Drets del col·lectiu LGBT a Guinea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquest és un article sobre els drets LGBT a Guinea. Les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals a Guinea han d'afrontar reptes legals que no experimenten els residents no LGBT. L'activitat sexual masculina i femenina amb persones del mateix sexe és il·legal a Guinea.

Llei sobre l'activitat sexual del mateix sexe[modifica]

El Codi Penal de Guinea estableix el següent.[1]

  • Article 325.

Qualsevol acte indecent o acte contra natura comès amb un individu del mateix sexe serà sancionat amb un empresonament de sis mesos a tres anys i una multa de 100.000 a 1.000.000 de francs guineans. Si l'acte es va cometre amb un menor d'edat menor de 21 anys, s'ha de pronunciar la sentència màxima. Si l'acte va ser consumat o intentat amb violència o intent de violència, el culpable serà condemnat a cinc o deu anys de presó.

  • Article 326.

Una indecència pública es defineix com qualsevol acte intencional compromès públicament i que pot ofendre la decència i els sentiments morals d'aquells que són els seus testimonis involuntaris.

  • Article 327.

Qualsevol persona que hagi comès una indecència pública serà sancionada per tres mesos a dos anys de presó i una multa de 50.000 a 450.000 francs guineans o simplement per un d'aquests dos càstigs.

Quan un grup d'individus comet un acte indecent, es duplicaran les penalitzacions descrites al primer paràgraf de l'article actual.

Adopció de nens[modifica]

Una parella casada per un mínim de cinc anys o una persona soltera que tingui almenys 30 anys pot optar per adoptar un nen guineà si hi ha almenys 15 anys entre l'edat del nen i l'edat del pare adoptant. La llei guineana no especifica que les persones LGBT no siguin aptes per adoptar.[2]

Condicions de vida[modifica]

L'Informe de Drets Humans de 2011 del Departament d'Estat dels Estats Units va trobar que el 2011,

« Hi havia profunds tabús socials, religiosos i culturals contra la conducta homosexual. No hi havia informes oficials o d'ONG de discriminació contra individus basats en la seva orientació sexual o identitat de gènere. No obstant això, durant la inauguració de l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans a Conakry 2010, el primer ministre va anunciar la seva convicció que l'activitat sexual consensual del mateix sexe és incorrecta i hauria de ser prohibida per la llei. També va dir que l'orientació sexual no s'ha de considerar com un dret humà bàsic. No hi havia organitzacions actives lesbianes, gais, bisexuals o transsexuals.[3] »

Taula resum[modifica]

Activitat sexual legal amb el mateix sexe No (Pena: fins a 3 anys de presó i multes
de 100.000 a 1.000.000 de francs guineans)
Mateixa edat de consentiment No
Lleis antidiscriminació a la feina No
Lleis antidiscriminació en la prestació de béns i serveis No
Matrimoni del mateix sexe No
Lleis antidiscriminació en el discurs de l'odi i la violència No
Reconeixement de les parelles del mateix sexe No
Adopció de fillastres per parelles del mateix sexe No
Adopció conjunta per parelles del mateix sexe No
Prestació de servei militar per gais i lesbianes
Dret legal a canviar de gènere No
Accés a la fecundació in vitro per lesbianes No
Subrogació comercial per a parelles d'homes homosexuals No
Permís per donar sang als MSMs No

Referències[modifica]