Vés al contingut

Drevlians

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Territoris d'Europa habitats pels eslaus orientals en els segles viii i ix.
Els drevlians formant part de l'Principat de Kíev en els segles xi i xii.

Els drevlians van ser un poble eslau oriental que va existir entre els segles vi i x.[1][2]

El nom prové de l'eslau Drevo / древо o derevo / дерево , significant "fusta" [3] i també "arbre",[1] ja que vivien habitualment entre els boscos.[3]

Néstor el Cronista (1056-1114) va esmentar que els eslaus establerts en camps oberts, se'ls deia Polyani , i aquells en àrees forestals Drevlyani .[4]

Van habitar els territoris de Polèsia i de Ucraïna del marge dret (bàsicament, els territoris compresos entre els rius Dniéster i Dniéper i, a la banda nord, el riu Prípiat). Per l'oest, els territoris dels drevlians arribaven al riu Sluch, on vivien els volinis (habitants de Volínia) i els buzhans. Cap al nord, els veïns dels drevlians eren els dregovichí.

La capital dels drevlians era Iskorosten (avui Korosten), on les restes arqueològiques són encara visibles. A fins del primer mil·lenni, els drevlians vivien de l'agricultura i de l'artesanat.[5]

L'any 946, van passar a formar part de la Rus de Kíev durant el govern d'Olga de Kíev.

Història

[modifica]
Ígor de Kíev pren els tributs dels drevlians. Imatge del Còdex de Radziwiłł de la Crònica de Néstor .

Els Drevlians inicialment es van oposar ferventment a la Rus de Kiev. Segons diverses cròniques, en els temps de Kyi, Schek i Khoriv (suposadament, els fundadors de Kíev) els Drevlians tenien el seu propi domini principesc i sovint estaven en guerra amb els Polyani. El 883, el príncep Oleg de Nóvgorod va fer que els Drevlians fessin tribut a Kíev. El 907, els drevlians van participar en la campanya militar de la Rus de Kíev contra l'Imperi Romà d'Orient.

La venjança d'Olga per l'assassinat del seu marit.

Després de la mort d'Oleg el 912, els Drevlians van deixar de pagar-ne un tribut. El senyor de la guerra vareg Sveneld els va fer retre homenatge. El successor d'Oleg, Igor, va intentar cobrar l'homenatge després de Sveneld, però els drevlians es van revoltar i el van matar el 945. La vídua d'Igor Olga va venjar la mort del seu marit d'una manera extremadament dura, matant l'ambaixador drevlià i tots els seus nobles, cremant la capital d'Iskorosten i arrasant altres ciutats. Després d'haver subjugat els drevlians, Olga va annexar els seus territoris al rus de Kiev amb capital a Vruchiy.

L'última menció contemporània dels drevlians es va produir en una crònica de 1136, quan el Gran Príncep Yaropolk Vladimirovich de Kíev va donar les seves terres a l'Església dels Delmes.

Arqueologia

[modifica]

Els drevlians han deixat moltes empremtes arqueològiques, assentaments agrícoles, restes de cases (arquitectura subterrània), túmuls, poblacions fortificades (com Ovroutch), les traces d'un assentament a Gorodsk a prop de Malyn, que era la suposada residència del príncep dels drevlians.

La capital dels drevlians va ser Iskorosten (avui Korosten), on encara es veuen les traces arqueològiques. Després de la seva conquesta pels varegs, la ciutat va ser cremada i la capital trasllada a Ovroutch. Cap al final del primer mil·lenni, els drevlians vivien de l'agricultura i l'artesania.

En la literatura

[modifica]
Igor de Kíev pren els tributs dels drevlians, de Klavdiy Lebedev (1852-1916).

Els drevlians figuren en obres dedicades a Kniaz Ihor i Kniahynia Olha, entre altres:

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Nora K. Chadwick. The Beginnings of Russian History: An Enquiry into Sources. Cambridge University Press, 4 de juliol de 2013, p. 17–. ISBN 978-1-107-65256-9. 
  2. [name=Sacher-Masoch, L.; Haivoronskyi, P.]
  3. 3,0 3,1 Francis Conte. The Slavs. East European Monographs, 1995, p. 71. ISBN 978-0-88033-310-8. 
  4. Frank A. Kmietowicz. Ancient Slavs (en anglès). Worzalla Publishing Company, 1976, p. 54. 
  5. name=Sacher-Masoch, L.; Haivoronskyi, P. Sacher-Masoch, L.; Haivoronskyi, P.. «Bloody Wedding in Kyiv: Two Tales of Olha, Kniahynia of Kyivan Rus» (en anglès). Sidney: Sova Books, 2016. Arxivat de l'original el 2016-08-16. [Consulta: 27 novembre 2019]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2016-08-16. [Consulta: 27 novembre 2019].
  6. 6,0 6,1 Sacher-Masoch, L. i Haivoronskyi, P., 2016, [http: / /sovabooks.com.au/the-beauteous- the-ferocious-the-great-olha-kniahynia-of-kyivan-rus/ Bloody Wedding in Kyiv: Two Tales of Olha, Kniahynia of Kyivan Rus ], Sova Llibres, Sydney (tradu. Anglès.)

Bibliografia

[modifica]
  • Wixman, Ronald. M. E. Sharpe Inc.. The Peoples of the USSR (en anglès). Nueva York: M. E. Sharpe Inc., 1984. ISBN 0-8733-2203-7. 

Vegeu també

[modifica]