Dune (pel·lícula de 2021)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la pel·lícula de 2021 dirigida per Denis Villeneuve. Si cerqueu la pel·lícula de 1984 dirigida per David Lynch, vegeu «Dune (pel·lícula de 1984)».
Infotaula de pel·lículaDune
Dune i Dune: Part One Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióDenis Villeneuve Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióThomas Tull, Richard P. Rubinstein, Mary Parent i Denis Villeneuve Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióPatrice Vermette Modifica el valor a Wikidata
GuióEric Roth, Jon Spaihts i Denis Villeneuve Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHans Zimmer Modifica el valor a Wikidata
FotografiaGreig Fraser Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJoe Walker Modifica el valor a Wikidata
VestuariJacqueline West Modifica el valor a Wikidata
ProductoraLegendary Entertainment Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. i InterCom Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica, Hongria, Jordània, Emirats Àrabs Units, Noruega i Canadà Modifica el valor a Wikidata
Estrena3 setembre 2021 Modifica el valor a Wikidata
Durada155 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeBudapest i Jordània Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2,39:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost165.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació401.847.900 $ (mundial)
108.327.830 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enDuna Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema de ciència-ficció, cinema d'acció, cinema d'aventures, pel·lícula basada en una novel·la i cinema de ficció especulativa Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Temaelecció, traïció, complot, poder, destí, opressió, clarividència, profecia, disputa i feudalisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióArrakis, Caladan, Giedi Prime i Salusa Secundus Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webdunemovie.net Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1160419 Filmaffinity: 847055 Allocine: 133392 Rottentomatoes: m/dune_2021 Letterboxd: dune-2021 Mojo: wbevent2020 Allmovie: v720153 Metacritic: movie/dune-2020 TMDB.org: 438631
Facebook: dune Twitter (X): dunemovie Instagram: dunemovie Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Dune Modifica el valor a Wikidata
← cap valor Modifica el valor a Wikidata

Dune és una pel·lícula èpica de ciència-ficció de 2021, dirigida per Denis Villeneuve, adaptació de la primera meitat de la novel·la homònima de 1965 de Frank Herbert. Per aquest motiu i com, segons les previsions, aniria seguida d'una segona part que completaria la novel·la, en els títols figura com a Dune: Part One.[1] El 4 d'abril de 2023 la plataforma Movistar+ va incorporar els subtítols en català.[2] El 27 d'octubre del mateix any el Govern català va anunciar que HBO Max doblaria el film al català,[3] no obstant això, Warner va penjar abans, el 29 de febrer del 2024, el film a Netflix.[2]

Característiques[modifica]

La pel·lícula, una coproducció internacional dels Estats Units, Hongria, Jordània, els Emirats Àrabs Units, Noruega i el Canadà, té darrere les companyies Legendary Entertainment, Villeneuve Films i Warner Bros. Compta amb un repartiment coral que inclou Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, David Dastmalchian, Chang Chen, Sharon Duncan-Brewster, Charlotte Rampling, Jason Momoa i Javier Bardem. El guió és de Jon Spaihts, el mateix Villeneuve i Eric Roth.[4]

Inicialment prevista per ser estrenada el novembre del 2020, en el seu moment la data es va posposar al 18 de desembre d'aquell any.[5] Finalment, l'estrena mundial va ser el 3 de setembre de 2021 en una projecció, fora de concurs, a la 78a edició del Festival Internacional de Cinema de Venècia.[6] L'estrena en sales es va anar escalonant a partir del 15 de setembre de 2021 fins, en el cas d'Austràlia, el 2 de desembre. A Espanya va ser el 17 de setembre.[7] Als Estats Units d'Amèrica, la data d'estrena en sales, el 22 d'octubre, coincideix amb l'inici de la disponibilitat de la pel·lícula en la plataforma digital HBO Max, de l'entorn de Warner Bros.[8] Villeneuve s'havia manifestat, durant mesos, contrari a aquesta simultaneïtat,[1] però hauria acabat acceptant-la tenint en compte l'impacte de la pandèmia de COVID-19.[9] De fet, després de l'estrena a Venècia, va dir[10] que havia

« dissenyat una pel·lícula el més immersiva possible [...] El primer és la seguretat. Si els espectadors s'hi senten a gust, els animo a veure-la en pantalla gran. [...] Ha estat imaginada, dissenyada i filmada pensant en IMAX. Veure-la en una gran pantalla és una experiència física. (anglès) design a movie that would be as immersive as possible. [...] Safety first. If the audience feels comfortable, I encourage them to watch it on the big screen. [...] It has been dreamed, designed and shot thinking Imax. When you watch this movie on the big screen, it’s a physical experience. »

