaments de tres mesos a dos anys. Segons Burundi Africa Generation News, el 2 de novembre el Tribunal Superior de la Província de Cibitoke va condemnar un jove de 15 anys que va admetre la violació d'un nen de set anys d'edat a un any presó. L'adolescent va ser acusat de violació d'un menor i homosexualitat. No hi va haver altres informes de processament per homosexualitat durant l'any. El Centre Remuruka de Bujumbura va oferir serveis urgents a la comunitat LGBTI. El govern no va donar suport ni va dificultar les activitats de les organitzacions locals LGBTI o del centre.[4]
»

Taula resum[modifica]

Activitat sexual legal amb el mateix sexe No (Pena: fins a 2 anys de presó)
Mateixa edat de consentiment No
Lleis antidiscriminació a la feina No
Lleis antidiscriminació en la prestació de béns i serveis No
Matrimoni del mateix sexe No (Prohibició constitucional des de 2005)
Lleis antidiscriminació en el discurs de l'odi i la violència No
Reconeixement de les parelles del mateix sexe No
Adopció de fillastres per parelles del mateix sexe No
Adopció conjunta per parelles del mateix sexe No
Prestació de servei militar per gais i lesbianes Emblem-question.svg
Dret legal a canviar de gènere No
Accés a la fecundació in vitro per lesbianes No
Subrogació comercial per a parelles d'homes homosexuals No
Permís per donar sang als MSMs No

Notes[modifica]

  1. El text oficial de l'article 567 en francès ("Burundi: Senate Upholds Human Rights Principles", International Gay & Lesbian Human Rights Commission, 20 February 2009):
    « Quiconque fait des relations sexuelles avec la personne de même sexe est puni d'une servitude pénale de trois mois à deux ans et d'une amende de cinquante mille francs à cent mille francs ou d'une de ces peines seulement. »
  2. El text oficial de l'article 29 en francès (Constitution Interimaire Post-Transition de la Republique du Burundi Arxivat 2 April 2015[Date mismatch] a Wayback Machine.):
    « La liberté de se marier est garantie, de même que le droit de choisir son ou sa partenaire. Le mariage ne peut être conclu qu’avec le libre et plein consentement des futurs époux. Le mariage entre deux personnes de même sexe est interdit. »

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]