Dura Europos

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Restes de la ciutadella principal i del palau

Dura Europos fou una ciutat al nord de Mesopotàmia, no lluny de l'Eufrates (a uns 90 m), i al costat de Circesium. Un monument militar a l'emperador Gordià III fou erigit en aquest lloc segons diu Zosimus; però, segons Amià, la tomba de Gordià era a Zaitha, a uns quants quilòmetres de distància. Isidor diu que Dura fou construïda pels selèucides (entre el 300 i el 280 aC) i fou anomenada Dura Europos (Dura = 'fortalesa' en llengua semita; és a dir, 'fortalesa d'Europos'), en memòria de la ciutat de Macedònia on va néixer Seleuc I Nicàtor, i era part d'una cadena de fortaleses defensives a l'accés als camins cap a Apamea i Selèucia del Tigris. Es va anomenar després Dura Nicanoris ('Fortalesa de Nicànor'), probablement en morir Seleuc, però el nom no va arrelar.

Fou romana a partir del 65 aC. Fortalesa a la frontera amb els parts, va pertànyer a aquests i fou ocupada pels romans el 165. A la meitat del segle següent depenia de Palmira. Fou conquerida pels sassànides el 256, i abandonada pels romans; en quedar despoblada, fou coberta d'arena pel desert.

Les seves restes foren descobertes per un soldat britànic que cavava trinxeres en la Primera Guerra mundial, i fou excavada el 1928. S'hi han trobat temples grecs, romans i palmirens, i el més antic dels establiments de culte cristià identificat en tot el món, tot molt ben conservat per l'arena.

Coord.: 34° 44′ 50″ N, 40° 43′ 51″ E / 34.74722°N,40.73083°E / 34.74722; 40.73083