Els antecedents d'aquesta producció es troben en l'intent fallit d'Alejandro Jodorowsky, a partir del 1974, que pretenia fer una pel·lícula de vint hores amb cinc superfamosos, no necessàriament actors, i la producció de Dino De Laurentiis i la seva filla Raffaella del 1984, de la qual el mateix director David Lynch renegava, entre altres coses perquè la primera versió del director durava cinc hores i els De Laurentiis la van reduir a poc més de dues.[11] Dune també tingué una versió televisiva en forma de minisèrie, de John Harrison, estrenada l'any 2000.[12]

Argument[modifica]

En el futur llunyà de la humanitat, el duc Leto Atreides accepta administrar el perillós planeta desert d'Arrakis, també conegut com a Dune, l'única font de la substància més valuosa de l'univers, melange o «espècia», una droga que allarga la vida humana, dona nivells superhumans de pensament i fa possible els viatges en el teixit espacial. Encara que Leto sap que l'oportunitat és una trampa intricada dels seus enemics, s'endú la seva concubina Bene Gesserit Lady Jessica, el fill petit i hereu Paul i els seus consellers de més confiança a Arrakis. Leto assumeix el control de les operacions mineres de l'espècia, que es posa en perill per la presència de cucs de sorra gegants. Una traïció amarga duu Paul i Jessica als Fremen, els nadius d'Arrakis que habiten al desert profund.

Repartiment[modifica]

  • Timothée Chalamet com a Paul Atreides, hereu de la casa Atreides
  • Rebecca Ferguson com a Lady Jessica, mare Bene Gesserit de Paul i concubina del duc Leto
  • Oscar Isaac com a duc Leto Atreides, noble acabat de nomenar administrador del perillós planeta Arrakis, font d'espècies.
  • Josh Brolin com a Gurney Halleck, mestre d'armes de la casa Atreides i un dels mentors de Paul.
  • Stellan Skarsgård com a Baron Vladimir Harkonnen, enemic jurat de Leto i antic administrador d'Arrakis
  • Dave Bautista com a Glossu Rabban, el nebot brutal del Baron Harkonnen
  • Stephen McKinley Henderson com a Thufir Hawat, Mentat lleial a la casa Atreides
  • Zendaya com a Chani, dona jove Fremen misteriosa i interès amorós de Paul.
  • David Dastmalchian com a Piter De Vries, Mentat retorçat lleial a Baron.
  • Chang Chen com a Dr. Wellington Yueh, doctor Suk empleat a la família Atreides.
  • Sharon Duncan-Brewster com a Dr. Liet-Kynes, mare de Chani i líder ecologista i pacificadora a Arrakis.
  • Charlotte Rampling com a Gaius Helen Mohiam, mare reverenda Bene Gesserit i Truthsayer de l'Emperador.
  • Jason Momoa com a Duncan Idaho, mestre espaser de la casa Atreides i un dels mentors de Paul.
  • Javier Bardem com a Stilgar, líder la tribu Fremen a Sietch Tabr.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «'Dune': Denis Villeneuve quería rodar las dos películas a la vez» (en castellà). Fotogramas, 14-09-2021. [Consulta: 21 setembre 2021].
  2. 2,0 2,1 «Dune: Part One». Goita què fan, ara!. [Consulta: 4 abril 2023].
  3. «El Govern triplica els recursos per a l'audiovisual en català des del 2020». NacióDigital. [Consulta: 28 octubre 2023].
  4. Bałaga, Marta. «Review: Dune» (en anglès). Cineuropa, 04-09-2021. [Consulta: 21 setembre 2021].
  5. Arcones, Juan. «'Dune': fecha de estreno, sinopsis, tráiler y todo lo que necesitas saber» (en castellà). Fotogramas, 09-08-2021. [Consulta: 21 setembre 2021].
  6. «Dune by Denis Villeneuve to have world premiere at the Venice Film Festival» (en anglès). La Biennale di Venezia. [Consulta: 21 setembre 2021].
  7. «World premieres 2021» (en anglès). Dune Official Website. Arxivat de l'original el 17 de setembre 2021. [Consulta: 21 setembre 2021].
  8. «When is the Dune Movie Release Date, per Country?» (en anglès). Dune News Net. [Consulta: 20 setembre 2021].
  9. «“El gran enemigo es la pandemia”: ¿Se ha reconciliado Villeneuve con el modelo HBO Max?» (en castellà). Cinemania. 20 minutos. [Consulta: 21 setembre 2021].
  10. Ritman, Alex. «Venice: Denis Villeneuve Makes Plea for People to Watch His “Immersive” ‘Dune’ on the Big Screen» (en anglès). The Hollywood Reporter, 03-09-2021. [Consulta: 21 setembre 2021].
  11. Bach, Mauricio «‘Dune’: del libro a la pantalla» (en castellà). La Vanguardia, 21-09-2021 [Consulta: 21 setembre 2021].
  12. «'Dune': todo lo que sabemos sobre la película de Denis Villeneuve basada en la mítica novela de Frank Herbert» (en castellà). Espinof. [Consulta: 21 setembre 2021].

Enllaços externs[modifica]